Bezlepkový ovocný koláč
Bezlepkový ovocný koláč

Bezlepkový kysnutý koláč na plech s blumami a mandľovou mrveničkou

novalim - fotkanovalim, 13. novembra 2023. Komerčný recept.
Bezlepkový kysnutý koláč na plech s blumami a mandľovou mrveničkou
Foto: novalim

Kysnutý koláč na plech s akýmkoľvek ovocím je vždy dobrý nápad. Na jeseň ho vždy pripravujeme so slivkami, dnes sme však použili šťavnaté Zobraziť celý popisKysnutý koláč na plech s akýmkoľvek ovocím je vždy dobrý nápad. Na jeseň ho vždy pripravujeme so slivkami, dnes sme však použili šťavnaté blumy a posypali sme ho voňavou mandľovo - škoricovou mrveničkou. Na cesto nám postačila naša bezlepková múčna zmes Promix Alfa. Pokiaľ nemôžete mlieko, tento recept dobre funguje aj s rastlinnými, a tak neváhajte ani chvíľu a pustite sa do pečenia.
Zdroj: www.novalim.sk

10
porcií
45 (+ kysnutie) minút
príprava
20 - 25 minút
na 180 °C

Suroviny

Na kvások:
100 ml teplé (môže byť aj mandľové)
1/4 kocky (10 g) čerstvé
1 ČL
Na cesto:
215 g
50 ml teplé (kravské alebo mandľové)
1 PL
1/4 ČL
1 ks
15 g (zmäknutý)
Na mrveničku:
5 PL mleté (alebo mandľová múka)
2 PL
2 PL studené (živočíšne alebo kakaové)
Na potretie:
1 ks
Na posypanie:
500 g (alebo slivky)




Postup

  1. 1

    Najprv si pripravíme kvások. Do menšej misky nalejeme teplé (nie horúce) mlieko, rozmrvíme doň droždie a pridáme cukor. Jemne premiešame a necháme postáť na teplom mieste aspoň 15 minút.

  2. 2

    Do veľkej misy dáme všetky suroviny na cesto a pridáme k nim aj pripravený kvások. Hnetačom dôkladne vymiesime na hladké, mierne lepivé cesto, trvá to aj 10 minút. Zvrchu poprášime múkou, prikryjeme čistou utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť aspoň 60 minút.

  3. 3

    Vykysnuté cesto premiesime ešte ručne na pomúčenej doske, cesto môže byť aj lepivé, nevadí to, nebudeme ho tvarovať. Plech s rozmerom približne 35x25 cm vystelieme papierom na pečenie alebo vymastíme a vysypeme múkou a cesto do ňho rukou natlačíme na hrúbku asi 1,5 cm. Na cesto poukladáme umyté a osušené vykôstkované blumy, ktoré sme si nakrájali na tenšie plátky. Opäť prikryjeme utierkou a necháme podkysnúť ešte aspoň 15 minút.

  4. 4

    Posýpku pripravíme ručným miešaním surovín medzi dlaňami, až sa začne hmota akoby trúsiť. Posýpku rovnomerne nanesieme na koláč. Okraje koláča môžeme potrieť rozšľahaným vajcom.

  5. 5

    Pečieme na 180 °C približne 20 - 25 minút. Po upečení koláč vyberieme a ihneď pokropíme vlažnou vodou, tak si udrží vláčnosť dlhšie. Na záver môžeme podľa chuti posypať mletou škoricou a práškovým cukrom.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia