Tekvicový chlebík bez lepku
Foto: novalim
Upiecť dobrý a výživný bezlepkový chlebík dá častokrát zabrať aj skúseným celiatikom. Preto vám dnes prinášame nový recept
na tekvicový chlebík bez lepku. Zobraziť celý popisUpiecť dobrý a výživný bezlepkový chlebík dá častokrát zabrať aj skúseným celiatikom. Preto vám dnes prinášame nový recept
na tekvicový chlebík bez lepku. Upiekli sme ho z bezlepkovej múky, ktorá je vhodná najmä na pečenie z
kysnutého cesta. Je obohatená o pohánkovú múku a minerálny komplex z morských rias. Chlebík nám krásne vykysol a vďaka
tekvicovému pyré ostalo cesto vláčne a mäkučké.
Zdroj: www.novalim.sk
porcií
príprava
na 220 °C
Suroviny
400 g |
|
80 g |
|
1 PL |
|
1 a 1/2 ČL |
|
1/2 ČL |
|
400 ml teplá |
|
10 g |
|
45 g |
|
1 ks |
|
250 g (z 1 menšej tekvice hokkaido) |
|
1 ČL |
|
1 hrsť |
|
Postup
-
1
Tekvicu hokkaido zbavíme šupky, jadierok a nakrájame na malé kocky. Varíme vo vode do úplného zmäknutia. Scedíme a rozmixujeme ponorným mixérom na pyré (prípadne môžeme použiť aj kúpené tekvicové pyré). Necháme vychladnúť.
- 2
Pripravíme si kvások. Do menšej misky odlejeme 100 ml z odmeranej vody, pridáme droždie a cukor. Premiešame a necháme vzísť kvások (trvá to približne 10 minút). V inej veľkej mise si zatiaľ zmiešame obe múky, psyllium, dve tretiny tekvicových semiačok, soľ a rascu. Pridáme vajce, olej, zvyšnú vodu, tekvicové pyré a nakoniec aj hotový kvások.
- 3
Vypracujeme vláčne mierne lepivé cesto, ktoré hnetieme aspoň 10 minút, aby sa všetky suroviny navzájom dobre prepojili. Cesto z vrchu pomúčime, prikryjeme čistou utierkou alebo potravinovou fóliou a na teplom mieste necháme kysnúť, kým cesto zdvojnásobí svoj objem - približne 45 minút.
- 4
Vykysnuté cesto z vrchu znova pomúčime a preložíme do formy na chlieb. My sme použili misu z jenského skla. Na povrch cesta dáme zvyšné tekvicové semienka. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 220 °C približne 45-50 minút. Počas pečenia aspoň dvakrát pokropíme vodou. Po dopečení vyberieme z rúry a necháme vo forme vychladnúť.
Tiež bezlepkový chlieb:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu