Baklažánové gözleme fotorecept
Foto: cesminaz
Patlıcanlı gözleme. Tentokrát z kysnutého cesta :-)
Suroviny
1 kg |
|
50 g |
|
1 PL |
|
50 ml |
|
650-700 ml |
|
1 KL |
|
Plnka: | |
4 ks stredný |
|
2 ks |
|
1 PL |
|
4 ks |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
podľa potreby |
|
Na potretie: | |
|
Postup
-
1
Kedže tento rok bolo krasne pocasie, tak máme v zahrade aj vlastné baklažany :-) Potrebujeme 4 stredne velke kusy. Umyjeme ich a pokrajame na male kocky. Cibulu si tiez pokrajame na drobno..
-
2
Plnka je jednoduchá. Na oleji zosklovatime trocha osolenu cibulu. Potom pridame papriku, velmi trošku opecieme a hned dame baklazan. Osolime ho a zakryty dusime za obcasneho miesania, celkom do mäkka. Baklazan sa sam udusi vo svojej štave co pusti, takze netreba podliat vodu. Na konci dosolime ak treba a dame aj čierne korenie podla chuti. Hotovu plnku dame vychladnut.
-
3
Teraz si urobime cesto. V miske zmiesame lyzicou muku a sol. Potom pridame olej a kvasnice +1 KL cukru rozmiesane vo vlaznej vode. Ja som rozmiesala kvasnice v 3 dl vode a ostatnu vodu som postupne prilievala. Cele dobre premackame, premiesime. Dostaneme polomäkke cesto, ktore este vymiesime do bochnika a poprasime vrch mukou. Zakryjeme a dame nakysnut na teplejsie miesto aspon na 1hodinu.
-
4
Zatial kym cesto kyslo, som pripravila ajran. Do misky som dala 500 g bieleho jogurtu, sol 1kl a sodu. Cele dobre rozmiesala metlickou do hladka. Sodu som dala 1 L, ajran nema byt velmi husty, ale ani ako voda. Jogurtova chut sa este musi dat dobre citit :-) Nakoniec som este dala citronovu štavu, lebo ten jogurt nebol dost kysly :-) Namiesto sody dajte kludne aj vodu, mne chcel syn tentokrat so sodou :-) Ajran som preliala do krčahu a dala schladit do chladnicky. Ked baklažanova plnka vychladla, tak som do nej pridala este 4 ks na male kocky nakrajane paradajky a premiesala to.
-
5
Ked uz cesto nakyslo, na pomucenej doske urobime valec a pokrajame ho na rovnake kusky. Kazde cesto este raz premiesime do bochnika. Netreba nechat znova kysnut, ale hned pracujeme s cestom dalej. Bochniček roztapkame a nasledne ho vyvalkame na hrubku 2mm.
-
6
Do jednej strany cesta dame cca 2 PL plnky a prikryjeme druhou stranou cesta. Okraje dobre popritlacame, aby plnka nevysla. Gözleme opekame na sucho v teflonovej panvici, prikryte pokrievkou. Pecieme na strednom ohni, ja som piekla v pizzamatiku na č.3/4 . Taketo kysnute gözleme peciem prikryte preto, lebo cesto sa krajsie nadvihne pri peceni :-)
-
7
Hned po upečeni, este horuce ich potrieme maslom. Netreba vela masla, len prebehnut, dajte najmä na okraje :-) Gözleme z kysnuteho cesta robim vtedy, ked chcem dat viac plnky. Kým gözleme z obycajneho cesta, je ako papier a plnkou sa len postraší :-) Tu máme aj dost plnky, aj dosť cesta, čiže je do čoho zahryznúť ;-P
-
8
Gözleme je vyborne s polievkou, aj s ajranom :-) Dobrú chuť.
už som robila Gözleme so špenátom a syrom plnené, s Ayranom je to dobrota, to môžem teda potvrdiť, určite vyskúšam aj Tvoj receptík :-)
PS: a nezabudni na mna, prosiiim :)
@Veronikkka (21.8.2016 10:47)
varecha.pravda.sk/recepty/gozleme-plnene-cukinou-fotorece...
Nechlub se cizim perim, delala jista @Pusta (9.5.2014 17:42)
Recept je uzasny, nemam slov, tedy mam, urcite uzasne vyborna zalezitost
to je v poriadku, to sa stava, obcas ma niekto rozdvojenie osobnosti
.pripomenula si mi moju babičku, tú vôňu kysnutého cesta a roztopeného masla, ach jaj...
S baklažánom mám len dobré skúsenosti a máme ho radi.
Len by ma zaujímalo,či pri úprave baklažánu ho netreba od horkosti nenechať vypotiť? Nikde som sa v tvojom recepte nedočítala,tak asi nie.
Recept hodnotím ako veľmi dobrý a krokovo ohromne spracovaný. Ďakujem .Skúsim.Je to pre mňa niečo nové.
trosku som recept upravila, do plnky som pridala trosku cesnaku a slaninky na drobno a na ceste plnku zasypala syrom aby mala pojivo.
Manzel sa tesi ako male decko, lebo mu to pripomina masliaky ktore zboznujevale uz nemoze jest. takze Dakujeeeem
pekný recept @cesminaz ;)