Bezlepkový nákyp

Bezlepkový brioškový nákyp s ovocím

Autor receptu: novalim

Aj vy si radi dáte na raňajky niečo sladké? A čo tak vyskúšať náš bezlepkový brioškový nákyp?* Cesto je kysnuté, veľmi podobné tomu na vianočku. Kysne síce dlhšie, ale výsledok potom určite stojí za to. V kombinácii s tvarohom alebo ricottou a lesným ovocím si na mäkučkom a voňavom nákype pochutná celá rodina. Tak sa do toho pustite.

8
porcií
140 minút
príprava
30-40 minút
na 160 °C

Suroviny

Postup

  1. Najprv pripravíme cesto. Vo veľkej mise zmiešame spolu vajcia, roztopené maslo, soľ, tekutý med, sušené droždie a vlažnú vodu. Do zmesi postupne pridávame preosiatu múku a vypracujeme hladké vláčne mierne lepivé cesto. Zvrchu ho pomúčime a prikryté čistou utierkou alebo fóliou necháme kysnúť na teplom mieste 90-120 minút.
  2. Po vykysnutí cesto vyklopíme na dobre pomúčenú dosku, opäť zvrchu pomúčime aj cesto a dobre ešte ručne premiesime. Cesto nakrájame na malé kúsky veľkosti jedného sústa.
  3. Na náplň spolu vo veľkej mise vyšľaháme vajcia, ricottu (alebo tvaroh) a med (alebo javorový sirup). Do náplne pridáme kúsky cesta a umyté a dobre osušené ovocie a veľmi jemne spolu premiešame. Zmes potom preložíme do maslom vymastenej hlbokej zapekacej misy alebo plechu. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 160 °C 30-40 minút.
  4. Po upečení je dôležité urobiť test špajdľou. Ak po zapichnutí do nákypu vyjde suchá, vtedy je nákyp upečený aj zvnútra. Pri niektorých typoch rúr môže pečenie trvať aj dlhšie. Počas pečenia a po vybratí z rúry môžeme zmes zvrchu pokropiť trochou vody. Necháme vychladnúť a na záver posypeme práškovým cukrom.