Foto: amelie
Je sezóna špargle, ani ja som jej neodolala. Predtým som ju pripravovala inak, ale sused mi poradil vyskúšať tento recept. Krém je Zobraziť celý popisJe sezóna špargle, ani ja som jej neodolala. Predtým som ju pripravovala inak, ale sused mi poradil vyskúšať tento recept. Krém je veľmi lahodný.
porcie
Postup
-
1
Nachystáme si potrebné suroviny.
-
2
Špargľu ošúpeme, odkrojíme tvrdé konce a pokrájame asi na 7-centimetrové kúsky.
-
3
Do hrnca s väčším množstvom vody dáme cukor a soľ a necháme ju zovrieť. Do vriacej vložíme špargľu a povaríme 3-5 minút.
-
4
Opatrne scedíme cez sito. Radšej na dvakrát, aby sa špargľa nerozpadla.
-
5
Scedenú špargľu preložíme znova do hrnca a zalejeme vývarom. Len čo vývar začne vrieť, znížime teplotu, hrniec zakryjeme pokrievkou a na slabom plameni varíme ešte 15-20 minút. Medzitým v miske zmiešame žĺtky so 6 lyžicami šľahačkovej smotany.
-
6
Uvarenú špargľu mimo sporáka rozmixujeme a do krému pridáme zmes žĺtkov a šľahačky.
-
7
Krém prelejeme do hrnca a vrátime na sporák. Za stáleho miešania varíme, kým nezačne hustnúť - trvá to 7-8 minút. Nesmie vrieť!
-
8
Mimo sporáka pridáme do krému zvyšných 6 lyžíc smotany a trošku čerstvo namletého čierneho korenia. Baskický špargľový krém sa podáva vychladený, ale výborný je aj teplý. Do misiek sa dávajú kúsky sušenej šunky (serrano, prosciutto, schwarzwaldská...) a postrúhaný alebo nadrobno pokrájaný tvrdý syr.
Diskusia k receptu