Pečené bataty
Pečené bataty

Bataty v chrumkavom obale s krémovým pyré a mrkvovými rezancami

ellie17 - bez fotkyellie17, dnes 15:44

Vegetariánske jedlo – chrumkavé batatové plátky, jemné pyré a marinované rezance z mrkvy, doplnené rozmarínom a citrónom.

2
porcie
25 minút
príprava
30 minút
na 190 °C

Suroviny

Batatové plátky:
1/2 ks
1 ks
70 g
1 PL
1 ČL
1 ČL
1/2 ČL
2 PL
Pyré:
350 g
20 g
1/2 ČL
50 ml vriaca
2 PL
podľa chuti
Rezance:
1 ks
1 PL
1 PL
1 ČL
1 vetvička
štipka



Postup

  1. 1

    Bataty umyjeme a ošúpeme. Zhruba 1/2 batatu nakrájame na plátky hrubé asi 1 cm. 350 g batatov nakrájame na malé kocky (budú na pyré).

  2. 2

    Batatové plátky: Rúru predhrejeme na 190 °C. Pripravíme si dve misky - rozšľahané vajíčko v jednej a strúhanka zmiešaná s kukuričnou múkou, sezamom, celou rascou a soľou v druhej. Každý plátok batatu obalíme vo vajíčku a následne v strúhankovej zmesi. Poukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Jemne pokvapkáme olejom. Pečieme 30 minút pri 190 °C, v polovici pečenia ich otočíme.

  3. 3

    Batatové pyré: V hrnci rozohrejeme maslo. Pridáme mletú rascu a restujeme 1 minútu, kým nezačne voňať. Vhodíme kocky batatov, krátko orestujeme (2–3 minúty). Zalejeme vriacou vodou len do polovice výšky batatov. Osolíme a dusíme 20–25 minút, kým sa voda neodparí. Prilievame smotanu a rozmixujeme na úplne hladké pyré. Prípadne dochutíme soľou.

  4. 4

    Mrkvové rezance: Mrkvu ošúpeme a pomocou škrabky pripravíme dlhé tenké „rezance“. V miske zmiešame olej, citrónovú šťavu, soľ, rozmarín a med. Mrkvu premiešame v marináde a necháme odstáť 30 minút.

  5. 5

    Na tanier dáme lyžicu batatového pyré. Pridáme chrumkavé batatové plátky. Na záver dáme svieže mrkvové rezance. Podávame studené alebo vlažné.

Diskusia k receptu

tejaja
Nådhera 🙋 Nie som vegetariãn, aj by som toto jedlo nazvala ako bezmäsité. Ale je krásne. Konečne nejaký nie kolãč, ale nevšedný recept. 😊 Vďaka. 🤗
ellie17
@tejaja (24.11.2025 16:13)

Ďakujem veľmi pekne! 😊 Som rada, že ťa recept zaujal. Presne tak – bezmäsité, ale pritom trochu iné. Budem rada, ak vyskúšaš! 🤗