Foto: sracz
Keď sa mi dlhšiu dobu nedostane „zaslúženej odmeny“, musím o ňu nejakým spôsobom zabojovať. Kúpil som šikovný baklažán, že ho vysmažím ako dvojča k Zobraziť celý popisKeď sa mi dlhšiu dobu nedostane „zaslúženej odmeny“, musím o ňu nejakým spôsobom zabojovať. Kúpil som šikovný baklažán, že ho vysmažím ako dvojča k ementálu so zemiakovou kašou. Mám ešte niekoľko oštiepkov, plátky lahôdkovej šunky a tak mi došlo, že sa pričiním o „pác a pusu“ a v konečnom dôsledku aj o uznanie a pohladkanie po ubolenom chrbátiku. Aj tak Vám dlhujem recept na jednoduchú fazuľovú polievku a s týmto baklažánom je to výborné, finančne nenáročné, ľahké menu na bársktorý deň v týždni.
porcie
príprava
Suroviny
1 ks stredne veľký |
|
podľa potreby g |
|
1 ks stredná mäsitá |
|
1 stredná |
|
4÷6 strúčiky |
|
4 PL, alebo údený syr |
|
4 PL, alebo párky |
|
1 zväzok |
|
3÷4 ks |
|
5÷6 PL jemná |
|
podľa potreby podľa chuti, a vegeta |
|
1÷1,5 PL nakrájaný (cilantro) |
|
3÷4 PL |
|
podľa potreby PL (slnečnicový, kukuričný) na vyprážanie |
|
1 ks stredne veľký |
|
podľa potreby štipka |
|
podľa potreby podľa potreby |
|
podľa potreby podľa potreby |
|
Postup
-
1
olúpeme, umyjeme a osušíme baklažán, narežeme ho na tenké disky (~ 7 mm hrubé) – mne ich vyšlo 16 ks + 2 konce – osolíme ich a uložíme asi na 60´ do pracovnej misy.
-
2
než sa zbavíme jeho nepríjemnej horkastej chute, pripravíme si v ďalšej mise „plnku“; papriku, paradajku, a zelenú cibuľku aj s vňaťou pokrájame nadrobno.
-
3
Oštiepok, alebo iný údený syr, postrúhame na kapustovom kuchyňskom strúhadle, 2÷4 plátky diétnej šunky, alebo 2÷4 ks párkov pokrájame na pásiky, umytú čerstvú vňať koriandra a petržlenu pokrájame na hrubo a napokon pretlačíme alebo prelisujeme strúčiky cesnaku podľa Vašej chute – ja som ich použil 6 ks; dochutíme vegetou, oMČKujeme opäť podľa Vašich predstáv a ľahko premiešame.
-
4
na panvici rozohrejeme olivový olej (buďte pripravení na to, že baklažán rád „nasáva“); z pracovnej misy s kolieskami baklažánu zlejeme slanú horkú vodu a jednotlivé disky namočíme do rozšľahaných posolených vajíčok, potom – iba po jednej strane – položíme do podložky so strúhankou.
-
5
Hneď uložíme, strúhankovou stranou dole, do horúceho oleja, na každý disk rozprestrieme 2÷3 PL „plnky“ a prikryjeme druhým diskom, strúhankou hore – pracujeme rýchlo.
-
6
Po 3÷4´ otočíme pomocou kuchárskych klieští a vysmažíme aj na druhej strane.
-
7
vysmažené disky ukladáme na pomocný tanier, vystlatý papierovým obrúskom.
-
8
do zvyšku rozšľahaných vajíčok pridáme slamu z jedného zemiaka, zvyšok „plnky“, 4÷5 PL strúhanky, 1 PL múky, štipku jedlej sódy bicarbóny, MČK a 1 PL drveného tvrdého syra; premiešame a vysmažíme, každý z 2 PL zmesi, chutné pampúšiky.
-
9
Podávame na plytkých tanieroch s tatárskou alebo teplou či studenou bechamellovou omáčkou so strúhaným chrenom; pre deti je možné so zemiakovou kašou (pyré); alebo aj so zeleninovým šalátom. Každá práca kuchára pri "šporhéte" začína poctivou prípravou jednotlivých surovín!
Diskusia k receptu