Bravčové karé

Bakoňské karé s paprikou (fotorecept)

Autor receptu: kimlo

Základom bakoňskej omáčky sú huby a smotana, a ako vo väčšine maďarských jedál v nej nechýba paprika.* Ja som namiesto kyslej smotany použil šľahačkovú a pre okyslenie trocha citrónovej šťavy. Možno som sa odklonil od tradičnej receptúry, ale výsledok bol viac než parádny, vyskúšajte...

Suroviny

Postup

  1. Mäso nakrájame na rezne asi 1,5 cm hrubé, rozklepeme, osolíme a okoreníme. Cibuľu pokrájame na drobno, slaninu na malé kocky, papriku na rezance a šampiňóny na plátky. Smotanu vyberieme z chladničky, aby nebola studená.
  2. Na rozpálenej masti prudko opečieme plátky mäsa do zlatista z oboch strán. Vyberieme ich a prikryté odložíme.
  3. Do výpeku dáme vyškvariť pokrájanú slaninu a neskôr pridáme cibuľu. Restujeme do zlatohneda.
  4. Odstavíme z ohňa a pridáme mletú papriku. Chvíľu orestujeme a zalejeme časťou vývaru alebo vodou. Kto mám rád pikantné, môže dať časť papriky pálivej.
  5. Vrátime mäso, prikryjeme a na miernom ohni prikryté dusíme domäkka.
  6. Medzitým si na panvici na kúsku masla opečieme plátky šampiňónov do zlatista. Ja som použil hnedé šampiňóny, majú prenikavejšiu vôňu aj chuť.
  7. Keď je mäso mäkké, vyberieme ho a šťavu vydusíme na tuk. Pridáme lyžicu hladkej múky, chvíľu opražíme a zalejeme zvyšným vývarom alebo vodou.
  8. Premiešame metličkou, vrátime mäso, pridáme šampiňóny a nakrájanú papriku a spolu povaríme asi 15 minút.
  9. Smotanu nalejeme do vhodnej misky, pridáme k nej 1-2 naberačky horúcej šťavy z mäsa a rozmiešame. Následne ju pridáme k mäsu. Nakoniec ochutíme citrónovou šťavou, prípadne soľou a krátko povaríme.
  10. V Maďarsku sa toto jedlo podáva s tarhoňou, ale pristane k tomu akákoľvek príloha, ja som zvolil dusené nové zemiaky a neskôr halušky. Viem si ho dobre predstaviť aj s knedľou alebo ryžou.