Morčacie mäso
Morčacie mäso

Bezlepkový obed z jedného hrnca

novalim - fotkanovalim, 28. júna 2022. Komerčný recept.
Bezlepkový obed z jedného hrnca
Foto: novalim

Aj vám prekáža po obede neporiadok? Máme pre vás riešenie. Bezlepkový obed z jedného hrnca. Výživný, plný zeleniny, s morčacím mäskom a cuketovo-syrovými Zobraziť celý popisAj vám prekáža po obede neporiadok? Máme pre vás riešenie. Bezlepkový obed z jedného hrnca. Výživný, plný zeleniny, s morčacím mäskom a cuketovo-syrovými guľkami zasýti celú rodinu. Hotový za hodinu a vy môžete stráviť viac času so svojou rodinou.
Zdroj: www.novalim.sk

4
porcie
60 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

400 g mleté
4 PL
1 ks
1 strúčik
1 tyčinka
2 ks
200 g (z konzervy)
400 g (z konzervy)
1 PL
100 g (nemusia byť)
hrsť (čerstvý)
Cuketové guľky:
100 g
1 ČL
200 g
150 g (alebo feta)
50 g nastrúhaný
1 ks
3 PL




Postup

  1. 1

    Cibuľu očistíme a nakrájame nadrobno, cesnak na plátky. Papriky zbavíme semien a nakrájame na malé pásiky alebo kocky. V hlbšej a dostatočne širokej panvici alebo hrnci rozpálime olej a na strednom plameni potom orestujeme cibuľu do zmäknutia. Pridáme cesnak a restujeme ešte minútku. Pridáme mleté mäso a opekáme ho do zlatista. Vložíme škoricu a papriky a za stáleho miešania necháme ešte asi 5 minút restovať.

  2. 2

    Do zmesi vsypeme scedený a vodou prepláchnutý cícer a pridáme aj paradajky a paradajkový pretlak. Do plechovky od paradajok nalejeme 150 - 200 ml vlažnej vody (premiešme, aby sme dostali do vody všetky zbytky šťavy z paradajok) a vlejeme do hrnca. Osolíme a okoreníme. Privedieme k varu a na miernom ohni necháme variť.

  3. 3

    Medzitým si pripravíme cuketové guľky. V mise zmiešame spolu múku a kypriaci prášok. Pridáme nastrúhanú cuketu, z ktorej sme vytlačili všetku prebytočnú tekutinu, balkánsky syr alebo fetu a nastrúhaný parmezán. Okoreníme a prípadne veľmi jemne osolíme (syr je dosť slaný). Pridáme asi 3 PL vody, žĺtok a rukami vypracujeme kompaktné husté cesto. Ak je cesto príliš tuhé, môžeme pridať ešte trošku vody. Z cesta vytvarujeme asi 10 guliek vo veľkosti pingpongovej loptičky a odložíme na chvíľu nabok.

  4. 4

    Do hrnca s omáčkou pridáme struky cukrového hrášku. Ak je omáčka príliš hustá, môžeme ju zriediť trochou prevarenej vody. Nakoniec do zmesi poukladáme aj cuketové guľky tak, aby sa veľmi nedotýkali (počas varenia zväčšia svoj objem), prikryjeme pokrievkou a na miernom ohni varíme ešte približne 15 minút. Guľky musia byť dobre prevarené aj zvnútra. Na záver posypeme na ozdobu nasekaným čerstvým kôprom a podávame.

  5. 5

    TIP: Pre vegetariánsku verziu tohto jedla, stačí vynechať mäso, prípadne pridať viac cíceru alebo inú strukovinu.

Diskusia k receptu

haji
Pěkný, neotřelý receptík. Mně by chutnalo.