Bavette s mladým hráškom a šalotkou

lubosll - bez fotkylubosll, 30. júna 2014
Bavette s mladým hráškom a šalotkou
Foto: lubosll

Z práve dostupných letných surovín.

2
porcie
5 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

250 g
6 ks
1 PL
2 - 3 alebo viac plátkov (alebo pancetta, prosciutto)
1 čl
150 ml (alebo zeleninový)
80 ml
80 g
2 strúčiky
pár kvapiek (alebo z limetky)
 (na ozdobu)
 hobliny




Postup

  1. 1

    Cestoviny uvaríme v osolenej vode (asi 1,5l a 1 PL soli). Najprv dáme zovrieť vodu až potom nasypeme soľ, pretože vo vopred osolenej vode by sa cestoviny varili dlhšie. Cestoviny necháme vo vode zovrieť a nastavíme si odpočítavanie podľa návodu na obale. V prípade bavette to je 8 min. Varíme na miernom plameni (nie prudkom, lebo by sa zlepili) za občasného premiešania. Samozrejme varíme al dente. Asi po 7 min. ochutnáme a ak sú ešte tvrdé, primerane predĺžime varenie. Ak stihneme dovtedy spraviť omáčku tak cestoviny scedíme, necháme odkvapkať a hneď pridáme k omáčke. Vodu z cestovín nevylievame, ale použijeme na umývanie skla a riadu. Sklo sa potom pekne leskne. Ak nestihneme spraviť omáčku, tak cestoviny scedíme, necháme odkvapkať vrátime do hrnca, pridáme 1 PL olivového oleja/masla a premiešame, aby sa nezlepili. Po scedení cestoviny NEPREPLACHUJEME studenou vodou (iba ak robíme z cestovín šalát na studeno) a do vody na varenie cestovín NEDÁVAME olej.

  2. 2

    Zatiaľ čo sa varia cestoviny nakrájame slaninu na plátky a očistíme šalotky/mladé cibuľky.

  3. 3

    Do panvice dáme kvalitný olivový olej extra virgin (taký čo stojí 8€/l a viac, alebo má aciditu menej ako 1, špičkové majú aciditu menej ako 0,2), alebo najlepšie nefiltrovaný. Pridáme pár kvapiek citrónovej/limetkovej šťavy kvôli lepšiemu tráveniu (tak ako robí Jamie O. :-) Pridáme nakrájanú slaninku, necháme trochu opiecť, pridáme šalotky/mladé cibuľky, v mažiari rozdrvený cesnak a opekáme asi 4-5 min. za stáleho miešania. Poprášime múkou a miešame ešte asi minútu.

  4. 4

    Prilejeme vývar a víno a miešame až sa omáčka začne variť a mierne hustne. Pridáme hrášok a varíme asi 5 min. až keď cibuľky zmäknú. Okoreníme čiernym alebo štvorfarebným korením alebo zmesou a pred osolením ochutnáme, aby sme omáčku nepresolili (slanina je dosť slaná). Ja som použil viac slaniny a nebolo treba vôbec soliť. Cestoviny dáme do panvice s omáčkou, jemne premiešame a ak je omáčky viac chvíľku ešte miešame, aby sa vsiakla do cestovín. Porcie môžeme ozdobiť čerstvými bylinkami prípadne nastrúhať pár hobliniek parmezánu a trochu mletého čierneho/štvorfarebného korenia alebo ich zmesi. Vegetariáni môžu samozrejme vynechať slaninu a použiť zeleninový vývar, ale to už potom nie je to pravé orechové :-)

