Bezlepkový kysnutý koláč na plech s blumami a mandľovou mrveničkou
Foto: novalim
Kysnutý koláč na plech s akýmkoľvek ovocím je vždy dobrý nápad. Na jeseň ho vždy pripravujeme so slivkami, dnes sme však
použili šťavnaté Zobraziť celý popisKysnutý koláč na plech s akýmkoľvek ovocím je vždy dobrý nápad. Na jeseň ho vždy pripravujeme so slivkami, dnes sme však
použili šťavnaté blumy a posypali sme ho voňavou mandľovo - škoricovou mrveničkou. Na cesto nám postačila naša bezlepková
múčna zmes Promix Alfa. Pokiaľ nemôžete mlieko, tento recept dobre funguje aj s rastlinnými, a tak neváhajte ani chvíľu a
pustite sa do pečenia.
Zdroj: www.novalim.sk
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Na kvások: | |
100 ml teplé (môže byť aj mandľové) |
|
1/4 kocky (10 g) čerstvé |
|
1 ČL |
|
Na cesto: | |
215 g |
|
50 ml teplé (kravské alebo mandľové) |
|
1 PL |
|
1/4 ČL |
|
1 ks |
|
15 g (zmäknutý) |
|
Na mrveničku: | |
5 PL mleté (alebo mandľová múka) |
|
2 PL |
|
2 PL studené (živočíšne alebo kakaové) |
|
Na potretie: | |
1 ks |
|
Na posypanie: | |
|
|
500 g (alebo slivky) |
|
Postup
-
1
Najprv si pripravíme kvások. Do menšej misky nalejeme teplé (nie horúce) mlieko, rozmrvíme doň droždie a pridáme cukor. Jemne premiešame a necháme postáť na teplom mieste aspoň 15 minút.
- 2
Do veľkej misy dáme všetky suroviny na cesto a pridáme k nim aj pripravený kvások. Hnetačom dôkladne vymiesime na hladké, mierne lepivé cesto, trvá to aj 10 minút. Zvrchu poprášime múkou, prikryjeme čistou utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť aspoň 60 minút.
- 3
Vykysnuté cesto premiesime ešte ručne na pomúčenej doske, cesto môže byť aj lepivé, nevadí to, nebudeme ho tvarovať. Plech s rozmerom približne 35x25 cm vystelieme papierom na pečenie alebo vymastíme a vysypeme múkou a cesto do ňho rukou natlačíme na hrúbku asi 1,5 cm. Na cesto poukladáme umyté a osušené vykôstkované blumy, ktoré sme si nakrájali na tenšie plátky. Opäť prikryjeme utierkou a necháme podkysnúť ešte aspoň 15 minút.
- 4
Posýpku pripravíme ručným miešaním surovín medzi dlaňami, až sa začne hmota akoby trúsiť. Posýpku rovnomerne nanesieme na koláč. Okraje koláča môžeme potrieť rozšľahaným vajcom.
- 5
Pečieme na 180 °C približne 20 - 25 minút. Po upečení koláč vyberieme a ihneď pokropíme vlažnou vodou, tak si udrží vláčnosť dlhšie. Na záver môžeme podľa chuti posypať mletou škoricou a práškovým cukrom.
Tiež ovocný koláč:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu