Pečené bataty
Bataty v chrumkavom obale s krémovým pyré a mrkvovými rezancami
Autor receptu: ellie17
Vegetariánske jedlo – chrumkavé batatové plátky, jemné pyré a
marinované rezance z mrkvy, doplnené
rozmarínom a citrónom.
|
2 porcie |
25 minút príprava |
30 minút na 190 °C |
Postup
- Bataty umyjeme a ošúpeme.
Zhruba 1/2 batatu nakrájame na plátky hrubé asi 1 cm.
350 g batatov nakrájame na malé kocky (budú na pyré).
- Batatové plátky:
Rúru predhrejeme na 190 °C.
Pripravíme si dve misky - rozšľahané vajíčko v jednej a strúhanka zmiešaná s kukuričnou múkou, sezamom, celou rascou a soľou v druhej.
Každý plátok batatu obalíme vo vajíčku a následne v strúhankovej zmesi.
Poukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie.
Jemne pokvapkáme olejom.
Pečieme 30 minút pri 190 °C, v polovici pečenia ich otočíme.
- Batatové pyré:
V hrnci rozohrejeme maslo.
Pridáme mletú rascu a restujeme 1 minútu, kým nezačne voňať.
Vhodíme kocky batatov, krátko orestujeme (2–3 minúty).
Zalejeme vriacou vodou len do polovice výšky batatov.
Osolíme a dusíme 20–25 minút, kým sa voda neodparí.
Prilievame smotanu a rozmixujeme na úplne hladké pyré.
Prípadne dochutíme soľou.
- Mrkvové rezance:
Mrkvu ošúpeme a pomocou škrabky pripravíme dlhé tenké „rezance“.
V miske zmiešame olej, citrónovú šťavu, soľ, rozmarín a med.
Mrkvu premiešame v marináde a necháme odstáť 30 minút.
- Na tanier dáme lyžicu batatového pyré.
Pridáme chrumkavé batatové plátky.
Na záver dáme svieže mrkvové rezance.
Podávame studené alebo vlažné.