Babičkina vianočka

Jardo Žídek
šéfkuchár reštaurácie Riverbank v Bratislave, 24. decembra 2020
Babičkina vianočka
Foto: Shutterstock.com

Suroviny

Cesto:
42 g
100 g
500 g
z 1 citróna
štipka
3 ks
150 g (alebo rastlinný tuk na pečenie)
podľa chuti
1/2 ČL
250 ml
60 g
30 g
Okrem toho:
30 g na posypanie (alebo mandľové lupienky)
1 ks na potretie
1 ks

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    V miske rozpučíme lyžicou droždie s trochou cukru a pridáme do misy s múkou. Pristrúhame citrónovú kôru, muškátový oriešok a pridáme žĺtky, rum, tuk alebo maslo a ostatné suroviny, riedime mliekom po častiach. Cesto na vianočku musí byť trošku hustejšie. Primiesime hrozienka a mandle, potom necháme asi 60 minút kysnúť.

  2. 2

    Vykysnuté cesto položíme na pomúčenú dosku a rozdelíme ho na 9 rovnakých kúskov. Spravíme z nich šúľky a začneme splietať vianočku, najskôr zo 4 šúľkov od stredu. Začneme krajným, preložíme ho cez vedľajší, druhý cez tretí a prvý preložíme pod štvrtý. Tento postup opakujeme z oboch strán. Na pletenci urobíme hranou dlane jamku, potrieme bielkom.

  3. 3

    Spojíme ďalšie 3 šúľky a spletieme do vrkoča a položíme na pletenec zo 4 šúľkov. Zvyšné 2 šúľky zmotáme do vrkoča a položíme navrch vianočky.

  4. 4

    Vianočku necháme na plechu na papieri na pečenie ešte trochu vykysnúť. Potom potrieme zmesou vajca s mliekom, ozdobíme mandľami a zafixujeme špajľami. Dáme do rúry, pečieme 10 minút na 190 °C, potom stíšime na 170 °C a pečieme ďalších 45 minút. Posypeme práškovým cukrom.

Diskusia k receptu