Plnené placky

Baklažánové gözleme (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Patlıcanlı gözleme. Tentokrát z kysnutého cesta :-)

Suroviny

Postup

  1. Kedže tento rok bolo krasne pocasie, tak máme v zahrade aj vlastné baklažany :-) Potrebujeme 4 stredne velke kusy. Umyjeme ich a pokrajame na male kocky. Cibulu si tiez pokrajame na drobno..
  2. Plnka je jednoduchá. Na oleji zosklovatime trocha osolenu cibulu. Potom pridame papriku, velmi trošku opecieme a hned dame baklazan. Osolime ho a zakryty dusime za obcasneho miesania, celkom do mäkka. Baklazan sa sam udusi vo svojej štave co pusti, takze netreba podliat vodu. Na konci dosolime ak treba a dame aj čierne korenie podla chuti. Hotovu plnku dame vychladnut.
  3. Teraz si urobime cesto. V miske zmiesame lyzicou muku a sol. Potom pridame olej a kvasnice +1 KL cukru rozmiesane vo vlaznej vode. Ja som rozmiesala kvasnice v 3 dl vode a ostatnu vodu som postupne prilievala. Cele dobre premackame, premiesime. Dostaneme polomäkke cesto, ktore este vymiesime do bochnika a poprasime vrch mukou. Zakryjeme a dame nakysnut na teplejsie miesto aspon na 1hodinu.
  4. Zatial kym cesto kyslo, som pripravila ajran. Do misky som dala 500 g bieleho jogurtu, sol 1kl a sodu. Cele dobre rozmiesala metlickou do hladka. Sodu som dala 1 L, ajran nema byt velmi husty, ale ani ako voda. Jogurtova chut sa este musi dat dobre citit :-) Nakoniec som este dala citronovu štavu, lebo ten jogurt nebol dost kysly :-) Namiesto sody dajte kludne aj vodu, mne chcel syn tentokrat so sodou :-) Ajran som preliala do krčahu a dala schladit do chladnicky. Ked baklažanova plnka vychladla, tak som do nej pridala este 4 ks na male kocky nakrajane paradajky a premiesala to.
  5. Ked uz cesto nakyslo, na pomucenej doske urobime valec a pokrajame ho na rovnake kusky. Kazde cesto este raz premiesime do bochnika. Netreba nechat znova kysnut, ale hned pracujeme s cestom dalej. Bochniček roztapkame a nasledne ho vyvalkame na hrubku 2mm.
  6. Do jednej strany cesta dame cca 2 PL plnky a prikryjeme druhou stranou cesta. Okraje dobre popritlacame, aby plnka nevysla. Gözleme opekame na sucho v teflonovej panvici, prikryte pokrievkou. Pecieme na strednom ohni, ja som piekla v pizzamatiku na č.3/4 . Taketo kysnute gözleme peciem prikryte preto, lebo cesto sa krajsie nadvihne pri peceni :-)
  7. Hned po upečeni, este horuce ich potrieme maslom. Netreba vela masla, len prebehnut, dajte najmä na okraje :-) Gözleme z kysnuteho cesta robim vtedy, ked chcem dat viac plnky. Kým gözleme z obycajneho cesta, je ako papier a plnkou sa len postraší :-) Tu máme aj dost plnky, aj dosť cesta, čiže je do čoho zahryznúť ;-P
  8. Gözleme je vyborne s polievkou, aj s ajranom :-) Dobrú chuť.