Bezlepkový ovocný koláč
Bezlepkový kysnutý koláč na plech s blumami a mandľovou mrveničkou
Autor receptu: novalim
Kysnutý koláč na plech s akýmkoľvek ovocím je vždy dobrý nápad.* Na jeseň ho vždy pripravujeme so slivkami, dnes sme však
použili šťavnaté blumy a posypali sme ho voňavou mandľovo - škoricovou mrveničkou. Na cesto nám postačila naša bezlepková
múčna zmes Promix Alfa. Pokiaľ nemôžete mlieko, tento recept dobre funguje aj s rastlinnými, a tak neváhajte ani chvíľu a
pustite sa do pečenia.
10 porcií |
45 (+ kysnutie) minút príprava |
20 - 25 minút na 180 °C |
Postup
- Najprv si pripravíme kvások. Do menšej misky nalejeme teplé (nie horúce) mlieko, rozmrvíme doň droždie a pridáme cukor. Jemne premiešame a necháme postáť na teplom mieste aspoň 15 minút.
- Do veľkej misy dáme všetky suroviny na cesto a pridáme k nim aj pripravený kvások. Hnetačom dôkladne vymiesime na hladké, mierne lepivé cesto, trvá to aj 10 minút. Zvrchu poprášime múkou, prikryjeme čistou utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť aspoň 60 minút.
- Vykysnuté cesto premiesime ešte ručne na pomúčenej doske, cesto môže byť aj lepivé, nevadí to, nebudeme ho tvarovať. Plech s rozmerom približne 35x25 cm vystelieme papierom na pečenie alebo vymastíme a vysypeme múkou a cesto do ňho rukou natlačíme na hrúbku asi 1,5 cm. Na cesto poukladáme umyté a osušené vykôstkované blumy, ktoré sme si nakrájali na tenšie plátky. Opäť prikryjeme utierkou a necháme podkysnúť ešte aspoň 15 minút.
- Posýpku pripravíme ručným miešaním surovín medzi dlaňami, až sa začne hmota akoby trúsiť. Posýpku rovnomerne nanesieme na koláč. Okraje koláča môžeme potrieť rozšľahaným vajcom.
- Pečieme na 180 °C približne 20 - 25 minút. Po upečení koláč vyberieme a ihneď pokropíme vlažnou vodou, tak si udrží vláčnosť dlhšie. Na záver môžeme podľa chuti posypať mletou škoricou a práškovým cukrom.