Bezlepkový nákyp
Bezlepkový brioškový nákyp s ovocím
Autor receptu: novalim
Aj vy si radi dáte na raňajky niečo sladké? A čo tak vyskúšať náš bezlepkový brioškový nákyp?* Cesto je kysnuté, veľmi podobné
tomu na vianočku. Kysne síce dlhšie, ale výsledok potom určite stojí za to. V kombinácii s tvarohom alebo ricottou a lesným
ovocím si na mäkučkom a voňavom nákype pochutná celá rodina. Tak sa do toho pustite.
8 porcií |
140 minút príprava |
30-40 minút na 160 °C |
Postup
- Najprv pripravíme cesto. Vo veľkej mise zmiešame spolu vajcia, roztopené maslo, soľ, tekutý med, sušené droždie a vlažnú vodu. Do zmesi postupne pridávame preosiatu múku a vypracujeme hladké vláčne mierne lepivé cesto. Zvrchu ho pomúčime a prikryté čistou utierkou alebo fóliou necháme kysnúť na teplom mieste 90-120 minút.
- Po vykysnutí cesto vyklopíme na dobre pomúčenú dosku, opäť zvrchu pomúčime aj cesto a dobre ešte ručne premiesime. Cesto nakrájame na malé kúsky veľkosti jedného sústa.
- Na náplň spolu vo veľkej mise vyšľaháme vajcia, ricottu (alebo tvaroh) a med (alebo javorový sirup). Do náplne pridáme kúsky cesta a umyté a dobre osušené ovocie a veľmi jemne spolu premiešame. Zmes potom preložíme do maslom vymastenej hlbokej zapekacej misy alebo plechu. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 160 °C 30-40 minút.
- Po upečení je dôležité urobiť test špajdľou. Ak po zapichnutí do nákypu vyjde suchá, vtedy je nákyp upečený aj zvnútra. Pri niektorých typoch rúr môže pečenie trvať aj dlhšie. Počas pečenia a po vybratí z rúry môžeme zmes zvrchu pokropiť trochou vody. Necháme vychladnúť a na záver posypeme práškovým cukrom.