Diskusia k receptu

kukulienka71
tieto cestoviny mám veľmi rada!!! všetko spolu vyzerá veľmi lákavo:-) presný postup s mnohými radami, krásne foto, jedine 5* si zaslúžiš za túto poctivú prácu. Ukladám:-)
gubics
Práve som mala problém, čo s cestovinami a hráškom zo záhrady, tak tu mám jeden výborný recept, ďakujem.
1x safran
lubosll
Ďakujem všetkým za komentáre a hodnotenie, pridám ďalšie :-)
@brambora bavette som kupil v BA a už neviem kde presne , možno smarket začinajuci na K.
@finczi vďaka za privítanie.
afataga
recept ako celok sa mi velmi paci, ale mam zopar pripomienok:
ako spraven uvadzas, cestoviny sa nepreplachuju, ja vodu tiez solim, az ked zacne vriet, ale nie preto, ze sa cestoviny varia kratsiu dobu, to nemam odsledovane, ale preto, ze neosolena voda sa zacne skor varit, pokial ja viem, olej extra virgin je urceny na studenu kuchynu, ja nim vzdy dochucujem uz hotove cestoviny na tanieri, aj ked tiez som uz videla kucharov, co ho pouzivaju tak ako ty, a tu muku by som tiez nedala, ja to robim tak, ze do panvice s omackou dam zo dve naberacky vody z cestovin, obsahuje skrob, takze trochu zahusti a potom popr. necham trochu zredukovat, tiez mam rada cestoviny, co-to som postudovala, ale vobec netvrdim, ze som odbornik. Inak co sa tyka pikant, to si moja krvna :-)
marianne
si to krasne vykuzlil,ja az taka cestovinova nie som,ale toto by som si dala.....
lubosll
@marianne , @terinka ďakujem aj za hodnotenie

@afataga
1. „...vodu tiez solim, az ked zacne vriet, ale nie preto, ze sa cestoviny varia kratsiu dobu, to nemam odsledovane, ale preto, ze neosolena voda sa zacne skor varit.“
Máš pravdu v zápale boja  som to nepresne napísal.

2. „...olej extra virgin je urceny na studenu kuchynu“
Podľa mojich info toto je jeden z najrozšírenejších mýtov. Pri olejoch a tukoch je dôležitý bod rozkladu/prepalovania (bod v st. C, keď začnú dymiť – smoking point). Vtedy dochádza k rozkladu a tvoria sa toxické látky. Vysoko kvalitné (s nízkou aciditou) extra virgin olivové oleje majú bod rozkladu okolo 210 °C, špičkové oleje až 280 °C, pričom priemerná teplota pri smažení je okolo 180 °C a pri jemnom restovaní (na malom plameni) okolo 100 °C. Pre porovnanie bod rozkladu má masť 180°C a Ghee 200-250°C, olivové oleje nízkej kvality pomace/sansa 238°C. Extra virgin olivové oleje sa preto odporúčajú na rýchle gastro postupy ako je restovanie alebo steaky, minútky. Olivový olej sa však odporúča naliať na studenú panvicu, hneď vložiť restovanú ingredienciu a pomaly zohrievať.
Guru talianskej kuchyne Gennaro Contaldo, jeho žiak Jamie O., žiak Jamieho O. Marcel Ihnačák , Tvoj/môj obľúbený E. Ridi, Taliansko a ostatné južné štáty iný olej snáď ani nepoznajú. Aj keď na druhej strane čítal som degustačný test, kt. výsledkom bolo, že stačí použiť olej nižšej kvality pomace/sansa, extra light a na tanieri poliať extra virginom pre chuť ako robíš Ty. Tak si vyber 

3. „...tu muku by som tiez nedala“
Ja som tiež proti zahusťovaniu jedál množstvom múky. Tu som použil len jednu čl kvôli rýchlosti. Tvoj postup požívam tiež, len redukovanie dlhšie trvá a už nás naháňal hlad 

4. Ďakujem za komentár a pripomienky obnovil som si vedomosti a fakty.
Joj a pozdravuj moju rodnú Žilinu 
afataga
rodna Žilina pozdravena :-)
dakujem za vyklad o olejoch, to som nevedela, clovek sa uci cely zivot, aby zomrel uplne osprosteny :-), ten mix pomace som nikdy nemala, akosi ma neoslovil, ale mozno ho skusim na teplu kuchynu, ak sa odhodlam, som zvedava na tvoje dalsie vytvory :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia