Jablkový koláč
Jablkový koláč

Bezlepkový jablkový mrežovník so slaným karamelom

novalim - fotkanovalim, dnes 10:30. Komerčný recept.
Bezlepkový jablkový mrežovník so slaným karamelom
Foto: novalim

Upečme si dnes niečo typicky jesenné. Čo by ste povedali na jablkový mrežovník bez lepku s tekutým slaným karamelom? Voňavý jesenný koláč, ktorý Zobraziť celý popisUpečme si dnes niečo typicky jesenné. Čo by ste povedali na jablkový mrežovník bez lepku s tekutým slaným karamelom? Voňavý jesenný koláč, ktorý môžete s hrdosťou ponúknuť návšteve alebo si ho sami vychutnať pri kávičke. Prevoňaný škoricou bude chutiť určite každému.
Zdroj: www.novalim.sk

10
porcií
60 (+ chladenie cest minút
príprava
25-30 minút
na 180 °C

Suroviny

Na lístkové cesto:
250 g
250 g
250 g studené
štipka
Na náplň:
4 ks
2 ČL
60 g
10 g
1/2 ks (šťava a kôra)
1/4 ČL (nemusí byť)
1 ČL
Na slaný karamel:
100 g
100 ml
30 g
1 PL
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Pripravíme si lístkové cesto. Bezlepkovú múku Promix UNI rozmiešame v miske so soľou. Pridáme do nej na malé kocky nakrájané studené a tuhé maslo, studený tvaroh a varechou začneme cesto spracovávať. Keď sa jednotlivé prísady začnú spájať, rukou ich vymiesime do kompaktného bochníčka. Cesto dáme do plastovej uzatvárateľnej nádoby a odložíme do chladničky aspoň na 3 hodiny (pokojne však aj cez noc).

  2. 2

    Medzitým si pripravíme náplň. Jablká umyjeme, ošúpeme a nakrájame na tenké plátky. Do rozohriatej hlbšej panvice alebo hrnca vložíme jablká. Posypeme ich škoricou, cukrom a kukuričným škrobom. Pridáme šťavu a kôru z citróna a mletý kardamóm. Dobre premiešame a za občasného miešania prikryté dusíme na miernom ohni asi 10 minút. Plátky jabĺk by mali zostať po uvarení mäkké, ale mali by držať tvar a nerozpadať sa. Po odstavení zľahka primiešame do jabĺk vanilkový extrakt.

  3. 3

    Odpočinuté cesto si rozdelíme na dve a jednu tretinu. Väčšiu časť rozvaľkáme na pomúčenej doske do tvaru kruhu s priemerom 26 cm. Cesto pomocou valčeka opatrne prenesiem do tortovej formy s priemerom asi 20 cm. Cesto v nej pritlačíme na dno a aj po okrajoch formy do výsky aspoň 5-6 cm. Spodok cesta popicháme vidličkou, aby sa pri pečení nevydulo.

  4. 4

    Na cesto vylejeme jablkovú náplň a uhladíme. Zo zvyšného cesta si pripravíme pásiky a povrch koláča nimi ozdobíme v tvare mriežky. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a vložíme do vopred vyhriatej rúry na 180 °C. Pečieme 25-30 minút, kým dosiahne povrch koláča zlatistú farbu. Pre dobré prepečenie koláča, môžeme najprv predpiecť len cesto vo forme asi 5 minút.

  5. 5

    Slaný karamel pripravíme nasledovne. V hrnci necháme roztopiť cukor s vodou. Hneď ako sa cukor začne topiť, pridáme maslo a premiešame. Napokon prilejeme aj šľahačku a metličkou miešame, kým sa nerozpustia všetky hrudky. Karamel precedíme ešte na záver aj cez sitko. Teraz osolíme podľa chuti (my sme dali asi ¼ ČL soli. Povrch koláča posypeme práškovým cukrom a podávame ho najlepšie ešte mierne teplý preliaty slaným karamelom.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia