Bravčové karé
Bakoňské karé s paprikou (fotorecept)
Autor receptu: kimlo
Základom bakoňskej omáčky sú huby a smotana, a ako vo väčšine maďarských jedál v nej nechýba paprika.* Ja som namiesto
kyslej smotany použil šľahačkovú a pre okyslenie trocha citrónovej šťavy. Možno som sa odklonil od tradičnej receptúry, ale
výsledok bol viac než parádny, vyskúšajte...
Postup
- Mäso nakrájame na rezne asi 1,5 cm hrubé, rozklepeme, osolíme a okoreníme. Cibuľu pokrájame na drobno, slaninu na malé kocky, papriku na rezance a šampiňóny na plátky. Smotanu vyberieme z chladničky, aby nebola studená.
- Na rozpálenej masti prudko opečieme plátky mäsa do zlatista z oboch strán. Vyberieme ich a prikryté odložíme.
- Do výpeku dáme vyškvariť pokrájanú slaninu a neskôr pridáme cibuľu. Restujeme do zlatohneda.
- Odstavíme z ohňa a pridáme mletú papriku. Chvíľu orestujeme a zalejeme časťou vývaru alebo vodou. Kto mám rád pikantné, môže dať časť papriky pálivej.
- Vrátime mäso, prikryjeme a na miernom ohni prikryté dusíme domäkka.
- Medzitým si na panvici na kúsku masla opečieme plátky šampiňónov do zlatista. Ja som použil hnedé šampiňóny, majú prenikavejšiu vôňu aj chuť.
- Keď je mäso mäkké, vyberieme ho a šťavu vydusíme na tuk. Pridáme lyžicu hladkej múky, chvíľu opražíme a zalejeme zvyšným vývarom alebo vodou.
- Premiešame metličkou, vrátime mäso, pridáme šampiňóny a nakrájanú papriku a spolu povaríme asi 15 minút.
- Smotanu nalejeme do vhodnej misky, pridáme k nej 1-2 naberačky horúcej šťavy z mäsa a rozmiešame. Následne ju pridáme k mäsu. Nakoniec ochutíme citrónovou šťavou, prípadne soľou a krátko povaríme.
- V Maďarsku sa toto jedlo podáva s tarhoňou, ale pristane k tomu akákoľvek príloha, ja som zvolil dusené nové zemiaky a neskôr halušky. Viem si ho dobre predstaviť aj s knedľou alebo ryžou.