Bataty v chrumkavom obale s krémovým pyré a mrkvovými rezancami
Vegetariánske jedlo – chrumkavé batatové plátky, jemné pyré a marinované rezance z mrkvy, doplnené rozmarínom a citrónom.
porcie
príprava
na 190 °C
Suroviny
| Batatové plátky: | |
| 1/2 ks |
|
| 1 ks |
|
| 70 g |
|
| 1 PL |
|
| 1 ČL |
|
| 1 ČL |
|
| 1/2 ČL |
|
| 2 PL |
|
| Pyré: | |
| 350 g |
|
| 20 g |
|
| 1/2 ČL |
|
| 50 ml vriaca |
|
| 2 PL |
|
| podľa chuti |
|
| Rezance: | |
| 1 ks |
|
| 1 PL |
|
| 1 PL |
|
| 1 ČL |
|
| 1 vetvička |
|
| štipka |
|
Postup
-
1
Bataty umyjeme a ošúpeme. Zhruba 1/2 batatu nakrájame na plátky hrubé asi 1 cm. 350 g batatov nakrájame na malé kocky (budú na pyré).
- 2
Batatové plátky: Rúru predhrejeme na 190 °C. Pripravíme si dve misky - rozšľahané vajíčko v jednej a strúhanka zmiešaná s kukuričnou múkou, sezamom, celou rascou a soľou v druhej. Každý plátok batatu obalíme vo vajíčku a následne v strúhankovej zmesi. Poukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Jemne pokvapkáme olejom. Pečieme 30 minút pri 190 °C, v polovici pečenia ich otočíme.
- 3
Batatové pyré: V hrnci rozohrejeme maslo. Pridáme mletú rascu a restujeme 1 minútu, kým nezačne voňať. Vhodíme kocky batatov, krátko orestujeme (2–3 minúty). Zalejeme vriacou vodou len do polovice výšky batatov. Osolíme a dusíme 20–25 minút, kým sa voda neodparí. Prilievame smotanu a rozmixujeme na úplne hladké pyré. Prípadne dochutíme soľou.
- 4
Mrkvové rezance: Mrkvu ošúpeme a pomocou škrabky pripravíme dlhé tenké „rezance“. V miske zmiešame olej, citrónovú šťavu, soľ, rozmarín a med. Mrkvu premiešame v marináde a necháme odstáť 30 minút.
- 5
Na tanier dáme lyžicu batatového pyré. Pridáme chrumkavé batatové plátky. Na záver dáme svieže mrkvové rezance. Podávame studené alebo vlažné.
Tiež pečené bataty:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2








Ďakujem veľmi pekne! 😊 Som rada, že ťa recept zaujal. Presne tak – bezmäsité, ale pritom trochu iné. Budem rada, ak vyskúšaš! 🤗