Bavette s mladým hráškom a šalotkou

Autor receptu: lubosll

Z práve dostupných letných surovín.

2
porcie
5 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Cestoviny uvaríme v osolenej vode (asi 1,5l a 1 PL soli). Najprv dáme zovrieť vodu až potom nasypeme soľ, pretože vo vopred osolenej vode by sa cestoviny varili dlhšie. Cestoviny necháme vo vode zovrieť a nastavíme si odpočítavanie podľa návodu na obale. V prípade bavette to je 8 min. Varíme na miernom plameni (nie prudkom, lebo by sa zlepili) za občasného premiešania. Samozrejme varíme al dente. Asi po 7 min. ochutnáme a ak sú ešte tvrdé, primerane predĺžime varenie. Ak stihneme dovtedy spraviť omáčku tak cestoviny scedíme, necháme odkvapkať a hneď pridáme k omáčke. Vodu z cestovín nevylievame, ale použijeme na umývanie skla a riadu. Sklo sa potom pekne leskne. Ak nestihneme spraviť omáčku, tak cestoviny scedíme, necháme odkvapkať vrátime do hrnca, pridáme 1 PL olivového oleja/masla a premiešame, aby sa nezlepili. Po scedení cestoviny NEPREPLACHUJEME studenou vodou (iba ak robíme z cestovín šalát na studeno) a do vody na varenie cestovín NEDÁVAME olej.
  2. Zatiaľ čo sa varia cestoviny nakrájame slaninu na plátky a očistíme šalotky/mladé cibuľky.
  3. Do panvice dáme kvalitný olivový olej extra virgin (taký čo stojí 8€/l a viac, alebo má aciditu menej ako 1, špičkové majú aciditu menej ako 0,2), alebo najlepšie nefiltrovaný. Pridáme pár kvapiek citrónovej/limetkovej šťavy kvôli lepšiemu tráveniu (tak ako robí Jamie O. :-) Pridáme nakrájanú slaninku, necháme trochu opiecť, pridáme šalotky/mladé cibuľky, v mažiari rozdrvený cesnak a opekáme asi 4-5 min. za stáleho miešania. Poprášime múkou a miešame ešte asi minútu.
  4. Prilejeme vývar a víno a miešame až sa omáčka začne variť a mierne hustne. Pridáme hrášok a varíme asi 5 min. až keď cibuľky zmäknú. Okoreníme čiernym alebo štvorfarebným korením alebo zmesou a pred osolením ochutnáme, aby sme omáčku nepresolili (slanina je dosť slaná). Ja som použil viac slaniny a nebolo treba vôbec soliť. Cestoviny dáme do panvice s omáčkou, jemne premiešame a ak je omáčky viac chvíľku ešte miešame, aby sa vsiakla do cestovín. Porcie môžeme ozdobiť čerstvými bylinkami prípadne nastrúhať pár hobliniek parmezánu a trochu mletého čierneho/štvorfarebného korenia alebo ich zmesi. Vegetariáni môžu samozrejme vynechať slaninu a použiť zeleninový vývar, ale to už potom nie je to pravé orechové :-)