Bezlepkový ovocný koláč

Bezlepkový kysnutý koláč na plech s blumami a mandľovou mrveničkou

Autor receptu: novalim

Kysnutý koláč na plech s akýmkoľvek ovocím je vždy dobrý nápad.* Na jeseň ho vždy pripravujeme so slivkami, dnes sme však použili šťavnaté blumy a posypali sme ho voňavou mandľovo - škoricovou mrveničkou. Na cesto nám postačila naša bezlepková múčna zmes Promix Alfa. Pokiaľ nemôžete mlieko, tento recept dobre funguje aj s rastlinnými, a tak neváhajte ani chvíľu a pustite sa do pečenia.

10
porcií
45 (+ kysnutie) minút
príprava
20 - 25 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Najprv si pripravíme kvások. Do menšej misky nalejeme teplé (nie horúce) mlieko, rozmrvíme doň droždie a pridáme cukor. Jemne premiešame a necháme postáť na teplom mieste aspoň 15 minút.
  2. Do veľkej misy dáme všetky suroviny na cesto a pridáme k nim aj pripravený kvások. Hnetačom dôkladne vymiesime na hladké, mierne lepivé cesto, trvá to aj 10 minút. Zvrchu poprášime múkou, prikryjeme čistou utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť aspoň 60 minút.
  3. Vykysnuté cesto premiesime ešte ručne na pomúčenej doske, cesto môže byť aj lepivé, nevadí to, nebudeme ho tvarovať. Plech s rozmerom približne 35x25 cm vystelieme papierom na pečenie alebo vymastíme a vysypeme múkou a cesto do ňho rukou natlačíme na hrúbku asi 1,5 cm. Na cesto poukladáme umyté a osušené vykôstkované blumy, ktoré sme si nakrájali na tenšie plátky. Opäť prikryjeme utierkou a necháme podkysnúť ešte aspoň 15 minút.
  4. Posýpku pripravíme ručným miešaním surovín medzi dlaňami, až sa začne hmota akoby trúsiť. Posýpku rovnomerne nanesieme na koláč. Okraje koláča môžeme potrieť rozšľahaným vajcom.
  5. Pečieme na 180 °C približne 20 - 25 minút. Po upečení koláč vyberieme a ihneď pokropíme vlažnou vodou, tak si udrží vláčnosť dlhšie. Na záver môžeme podľa chuti posypať mletou škoricou a práškovým cukrom.