Jablkový koláč
Bezlepkový jablkový mrežovník so slaným karamelom
Autor receptu: novalim
Upečme si dnes niečo typicky jesenné. Čo by ste povedali na jablkový mrežovník bez lepku s tekutým slaným karamelom?*
Voňavý jesenný koláč, ktorý môžete s hrdosťou ponúknuť návšteve alebo si ho sami vychutnať pri kávičke. Prevoňaný škoricou
bude chutiť určite každému.
10 porcií |
60 (+ chladenie cest minút príprava |
25-30 minút na 180 °C |
Postup
- Pripravíme si lístkové cesto. Bezlepkovú múku Promix UNI rozmiešame v miske so soľou. Pridáme do nej na malé kocky nakrájané studené a tuhé maslo, studený tvaroh a varechou začneme cesto spracovávať. Keď sa jednotlivé prísady začnú spájať, rukou ich vymiesime do kompaktného bochníčka. Cesto dáme do plastovej uzatvárateľnej nádoby a odložíme do chladničky aspoň na 3 hodiny (pokojne však aj cez noc).
- Medzitým si pripravíme náplň. Jablká umyjeme, ošúpeme a nakrájame na tenké plátky. Do rozohriatej hlbšej panvice alebo hrnca vložíme jablká. Posypeme ich škoricou, cukrom a kukuričným škrobom. Pridáme šťavu a kôru z citróna a mletý kardamóm. Dobre premiešame a za občasného miešania prikryté dusíme na miernom ohni asi 10 minút. Plátky jabĺk by mali zostať po uvarení mäkké, ale mali by držať tvar a nerozpadať sa. Po odstavení zľahka primiešame do jabĺk vanilkový extrakt.
- Odpočinuté cesto si rozdelíme na dve a jednu tretinu. Väčšiu časť rozvaľkáme na pomúčenej doske do tvaru kruhu s priemerom 26 cm. Cesto pomocou valčeka opatrne prenesiem do tortovej formy s priemerom asi 20 cm. Cesto v nej pritlačíme na dno a aj po okrajoch formy do výsky aspoň 5-6 cm. Spodok cesta popicháme vidličkou, aby sa pri pečení nevydulo.
- Na cesto vylejeme jablkovú náplň a uhladíme. Zo zvyšného cesta si pripravíme pásiky a povrch koláča nimi ozdobíme v tvare mriežky. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a vložíme do vopred vyhriatej rúry na 180 °C. Pečieme 25-30 minút, kým dosiahne povrch koláča zlatistú farbu. Pre dobré prepečenie koláča, môžeme najprv predpiecť len cesto vo forme asi 5 minút.
- Slaný karamel pripravíme nasledovne. V hrnci necháme roztopiť cukor s vodou. Hneď ako sa cukor začne topiť, pridáme maslo a premiešame. Napokon prilejeme aj šľahačku a metličkou miešame, kým sa nerozpustia všetky hrudky. Karamel precedíme ešte na záver aj cez sitko. Teraz osolíme podľa chuti (my sme dali asi ¼ ČL soli. Povrch koláča posypeme práškovým cukrom a podávame ho najlepšie ešte mierne teplý preliaty slaným karamelom.