Kváskový chlieb
Kváskový chlieb

Bezprácny kváskový chlieb fotorecept

imaginarium - fotkaimaginarium, 13. februára 2019

Minimum námahy, maximálny výsledok. Taký je tento bezprácny kváskový chlieb :-)

20 minút
príprava
30 minút
na 250-200 °C

Suroviny

350 g
100 g
30 g
20 g
350 g
2 PL
2 ČL
1 ČL
1 ČL (alebo med)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Všetky suroviny len poriadne zmiešame v miske, prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme 12 hodín prekvasiť. Najlepšie večer nachystať a ráno pokračovať.

    Bezprácny kváskový chlieb (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Po dvanástich hodinách vezmeme prekvasené cesto a na pomúčenej doske ho pákrát poprekladáme. Vytvarujeme bochník, ktorý chytíme za spodnú stranu, pretočíme a tú peknú hladkú stranu "pohladkáme" škrobom, aby sme mali 100 % záruku, že sa neprilepí do ošatky. Vložíme tou poškrobovanou stranou do ošatky (ktorá je tiež vysypaná škrobom), prikryjeme utierkou a necháme kvasiť ešte 3 hodiny pri izbovej teplote.

    Bezprácny kváskový chlieb (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cca polhodinu pred koncom kvasenia si dáme vyhriať rúru na 250 °C a hneď tam vložíme pekáč s hrubým dnom, v ktorom budeme piecť chlieb a na dno jeden starý, ktorý slúži na záparu. Tesne pred vyhriatím rúry si nachystáme všetko, aby sádzanie chleba prebehlo čo najrýchlejšie. Na dosku si nachystáme vystrihnutý pečiaci papier, žiletku na narezanie, chlieb v ošatke, utierky a hrnček s horúcou vodou.

    Bezprácny kváskový chlieb (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Keď máme rúru a plechy vyhriate, tak si vyklopíme chlieb z ošatky na dosku, na ktorej je pečiaci papier, ľubovoľne narežeme, vytiahneme horúci plech, prenesieme chlieb, rýchlo šupneme do rúry a do spodného plechu vylejeme horúcu vodu z hrnčeka. Rýchlo zatvoríme a pečieme 10 minút so záparou na 250 °C, potom spodný plech vyberieme, znížime teplotu na 200 °C a pečieme ešte 20 - 30 minút, kto chce mať ako vypečený.

    Bezprácny kváskový chlieb (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Necháme vychladiť na mriežke alebo takto na dvoch-troch varechách nad hlbokým pekáčom.

    Bezprácny kváskový chlieb (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

33 komentárov k receptu
Super.chlebík,krásny postup.Už len upiecť.Toto sa mi hodí cez týždeň.Ja by som to večer všetko prichystala a na druhý deň,keď prídem s práce tak upečiem.Tak vyuzívam aj chladničkové kysnutie.Parádna vec;-)
tvoj recept ma veľmi zaujal @imaginarium , bez rozkvasu som este chlebík neskúšala. Tak predvčerom večer som vytiahla kvások z chladničky a kedže ráno treba ísť do práce, presne som to urobila ako píše @jack : zamiešané cesto som dala na 6° do chladničky, po 21 hodinách vytiahla, nechala hodinku aklimatizovať, a po troch hodinách v ošatke upiekla. Malý a veľmi chutný chlebík je na svete a napriek tomu, že cesto nebolo príliš hydratované, má parádne oká. Veľmi dobrý a rýchly recept je už medzi mojimi obľúbenými, ďakujem zaň :-)


Ahoj, tak sa idem aj ja pochváliť s mojimi fešákom. Cesto som zarobila vo štvrtok ráno, večer poprekladala, dala do ošatky a do chladničky, kde pobudol až do dnešného večera, pretože som bola v práci. Takže som ho piekla cca pred dvoma hodinami. Dala som veľký pekáč, tak trošku ušiel do strán, musím pohľadať niečo menšie nabudúce. Ale už som ochutnala, takto na večer, nemohla som odolať. Výborný!


@Imaginarium (16.2.2019 11:56
Existuje, veru existuje, však aj kvások mu umrel. Musím mu dať z môjho.
Ja som tento chlieb robila do hranatej formy. Pečiem väčšinou zo špaldovej múky, a ona potrebuje trochu menej vody, alebo viac múky. Ak je vody málo, chlieb je tuhý, ak veľa, prilepí sa mi na ošatku, aj keď dám kilo škrobu....tak som to vyriešila formou. Vyložím papierom na pečenie, hodím cestíčko a nech si kysne, ako chce. Nie je taký krásne okatý, ani vrch sa nedá pekne narezať, lebo je cesto redšie. Vkladám ho do rúry na rozpálenú liatinovú platničku, ale predsa je tam tá vrstva papiera a formy, takže sa tak krásne nevypečie. Ale je veľmi chutný, a už ani iný nebudem robiť, len tento.
Ak tento recept nebude v TOP za február, tak budem redakciu po smrti chodiť strašiť!!!!!! A myslím to vážne, :-))))))
@Bubaya : Nie redakcia bude na vine,ak nebude v TOP receptoch,ale Varecháči,ak si ho neuložíme do KK ,ušetrím Ti strašenie :-))))))),ja som ho uložila.Vydarený chlieb treba vyskúšať. Kvások mám založený len druhý deň.....budem trpezlivá,ale chystám sa naň.
Milá @imaginarium mne sa to nejak nepodarilo, niekde som spravila chybu, jedny oká riadne, druhé drobné, chlieb je hutnejší, som sa tak tešila Tvojmu receptu, že si uľahčím pečenie, ale vrátim sa k svojmu osvedčenému rozkvasu, určite mnohým poslúži recept a nevylučujem, že sa k nemu časom ešte nevrátim aj ja dať mu druhú šancu.


@Bubaya (17.2.2019 18:26)
Štěstí je jenom muška zlatá! Recept jistě bude mít své místo v TOP za február, o tom nepochybuji. No a výhra, cena - je na Štěstěně - losu. Držím pěsti autorce i receptu! Mám uloženo, to je důležité.
@Zuzanka1367 (18.2.2019 10:29)
Jen mi potvrzuješ, že věci /i recepty/ žijí svým životem. Též se mi někdy podaří/nepodaří. Vždy mám hlubokou pokoru, když peču chlebík. Také mám svůj osvědčený recept. Někdy je chlebík jako balon a jindy vytáhnu "bagetu". Tož tak. Kvásek je živý organismus a má svoji "hlavu". A někdy se prostě "šprajcne".

Pridaj komentár k receptu: