Bezlepkový chlieb
Bezlepkový chlieb

Bezlepkový kváskový chlieb s ľanom – vláčny, voňavý a domáci videorecept

potravinarskavyrobaliana - fotkaPotravinárska výroba Liana, dnes 14:00. Komerčný recept.

Bezlepkový domáci chlieb z kvásku? S týmto receptom to zvládne každý – jednoducho, z našich zmesí Liana Bread mix White a Dark. Výsledkom Zobraziť celý popisBezlepkový domáci chlieb z kvásku? S týmto receptom to zvládne každý – jednoducho, z našich zmesí Liana Bread mix White a Dark. Výsledkom je chutný kváskový chlieb s ľanovými semienkami, ktorý má prirodzene vláčnu konzistenciu a krásne prepečenú kôrku. Stačí trochu trpezlivosti, kvások z našej zmesi a láska k pečeniu – a na stole budete mať domáci bezlepkový chlieb, ktorý si zamiluje celá rodina.

1
porcia
40 minút
na 220/250 °C

Suroviny

1. deň - Rozkvas:
200 g
450 ml vlažná
2 PL
2. deň - Cesto:
250 g
10 g
3 PL



Postup

  1. 1

    1. deň - Rozkvas: Do misky nasypeme Liana Bread mix White, vlažnú vodu a čistou lyžicou pridáme 2 PL kvásku. Suroviny dobre premiešame, zakryjeme potravinovou fóliou a necháme na teplom mieste do nasledujúceho dňa 12 - 15 hodín.

  2. 2

    2. deň - Cesto: Do nakysnutého rozkvasu pridáme Liana Bread mix dark, soľ a ľanové semienka. Premiešame elektrickým hnetačom a počas miešania pridáme olej. Ak cesto miešame ručne, stačí si ruku poliať olejom a postupne vymiešame krásne cesto, ktoré sa odliepa od stien misky. Prikryjeme potravinovou fóliou a necháme kysnúť 1 - 2 hodiny.

  3. 3

    Cesto prenesieme do ošatky vystlanej škrobom, posypeme škrobom aj vrch, prikryjeme potravinovou fóliou a necháme kysnúť ďalšie cca 2 hodiny.

  4. 4

    Cesto vyklopíme na papier na pečenie, opäť posypeme škrobom, narežeme a opatrne vložíme do jenského skla.

  5. 5

    Pečieme v rúre pri 250 °C s pokrievkou 10 minút, následne ďalších 10 minút bez pokrievky a potom ešte 20 minút pri zníženej teplote 220 °C, pre získanie chrumkavej kôrky. Po upečení ihneď postriekame vodou, vyberieme z formy a prikryjeme do vychladnutia.

  6. 6

    Z tohto množstva surovín pripravíte približne 1 kg bochník bezlepkového kváskového chleba – s krásnou kôrkou a jemne vláčnou striedkou, pripravený na nátierky či maslo ešte v deň pečenia.

  7. 7

    1. TIP - Návod na prípravu bezlepkového kvásku z našej múčnej zmesi Liana Bread mix white nájdete po kliknutí na odkaz: https://www.liana.sk/bezlepkovy-kvasok-z-mucnej-zmesi-liana-bread-mix-white

  8. 8

    2. Tip - Ak sa vám v chlebe objaví diera, nič sa nedeje! Zvyčajne za to môže vzduchová bublina, ktorá sa dostala do cesta pri prekladaní do ošatky. Nabudúce skúste cesto jemne preložiť a pritlačiť. 

Diskusia k receptu