Baklažán à la sendvič fotorecept

sracz - fotkasracz, 13. októbra 2010
 Baklažán à la sendvič (fotorecept)
Foto: sracz

Keď sa mi dlhšiu dobu nedostane „zaslúženej odmeny“, musím o ňu nejakým spôsobom zabojovať. Kúpil som šikovný baklažán, že ho vysmažím ako dvojča k Zobraziť celý popisKeď sa mi dlhšiu dobu nedostane „zaslúženej odmeny“, musím o ňu nejakým spôsobom zabojovať. Kúpil som šikovný baklažán, že ho vysmažím ako dvojča k ementálu so zemiakovou kašou. Mám ešte niekoľko oštiepkov, plátky lahôdkovej šunky a tak mi došlo, že sa pričiním o „pác a pusu“ a v konečnom dôsledku aj o uznanie a pohladkanie po ubolenom chrbátiku. Aj tak Vám dlhujem recept na jednoduchú fazuľovú polievku a s týmto baklažánom je to výborné, finančne nenáročné, ľahké menu na bársktorý deň v týždni.

4
porcie
20´ minút
príprava

Suroviny

1 ks stredne veľký
podľa potreby g
1 ks stredná mäsitá
1 stredná
4÷6  strúčiky
4 PL, alebo údený syr
4 PL, alebo párky
1 zväzok
3÷4 ks
5÷6 PL jemná
podľa potreby podľa chuti, a vegeta
1÷1,5 PL nakrájaný (cilantro)
3÷4  PL
podľa potreby PL (slnečnicový, kukuričný) na vyprážanie
1 ks stredne veľký
podľa potreby štipka
podľa potreby podľa potreby
podľa potreby podľa potreby




Postup

  1. 1

    olúpeme, umyjeme a osušíme baklažán, narežeme ho na tenké disky (~ 7 mm hrubé) – mne ich vyšlo 16 ks + 2 konce – osolíme ich a uložíme asi na 60´ do pracovnej misy.

     Baklažán à la sendvič (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    než sa zbavíme jeho nepríjemnej horkastej chute, pripravíme si v ďalšej mise „plnku“; papriku, paradajku, a zelenú cibuľku aj s vňaťou pokrájame nadrobno.

     Baklažán à la sendvič (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Oštiepok, alebo iný údený syr, postrúhame na kapustovom kuchyňskom strúhadle, 2÷4 plátky diétnej šunky, alebo 2÷4 ks párkov pokrájame na pásiky, umytú čerstvú vňať koriandra a petržlenu pokrájame na hrubo a napokon pretlačíme alebo prelisujeme strúčiky cesnaku podľa Vašej chute – ja som ich použil 6 ks; dochutíme vegetou, oMČKujeme opäť podľa Vašich predstáv a ľahko premiešame.

     Baklažán à la sendvič (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    na panvici rozohrejeme olivový olej (buďte pripravení na to, že baklažán rád „nasáva“); z pracovnej misy s kolieskami baklažánu zlejeme slanú horkú vodu a jednotlivé disky namočíme do rozšľahaných posolených vajíčok, potom – iba po jednej strane – položíme do podložky so strúhankou.

     Baklažán à la sendvič (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Hneď uložíme, strúhankovou stranou dole, do horúceho oleja, na každý disk rozprestrieme 2÷3 PL „plnky“ a prikryjeme druhým diskom, strúhankou hore – pracujeme rýchlo.

     Baklažán à la sendvič (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Po 3÷4´ otočíme pomocou kuchárskych klieští a vysmažíme aj na druhej strane.

     Baklažán à la sendvič (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    vysmažené disky ukladáme na pomocný tanier, vystlatý papierovým obrúskom.

     Baklažán à la sendvič (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    do zvyšku rozšľahaných vajíčok pridáme slamu z jedného zemiaka, zvyšok „plnky“, 4÷5 PL strúhanky, 1 PL múky, štipku jedlej sódy bicarbóny, MČK a 1 PL drveného tvrdého syra; premiešame a vysmažíme, každý z 2 PL zmesi, chutné pampúšiky.

     Baklažán à la sendvič (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Podávame na plytkých tanieroch s tatárskou alebo teplou či studenou bechamellovou omáčkou so strúhaným chrenom; pre deti je možné so zemiakovou kašou (pyré); alebo aj so zeleninovým šalátom. Každá práca kuchára pri "šporhéte" začína poctivou prípravou jednotlivých surovín!

     Baklažán à la sendvič (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

frezia68
Jaj,de fínom....chutilo by ,ale nesmiem vyprážať :-)))
julica
uf, radsej grilovany, potrety cesnakovym olivovym olejom
2010
super, aj taliani tak robia ked ho obalia tak menej nasava.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia