Babičkina vianočka
šéfkuchár reštaurácie Riverbank v Bratislave, 24. decembra 2020
Foto: Shutterstock.com
Suroviny
Cesto: | |
42 g |
|
100 g |
|
500 g |
|
z 1 citróna |
|
štipka |
|
3 ks |
|
|
|
150 g (alebo rastlinný tuk na pečenie) |
|
podľa chuti |
|
1/2 ČL |
|
250 ml |
|
60 g |
|
30 g |
|
Okrem toho: | |
30 g na posypanie (alebo mandľové lupienky) |
|
1 ks na potretie |
|
1 ks |
|
|
|
|
Postup
-
1
V miske rozpučíme lyžicou droždie s trochou cukru a pridáme do misy s múkou. Pristrúhame citrónovú kôru, muškátový oriešok a pridáme žĺtky, rum, tuk alebo maslo a ostatné suroviny, riedime mliekom po častiach. Cesto na vianočku musí byť trošku hustejšie. Primiesime hrozienka a mandle, potom necháme asi 60 minút kysnúť.
- 2
Vykysnuté cesto položíme na pomúčenú dosku a rozdelíme ho na 9 rovnakých kúskov. Spravíme z nich šúľky a začneme splietať vianočku, najskôr zo 4 šúľkov od stredu. Začneme krajným, preložíme ho cez vedľajší, druhý cez tretí a prvý preložíme pod štvrtý. Tento postup opakujeme z oboch strán. Na pletenci urobíme hranou dlane jamku, potrieme bielkom.
- 3
Spojíme ďalšie 3 šúľky a spletieme do vrkoča a položíme na pletenec zo 4 šúľkov. Zvyšné 2 šúľky zmotáme do vrkoča a položíme navrch vianočky.
- 4
Vianočku necháme na plechu na papieri na pečenie ešte trochu vykysnúť. Potom potrieme zmesou vajca s mliekom, ozdobíme mandľami a zafixujeme špajľami. Dáme do rúry, pečieme 10 minút na 190 °C, potom stíšime na 170 °C a pečieme ďalších 45 minút. Posypeme práškovým cukrom.
Tiež vianočka:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Pekne sviatky