Anna rezy fotorecept
Foto: Izabella929
Recept som dostala od priateľky a nemenila som iba množstvá, prispôsobila môjmu plechu. Vlastne cesto je s kávou a krém je vanilkový.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
500 g |
|
štipka |
|
1 bal. |
|
na špic noža |
|
3 PL mletá |
|
250 ml horúca |
|
100 g |
|
100 g domáca |
|
1 ks |
|
2 PL (pochúťková) |
|
Krém: | |
700 ml |
|
2 bal |
|
5 PL |
|
100 g |
|
250 g |
|
2 PL (um) |
|
2 bal. |
|
Čoko poleva na vrch: | |
200 g |
|
Na potretie: | |
2 PL |
|
Postup
-
1
Na pracovnú dosku som preosiala múku, pridala som štipku soli, prášok do pečiva a sódu. Pridala som masť izbovej teploty, všetko som zmiešala a potom spolu zmrvila.
-
2
Na panvicu som dala karamelizovať cukor. Dala som zovrieť do kanvice 250 ml vody a keď vrela zaliala som ňou 3 PL mletej kávy a nechala som chladiť.
-
3
Keď sa cukor úplne roztopil, priliala som ešte vlažnú kávu. Dajte pozor, lebo káva úplne rozčertí karamel a začne tvoriť veľké bubliny. Miešať treba, kým sa karamel celkom nerozpustí a zároveň sa mierne ochladí celá hmota.
-
4
Rozpustený kávový karamel prilievam k múke a zároveň zamiešavam do cesta.
-
5
Pridám vajce a 2 PL pochúťkovej smotany akú máte doma (sladkú, kyslú) nezáleží na tom a všetko spolu spracujem. Ak je cesto tuhé, pridajte si ešte smotanu.
-
6
Cesto som dobre vypracovala a nechala odpočívať 1 hodinu. Rozvážila som ho na 3 rovnaké časti.
-
7
Každý som rovno na papieri na pečenie rozvaľkala. S cestom sa dobre pracuje, nelepí sa, nie je treba zbytočne podsýpať múkou. Pred pečením som ho popichala vidličkou.
-
8
Rúru som nechala vyhriať na 180 °C a každý plát osobitne som piekla 6 minút. Treba dodržať čas pečenia, ak prepečiete, bude sa vám lámať. Upečené korpusy som nechala chladiť s papierom na mriežke.
-
9
Pokiaľ sa pláty chladili, pripravila som si krém. V mlieku som vymiešala 2 Zlaté klasy, pridala som vanilkový cukor a detskú krupicu. Preto pridávam krupicu, lebo krém je jemnejší a lepšie drží tvar krému. Uvarila som hustú kašu a hneď ju s rajnicou vložím do studenej vody. Vymiešam maslo s cukrom do peny a po lyžici pridávam vychladnutú kašu a napokon pridám um a ešte vyšľahám. Krém rozdelím na 2 časti a uložím na 3 hod. do chladničky
-
10
Na podnos som uložila prvý plát, natrela som ho horúcim lekvárom, potom som natrela polovicu krému.
-
11
Na krém som položila druhý plát a natrela som ho horúcim lekvárom.
-
12
Natrela druhou polovicou krému a zakryla tretím plátom. Koláč som zakryla papierom na pečenie a uložila do chladničky na 3 hod. stuhnúť. Keď všetko stuhlo, položila na papier dosku na krájanie a 2 kg cukru a nechala v chladničke do rána.
-
13
Na druhý deň som pripravila čokoládovú polevu, koláč som poliala a dala stuhnúť do chladničky.
-
14
Keď čokoláda stuhla, krájala som na rezy horúcim mokrým nožom. Prajem vám dobrú chuť.
Myslím si, že Anna jsi pořád, celý rok - tak proč si neudělat svátek kdykoliv, milá Babka123! Člověk se má mít rád!
Xilitol - cukor vyrobený z kukurice v Číne - 1 kg kupujem za +- 290 kč (" No nekup to")
Xilovit- brezový cukor - podobne
Erythritol je trocha lacnejší a na rozdiel od xylitolu nema kalórie a nulový glykem.index.