Biela hlávková kapusta na víne s karamelom fotorecept

pusta - fotkapusta, 8. januára 2012
Biela hlávková kapusta na víne s karamelom (fotorecept)
Foto: pusta

Dnes som robila túto kapustu k pečenému kuriatku na spôsob bažanta. Do kapusty pridávam koreniny, ktoré sú v jedle, ku ktorému ju pripravujem. Okrem karamelu do nej dávam ešte víno a strúhané jablko. Tak isto ju pripravujem aj z červenej hlávkovej kapusty.

4
porcie
15 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Suroviny

600 g /červená
1 ks
2 ks stredne veľká
3 PL kopcom
1 PL
podľa chuti
  - Rizling vlašský
6 guličiek
3 guličky
1/2 - 1 PL
1 ks
3 guličky
1 PL
5 PL
podľa potreby /domáci mäsový vývar

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Hlávkovú kapustu zbavím nepekných vonkajších listov, prekrojím ju na polovicu a ešte na polovicu, teda na štvrtiny.

    Biela hlávková kapusta na víne s karamelom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Z každej štvrťky kapusty vykrojím nepoužiteľný tvrdý koštiaľ ostrým nožom tak, že vediem dva šikmé rezy od okrajov koštiaľa šikmo proti sebe smerom do vnútra a do hlbky, ako obrátenú striešku nadol a koštiaľ potom ľahko vyberiem.

    Biela hlávková kapusta na víne s karamelom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Potom každú štvrťku kapusty pokrájam na pruhy široké asi 3 cm a..

    Biela hlávková kapusta na víne s karamelom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...tieto pásy pokrájam na tenké prúžky, ktoré...

    Biela hlávková kapusta na víne s karamelom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...dám do misy, presolím, dobre premiešam a nechám aspoň hodinku postáť. Kapusta skrehne a krásne pustí šťavu. Kto chce, môže kapustu miesto krájania aj nastrúhať.

    Biela hlávková kapusta na víne s karamelom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pripravím si koreniny - celú rascu, celé nové a čierne korenie, bobkový list a celé borievky.

    Biela hlávková kapusta na víne s karamelom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Na silný plameň postavím vyšší hrniec /aby karamel nevyprskol a nepopáli nás/, do suchého hrnca nasypem kryštálový cukor a stále miešam, kým...

    Biela hlávková kapusta na víne s karamelom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...všetok cukor nerozpustí na pekne červeno-hnedý tekutý jednoliaty karamel a stále miešam, aby sa nespálil, karamel by zhorkol. V tejto fáze pridám olej a miešam kým sa nerozpustia sa i prípadné posledné hrudky cukru.

    Biela hlávková kapusta na víne s karamelom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Pridám pokrájanú cibuľu a restujem asi 10 minút, stále miešam.

    Biela hlávková kapusta na víne s karamelom (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Pridám pokrájanú osolenú kapustu aj so šťavou a pripravené koreniny, podlejem trochou vody.

    Biela hlávková kapusta na víne s karamelom (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Vydusím takmer na tuk, čo trvá asi 10 minút a podlejem vínom a znovu vydusím takmer na tuk a ...

    Biela hlávková kapusta na víne s karamelom (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    pridám nastrúhané jablko, dobre premiešam...,

    Biela hlávková kapusta na víne s karamelom (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    ...prisypem múku, osmažím ju, podlejem vodou a povarím ešte 15 minút, aby múka stratila surovú chuť. Ak mám, tak na podlievanie kapusty požívam domáci mäsový vývar. Na záver dochutím octom. Kapusta má mať príjemnú sladkokyslú karamelovo-vínovú chuť a má zostať mierne na "skus", nesmie byť rozvarená na "blato".

    Biela hlávková kapusta na víne s karamelom (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Podávam s knedľou k rôznemu pečenému mäsu. Dobrú chuť!

    Biela hlávková kapusta na víne s karamelom (fotorecept) - obrázok 14

Diskusia k receptu

hubata
Asi preruším diétu ...... strašne to vonia až sem k notbuku!
modrykamen
Hovorí sa, že každý človek je jedinečný, ale že určite má dvojníka. Ako vidím, aj rodiny čo ako jedinečné, majú dvojníka.
sonulienka
Ja robím tiež s karamelom ale dávam aj červenú ale aj tak si Tvoj receptík uložím vyzerá fajnove.
sjuz
mňam:), tiež robím kapustu s karamelom, a červenú podlievam pomarančovým džúsom a dávam tam aj pokrájané jabĺčka, ktoré sa krásne rozvaria aochutia kapustu
sjuz
a zahusťujem surovám zemiakom nie múkou....:)