Baskický špargľový krém (fotorecept)
Autor receptu: amelie
Je sezóna špargle, ani ja som jej neodolala. Predtým som ju pripravovala inak, ale sused mi poradil vyskúšať tento recept. Krém je veľmi lahodný.
Postup
- Nachystáme si potrebné suroviny.
- Špargľu ošúpeme, odkrojíme tvrdé konce a pokrájame asi na 7-centimetrové kúsky.
- Do hrnca s väčším množstvom vody dáme cukor a soľ a necháme ju zovrieť. Do vriacej vložíme špargľu a povaríme 3-5 minút.
- Opatrne scedíme cez sito. Radšej na dvakrát, aby sa špargľa nerozpadla.
- Scedenú špargľu preložíme znova do hrnca a zalejeme vývarom. Len čo vývar začne vrieť, znížime teplotu, hrniec zakryjeme pokrievkou a na slabom plameni varíme ešte 15-20 minút. Medzitým v miske zmiešame žĺtky so 6 lyžicami šľahačkovej smotany.
- Uvarenú špargľu mimo sporáka rozmixujeme a do krému pridáme zmes žĺtkov a šľahačky.
- Krém prelejeme do hrnca a vrátime na sporák. Za stáleho miešania varíme, kým nezačne hustnúť - trvá to 7-8 minút. Nesmie vrieť!
- Mimo sporáka pridáme do krému zvyšných 6 lyžíc smotany a trošku čerstvo namletého čierneho korenia. Baskický špargľový krém sa podáva vychladený, ale výborný je aj teplý. Do misiek sa dávajú kúsky sušenej šunky (serrano, prosciutto, schwarzwaldská...) a postrúhaný alebo nadrobno pokrájaný tvrdý syr.