Pečené bataty

Bataty v chrumkavom obale s krémovým pyré a mrkvovými rezancami

Autor receptu: ellie17

Vegetariánske jedlo – chrumkavé batatové plátky, jemné pyré a marinované rezance z mrkvy, doplnené rozmarínom a citrónom.

2
porcie
25 minút
príprava
30 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. Bataty umyjeme a ošúpeme. Zhruba 1/2 batatu nakrájame na plátky hrubé asi 1 cm. 350 g batatov nakrájame na malé kocky (budú na pyré).
  2. Batatové plátky: Rúru predhrejeme na 190 °C. Pripravíme si dve misky - rozšľahané vajíčko v jednej a strúhanka zmiešaná s kukuričnou múkou, sezamom, celou rascou a soľou v druhej. Každý plátok batatu obalíme vo vajíčku a následne v strúhankovej zmesi. Poukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Jemne pokvapkáme olejom. Pečieme 30 minút pri 190 °C, v polovici pečenia ich otočíme.
  3. Batatové pyré: V hrnci rozohrejeme maslo. Pridáme mletú rascu a restujeme 1 minútu, kým nezačne voňať. Vhodíme kocky batatov, krátko orestujeme (2–3 minúty). Zalejeme vriacou vodou len do polovice výšky batatov. Osolíme a dusíme 20–25 minút, kým sa voda neodparí. Prilievame smotanu a rozmixujeme na úplne hladké pyré. Prípadne dochutíme soľou.
  4. Mrkvové rezance: Mrkvu ošúpeme a pomocou škrabky pripravíme dlhé tenké „rezance“. V miske zmiešame olej, citrónovú šťavu, soľ, rozmarín a med. Mrkvu premiešame v marináde a necháme odstáť 30 minút.
  5. Na tanier dáme lyžicu batatového pyré. Pridáme chrumkavé batatové plátky. Na záver dáme svieže mrkvové rezance. Podávame studené alebo vlažné.