Baraní perkelt s červeným vínom fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 21. novembra 2015

Dostala som krásnu baraninu..uvažovala som , ako ju ako prvú urobiť...napadol ma iba perkelt..je to jednoduchý perkelt len tak po domácky..

4
porcie
15 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

600 g
1 PL domáca
50 g údená prerastená
1
2 strúčiky na plátky
2 PL domáci
podľa chuti
 celá
1 PL
2 PL
Príloha:




Postup

  1. 1

    Také krásne domáce a úplne čerstvé baranie mäsko som dostala..

    Baraní perkelt s červeným vínom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    aby sa mi pratalo do mrazničky, musela som ho rozporcovať na menšie kusy..loj som všetko obrala..

    Baraní perkelt s červeným vínom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    z tej časti, kde boli prevažne iba kosti, som obrala mäso..z toho som pripravila teraz perkelt..

    Baraní perkelt s červeným vínom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    do rajnice som pokrájala slaninu na kocky...je dosť prerastená, takže málo pustí tuku, pridala aj aj lyžicu bravčovej masti...pridala som pokrájanú cibuľu aj cesnak..

    Baraní perkelt s červeným vínom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    pridala som pokrájanú baraninu a nechala som odparovať na slabšom plameni...

    Baraní perkelt s červeným vínom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    keď sa pol hodine odparovania stratila tekutina a zostalo iba mäso na tuku, troška som ho nechala dusiť na tuku..

    Baraní perkelt s červeným vínom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    do tuku som pridala mletú červenú papriku, rozmiešala, aby sa uvoľnila farba červenej papriky...

    Baraní perkelt s červeným vínom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    mäso som osolila, okorenila, pridala som rascu, paradajkový pretlak a podliala som iba toľko vody, aby bolo mäso v nej...postupne som vždy podliala iba malým množstvom vody...tesne pred dokončením, pridala som červené víno a už iba chvíľku nechala prejsť varom..

    Baraní perkelt s červeným vínom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    pokiaľ sa mäso dusilo, uvarila som si prílohu varené zemiaky..hotoví perkelt som uložila na taniere..musím napísať, že vôbec nebolo cítiť baraninu...pretože som všetok tuk obrala pred prípravou..prajem vám dobrú chuť..

    Baraní perkelt s červeným vínom (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

frezia
Jedno, co varis vsetko vyzera velmi pekne a urcite aj chuti. 5*
sracz
Krásny pohľad na Tvoje krásne a bezosporu chutné dielo, milá @izabella929 a bez hanby by som, ešte za horúca (priamo zo "šparhétu" na tanier, alebo ako zvykol poprosiť môj košický "superkámoš" Ďurko Maliňák: vriaci a ešte trošku prihriať) prisadol k Tvojemu stolu! Posledný raz som si na baraňom perkelte "pošmakoval" pred kolibou baču Macejka na lúke nad Veľkým Folkmárom, niekedy okolo roku 1998! Tvoj vysokohviezdnatý doslova spieva ódu na radosť!
bembo
škoda,že v našich končinách je problém kúpiť baraninu alebo jahňacinu.ako chlapec som sa jej čosi najedol,lebo každé prázdniny som trávil v Plešovciach na stred. slovensku,kde sa často robievali všemožné dobroty z takéhoto meska,a náš ujčok Cút dokonca aj údil stehienka z jaheniec.tvoj guľášik by som si dal aj teraz,tak dobre vyzerá.ukladám do KK,ak by sa mi pritrafilo nejakú baraninku časom zohnať
stanojezik
Nebojte sa lahodnej baraninky! Kúpil som celého živého barana a manželka mi povedala, aby som okolo nej s tým ani neprešiel (lebo ma vyhodí). Podstatou úpravy baranieho mäsa je, že musí byť zbavené loja.
Lebo vraj ten loj je cítiť. ja som toho barančeka od loja očistil a na skúšku sme doma začali s ľadvinkami. Neboli žiadne pachute a z toho barančeka bolo 3. 5 kg loja pre sýkorky. Nebojte sa baraninky.
izabella929
@bembo ,nuž tvoje slová ma hrejú pri duši..prežila som svoj život na juhu stredného SK a mali sme vždy čerstvý prísun toho mäska..tiež nám ho tatko aj údil a v kapustnici to bolo niečo úžasné...rozhodne neviem všetko, ale niečo sa na mňa nalepilo od našej maminky..som presvedčená, že by ti chutil...@stanojezik ,určite súhlasím s tebou, pretože to dama takto robili a ja som sa naučila tiež všetok loj odstrániť...a verte mi, vôbec mi to mäsko nepripomínalo baraninu...bolo bez pachute..netušila som aká to bola stará baranina, lebo mi to pani susedka nevedela povedať...už ani nemusí, lebo podľa dĺžky prípravy mám v tom jasno..bolo to tohoročné jarné jahniatko...takže veľmi chutné,,,tiež môžem iba konštatovať, že žiaľ, že sa u nás iba málokedy dá také niečo kúpiť...ale netreba sa jej báť..obom vám veľmi pekne ďakujem za milé komentáre.-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia