Baskický špargľový krém (fotorecept)

Autor receptu: amelie

Je sezóna špargle, ani ja som jej neodolala. Predtým som ju pripravovala inak, ale sused mi poradil vyskúšať tento recept. Krém je veľmi lahodný.

4
porcie

Postup

  1. Nachystáme si potrebné suroviny.
  2. Špargľu ošúpeme, odkrojíme tvrdé konce a pokrájame asi na 7-centimetrové kúsky.
  3. Do hrnca s väčším množstvom vody dáme cukor a soľ a necháme ju zovrieť. Do vriacej vložíme špargľu a povaríme 3-5 minút.
  4. Opatrne scedíme cez sito. Radšej na dvakrát, aby sa špargľa nerozpadla.
  5. Scedenú špargľu preložíme znova do hrnca a zalejeme vývarom. Len čo vývar začne vrieť, znížime teplotu, hrniec zakryjeme pokrievkou a na slabom plameni varíme ešte 15-20 minút. Medzitým v miske zmiešame žĺtky so 6 lyžicami šľahačkovej smotany.
  6. Uvarenú špargľu mimo sporáka rozmixujeme a do krému pridáme zmes žĺtkov a šľahačky.
  7. Krém prelejeme do hrnca a vrátime na sporák. Za stáleho miešania varíme, kým nezačne hustnúť - trvá to 7-8 minút. Nesmie vrieť!
  8. Mimo sporáka pridáme do krému zvyšných 6 lyžíc smotany a trošku čerstvo namletého čierneho korenia. Baskický špargľový krém sa podáva vychladený, ale výborný je aj teplý. Do misiek sa dávajú kúsky sušenej šunky (serrano, prosciutto, schwarzwaldská...) a postrúhaný alebo nadrobno pokrájaný tvrdý syr.