Biela hlávková kapusta na víne s karamelom (fotorecept)
	        Autor receptu: pusta
	         
	        
	        Dnes som robila túto kapustu k pečenému kuriatku na spôsob bažanta. Do kapusty pridávam koreniny, ktoré sú v jedle, ku ktorému ju pripravujem. Okrem karamelu do nej dávam ešte víno a strúhané jablko. Tak isto ju pripravujem aj z červenej hlávkovej kapusty.
| 		  
				  	  
				  	4 porcie  | 
				  	  
				  	15 minút príprava  | 
				  	  
				  	40 minút tepelná úprava  | 
Postup
- Hlávkovú kapustu zbavím nepekných vonkajších listov, prekrojím ju na polovicu a ešte na polovicu, teda na štvrtiny.
 - Z každej štvrťky kapusty vykrojím nepoužiteľný tvrdý koštiaľ ostrým nožom tak, že vediem dva šikmé rezy od okrajov koštiaľa šikmo proti sebe smerom do vnútra a do hlbky, ako obrátenú striešku nadol a koštiaľ potom ľahko vyberiem.
 - Potom každú štvrťku kapusty pokrájam na pruhy široké asi 3 cm a.. 
 - ...tieto pásy pokrájam na tenké prúžky, ktoré...
 - ...dám do misy, presolím, dobre premiešam a nechám aspoň hodinku postáť. Kapusta skrehne a krásne pustí šťavu. Kto chce, môže kapustu miesto krájania aj nastrúhať.
 - Pripravím si koreniny - celú rascu, celé nové a čierne korenie, bobkový list a celé borievky.
 - Na silný plameň postavím vyšší hrniec /aby karamel nevyprskol a nepopáli nás/, do suchého hrnca nasypem kryštálový cukor a stále miešam, kým...
 - ...všetok cukor nerozpustí na pekne červeno-hnedý tekutý jednoliaty karamel a stále miešam, aby sa nespálil, karamel by zhorkol. V tejto fáze pridám olej a miešam kým sa nerozpustia sa i prípadné posledné hrudky cukru. 
 - Pridám pokrájanú cibuľu a restujem asi 10 minút, stále miešam.
 - Pridám pokrájanú osolenú kapustu aj so šťavou a pripravené koreniny, podlejem trochou vody.
 - Vydusím takmer na tuk, čo trvá asi 10 minút a podlejem vínom a znovu vydusím  takmer na tuk a ...
 - pridám nastrúhané jablko,  dobre premiešam...,
 - ...prisypem múku, osmažím ju, podlejem vodou a povarím ešte 15 minút, aby múka stratila surovú chuť. Ak mám, tak na podlievanie kapusty požívam domáci mäsový vývar. Na záver dochutím octom. Kapusta má mať príjemnú sladkokyslú karamelovo-vínovú chuť a má zostať mierne na "skus", nesmie byť rozvarená na "blato".
 - Podávam s knedľou k rôznemu pečenému mäsu. Dobrú chuť!