Bezlepkový brioškový nákyp s ovocím
Foto: novalim
Aj vy si radi dáte na raňajky niečo sladké? A čo tak vyskúšať náš bezlepkový brioškový nákyp? Cesto je kysnuté, veľmi podobné
tomu Zobraziť celý popisAj vy si radi dáte na raňajky niečo sladké? A čo tak vyskúšať náš bezlepkový brioškový nákyp? Cesto je kysnuté, veľmi podobné
tomu na vianočku. Kysne síce dlhšie, ale výsledok potom určite stojí za to. V kombinácii s tvarohom alebo ricottou a lesným
ovocím si na mäkučkom a voňavom nákype pochutná celá rodina. Tak sa do toho pustite.
Zdroj: www.novalim.sk
porcií
príprava
na 160 °C
Suroviny
250 g |
|
1 ČL |
|
2 ks |
|
70 g roztopené |
|
160 ml vlažná |
|
1 ČL |
|
1 PL tekutý |
|
Náplň: | |
3 ks |
|
250 g (alebo ricotta) |
|
1/4 hrnčeka (alebo javorový sirup) |
|
2-3 hrnčeky (maliny, čučoriedky, černice...) |
|
Okrem toho: | |
kúsok (na vymastenie formy) |
|
(na posypanie) |
|
Postup
-
1
Najprv pripravíme cesto. Vo veľkej mise zmiešame spolu vajcia, roztopené maslo, soľ, tekutý med, sušené droždie a vlažnú vodu. Do zmesi postupne pridávame preosiatu múku a vypracujeme hladké vláčne mierne lepivé cesto. Zvrchu ho pomúčime a prikryté čistou utierkou alebo fóliou necháme kysnúť na teplom mieste 90-120 minút.
- 2
Po vykysnutí cesto vyklopíme na dobre pomúčenú dosku, opäť zvrchu pomúčime aj cesto a dobre ešte ručne premiesime. Cesto nakrájame na malé kúsky veľkosti jedného sústa.
- 3
Na náplň spolu vo veľkej mise vyšľaháme vajcia, ricottu (alebo tvaroh) a med (alebo javorový sirup). Do náplne pridáme kúsky cesta a umyté a dobre osušené ovocie a veľmi jemne spolu premiešame. Zmes potom preložíme do maslom vymastenej hlbokej zapekacej misy alebo plechu. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 160 °C 30-40 minút.
- 4
Po upečení je dôležité urobiť test špajdľou. Ak po zapichnutí do nákypu vyjde suchá, vtedy je nákyp upečený aj zvnútra. Pri niektorých typoch rúr môže pečenie trvať aj dlhšie. Počas pečenia a po vybratí z rúry môžeme zmes zvrchu pokropiť trochou vody. Necháme vychladnúť a na záver posypeme práškovým cukrom.
Tiež nákyp:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Promix Alfa múka obsahuje sypké droždí.
www.novalim.net/kategoria-produktu/muky/bezglutenove-mu...
no, nehádam sa, ale ja som tam v zložení nič také ako sypké droždie nevidela, ale nie som dedko vševedko...
Aha, takže vložím odkaz na český eshop, tam jsem to objevila:
www.zdravykram.cz/promix-alfa--univ-mineralizovana-mouka-...
Už jsem nestudovala stránky a mouku Promix Alfa na stránkách výrobce, to mě nenapadlo, že tam to firma nemá uvedeno. Omlouvám se.
nemáš sa za čo ospravedlňovať, mal by to vysvetliť ten, kto dal recept, resp. výrobca...
lebo to droždie v múke Promix Alfa nie je, urobila si si nadprácu s českým eshopom, ale tam je droždie uvedené v receptúre...
No teda, jsem nepozorná a 2x. Blahé paměti u nás byla v prodeji mouka Jizerka, která už obsahovala nějaké kypřidlo - nejspíš sušené kvasnice... Nemůžu dohledat, podle všeho ji přestali vyrábět. Existují různé zahraniční moučné směsi s kypřidly. Novalim to nejspíš nebude. Pohrabala jsem se v několika jejich receptech na stránkách Varecha a skutečně. Použití různých druhů mouky Novalim a v receptu je uvedeno v surovinách kypřidlo: buď pr. do peč. a nebo kvasnice. V postupu též.
Máš pravdu, tento reklamní recept není v pořádku. uf
Dobrý deň, do cesta patrí aj sušené droždie, zadávateľ receptu ho doplnil do surovín aj postupu. Ďakujeme za upozornenie.