Bezprácny kváskový chlieb fotorecept
Foto: imaginarium
Minimum námahy, maximálny výsledok. Taký je tento bezprácny kváskový chlieb :-)
príprava
na 250-200 °C
Postup
-
1
Všetky suroviny len poriadne zmiešame v miske, prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme 12 hodín prekvasiť. Najlepšie večer nachystať a ráno pokračovať.
-
2
Po dvanástich hodinách vezmeme prekvasené cesto a na pomúčenej doske ho pákrát poprekladáme. Vytvarujeme bochník, ktorý chytíme za spodnú stranu, pretočíme a tú peknú hladkú stranu "pohladkáme" škrobom, aby sme mali 100 % záruku, že sa neprilepí do ošatky. Vložíme tou poškrobovanou stranou do ošatky (ktorá je tiež vysypaná škrobom), prikryjeme utierkou a necháme kvasiť ešte 3 hodiny pri izbovej teplote.
-
3
Cca polhodinu pred koncom kvasenia si dáme vyhriať rúru na 250 °C a hneď tam vložíme pekáč s hrubým dnom, v ktorom budeme piecť chlieb a na dno jeden starý, ktorý slúži na záparu. Tesne pred vyhriatím rúry si nachystáme všetko, aby sádzanie chleba prebehlo čo najrýchlejšie. Na dosku si nachystáme vystrihnutý pečiaci papier, žiletku na narezanie, chlieb v ošatke, utierky a hrnček s horúcou vodou.
-
4
Keď máme rúru a plechy vyhriate, tak si vyklopíme chlieb z ošatky na dosku, na ktorej je pečiaci papier, ľubovoľne narežeme, vytiahneme horúci plech, prenesieme chlieb, rýchlo šupneme do rúry a do spodného plechu vylejeme horúcu vodu z hrnčeka. Rýchlo zatvoríme a pečieme 10 minút so záparou na 250 °C, potom spodný plech vyberieme, znížime teplotu na 200 °C a pečieme ešte 20 - 30 minút, kto chce mať ako vypečený.
-
5
Necháme vychladiť na mriežke alebo takto na dvoch-troch varechách nad hlbokým pekáčom.
Ty jsi zlatá! Už mám v krvi a v oku svůj postup. Někdy vyzkouším i podle tvého receptíku, vyzkoušet se má všechno. Jsi šikulka, o tom žádná!
Ja prekladám priamo na pekáč také chleby, ktoré sú vysoko hydratované, aby sa mi zbytočne neroztiekli, ale také, ktoré chcem najprv narezať si dávam takto na dosku.
Dúfam, že sa podarí :) Ale myslím si, že toto je super štart pre začiatočníkov.
Klobúk dole. Nádherný sa podaril. Ešte krajší ako ten môj :)))
A aj @tiginko , super!
Krásny sa podaril, aj to narezanie je veľmi efektné :)
Lenivý pekár predsa nemôže existovať :D Keď už raz pečie, tak až taký lenivý predsa nie je :D
Ďakujem, to bolo moje prvé narezanie. Musím si kúpiť žiletku.
Existuje, veru existuje, však aj kvások mu umrel. Musím mu dať z môjho.
Ja som tento chlieb robila do hranatej formy. Pečiem väčšinou zo špaldovej múky, a ona potrebuje trochu menej vody, alebo viac múky. Ak je vody málo, chlieb je tuhý, ak veľa, prilepí sa mi na ošatku, aj keď dám kilo škrobu....tak som to vyriešila formou. Vyložím papierom na pečenie, hodím cestíčko a nech si kysne, ako chce. Nie je taký krásne okatý, ani vrch sa nedá pekne narezať, lebo je cesto redšie. Vkladám ho do rúry na rozpálenú liatinovú platničku, ale predsa je tam tá vrstva papiera a formy, takže sa tak krásne nevypečie. Ale je veľmi chutný, a už ani iný nebudem robiť, len tento.
Ak tento recept nebude v TOP za február, tak budem redakciu po smrti chodiť strašiť!!!!!! A myslím to vážne, :-))))))
Štěstí je jenom muška zlatá! Recept jistě bude mít své místo v TOP za február, o tom nepochybuji. No a výhra, cena - je na Štěstěně - losu. Držím pěsti autorce i receptu! Mám uloženo, to je důležité.
Jen mi potvrzuješ, že věci /i recepty/ žijí svým životem. Též se mi někdy podaří/nepodaří. Vždy mám hlubokou pokoru, když peču chlebík. Také mám svůj osvědčený recept. Někdy je chlebík jako balon a jindy vytáhnu "bagetu". Tož tak. Kvásek je živý organismus a má svoji "hlavu". A někdy se prostě "šprajcne".