Bezlepkový nákyp
Bezlepkový nákyp

Bezlepkový brioškový nákyp s ovocím

novalim - fotkanovalim, 30. mája 2022. Komerčný recept.
Bezlepkový brioškový nákyp s ovocím
Foto: novalim

Aj vy si radi dáte na raňajky niečo sladké? A čo tak vyskúšať náš bezlepkový brioškový nákyp? Cesto je kysnuté, veľmi podobné tomu Zobraziť celý popisAj vy si radi dáte na raňajky niečo sladké? A čo tak vyskúšať náš bezlepkový brioškový nákyp? Cesto je kysnuté, veľmi podobné tomu na vianočku. Kysne síce dlhšie, ale výsledok potom určite stojí za to. V kombinácii s tvarohom alebo ricottou a lesným ovocím si na mäkučkom a voňavom nákype pochutná celá rodina. Tak sa do toho pustite.
Zdroj: www.novalim.sk

8
porcií
140 minút
príprava
30-40 minút
na 160 °C

Suroviny

250 g
1 ČL
2 ks
70 g roztopené
160 ml vlažná
1 ČL
1 PL tekutý
Náplň:
3 ks
250 g (alebo ricotta)
1/4 hrnčeka (alebo javorový sirup)
2-3 hrnčeky (maliny, čučoriedky, černice...)
Okrem toho:
kúsok (na vymastenie formy)
 (na posypanie)




Postup

  1. 1

    Najprv pripravíme cesto. Vo veľkej mise zmiešame spolu vajcia, roztopené maslo, soľ, tekutý med, sušené droždie a vlažnú vodu. Do zmesi postupne pridávame preosiatu múku a vypracujeme hladké vláčne mierne lepivé cesto. Zvrchu ho pomúčime a prikryté čistou utierkou alebo fóliou necháme kysnúť na teplom mieste 90-120 minút.

  2. 2

    Po vykysnutí cesto vyklopíme na dobre pomúčenú dosku, opäť zvrchu pomúčime aj cesto a dobre ešte ručne premiesime. Cesto nakrájame na malé kúsky veľkosti jedného sústa.

  3. 3

    Na náplň spolu vo veľkej mise vyšľaháme vajcia, ricottu (alebo tvaroh) a med (alebo javorový sirup). Do náplne pridáme kúsky cesta a umyté a dobre osušené ovocie a veľmi jemne spolu premiešame. Zmes potom preložíme do maslom vymastenej hlbokej zapekacej misy alebo plechu. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 160 °C 30-40 minút.

  4. 4

    Po upečení je dôležité urobiť test špajdľou. Ak po zapichnutí do nákypu vyjde suchá, vtedy je nákyp upečený aj zvnútra. Pri niektorých typoch rúr môže pečenie trvať aj dlhšie. Počas pečenia a po vybratí z rúry môžeme zmes zvrchu pokropiť trochou vody. Necháme vychladnúť a na záver posypeme práškovým cukrom.

Diskusia k receptu

používateľ nemá avatar
123
123
kysnuté - droždie nie je?
haji
Zajímavý postup. Neotřelý nákyp... 12 porcí jedině na lžičkách fingerfood. Pěkné foto i recept.
používateľ nemá avatar
123
123
@haji (30.5.2022 12:28)

no, nehádam sa, ale ja som tam v zložení nič také ako sypké droždie nevidela, ale nie som dedko vševedko...
1x haji
používateľ nemá avatar
123
123
@haji (30.5.2022 21:57)

nemáš sa za čo ospravedlňovať, mal by to vysvetliť ten, kto dal recept, resp. výrobca...
lebo to droždie v múke Promix Alfa nie je, urobila si si nadprácu s českým eshopom, ale tam je droždie uvedené v receptúre...
1x haji
používateľ nemá avatar
123
123
takže otázka na autora receptu : ako je to s tým kysnutím a droždím?
haji
@123 (30.5.2022 22:50)
No teda, jsem nepozorná a 2x. Blahé paměti u nás byla v prodeji mouka Jizerka, která už obsahovala nějaké kypřidlo - nejspíš sušené kvasnice... Nemůžu dohledat, podle všeho ji přestali vyrábět. Existují různé zahraniční moučné směsi s kypřidly. Novalim to nejspíš nebude. Pohrabala jsem se v několika jejich receptech na stránkách Varecha a skutečně. Použití různých druhů mouky Novalim a v receptu je uvedeno v surovinách kypřidlo: buď pr. do peč. a nebo kvasnice. V postupu též.
Máš pravdu, tento reklamní recept není v pořádku. uf
redakcia
@123 (30.5.2022 22:51)

Dobrý deň, do cesta patrí aj sušené droždie, zadávateľ receptu ho doplnil do surovín aj postupu. Ďakujeme za upozornenie.
1x haji
používateľ nemá avatar
123
123
ďakujem autorovi receptu za doplnenie informácie
1x haji
novalim
Dobrý deň, ospravedlňujeme sa za chybu v recepte na Brioškový nákyp bez lepku. Samozrejme, do surovín patrí aj droždie. Nedopatrením sme ho zabudli uviesť. Recept je už v poriadku. Dobrú chuť, tím Novalim
1x haji




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia