Vianočka

Babičkina vianočka

Autor receptu: redakcia

Suroviny

Postup

  1. V miske rozpučíme lyžicou droždie s trochou cukru a pridáme do misy s múkou. Pristrúhame citrónovú kôru, muškátový oriešok a pridáme žĺtky, rum, tuk alebo maslo a ostatné suroviny, riedime mliekom po častiach. Cesto na vianočku musí byť trošku hustejšie. Primiesime hrozienka a mandle, potom necháme asi 60 minút kysnúť.
  2. Vykysnuté cesto položíme na pomúčenú dosku a rozdelíme ho na 9 rovnakých kúskov. Spravíme z nich šúľky a začneme splietať vianočku, najskôr zo 4 šúľkov od stredu. Začneme krajným, preložíme ho cez vedľajší, druhý cez tretí a prvý preložíme pod štvrtý. Tento postup opakujeme z oboch strán. Na pletenci urobíme hranou dlane jamku, potrieme bielkom.
  3. Spojíme ďalšie 3 šúľky a spletieme do vrkoča a položíme na pletenec zo 4 šúľkov. Zvyšné 2 šúľky zmotáme do vrkoča a položíme navrch vianočky.
  4. Vianočku necháme na plechu na papieri na pečenie ešte trochu vykysnúť. Potom potrieme zmesou vajca s mliekom, ozdobíme mandľami a zafixujeme špajľami. Dáme do rúry, pečieme 10 minút na 190 °C, potom stíšime na 170 °C a pečieme ďalších 45 minút. Posypeme práškovým cukrom.