Baklažán à la sendvič (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Keď sa mi dlhšiu dobu nedostane „zaslúženej odmeny“, musím o ňu nejakým spôsobom zabojovať. Kúpil som šikovný baklažán, že ho vysmažím ako dvojča k ementálu so zemiakovou kašou. Mám ešte niekoľko oštiepkov, plátky lahôdkovej šunky a tak mi došlo, že sa pričiním o „pác a pusu“ a v konečnom dôsledku aj o uznanie a pohladkanie po ubolenom chrbátiku. Aj tak Vám dlhujem recept na jednoduchú fazuľovú polievku a s týmto baklažánom je to výborné, finančne nenáročné, ľahké menu na bársktorý deň v týždni.

4
porcie
20´ minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. olúpeme, umyjeme a osušíme baklažán, narežeme ho na tenké disky (~ 7 mm hrubé) – mne ich vyšlo 16 ks + 2 konce – osolíme ich a uložíme asi na 60´ do pracovnej misy.
  2. než sa zbavíme jeho nepríjemnej horkastej chute, pripravíme si v ďalšej mise „plnku“; papriku, paradajku, a zelenú cibuľku aj s vňaťou pokrájame nadrobno.
  3. Oštiepok, alebo iný údený syr, postrúhame na kapustovom kuchyňskom strúhadle, 2÷4 plátky diétnej šunky, alebo 2÷4 ks párkov pokrájame na pásiky, umytú čerstvú vňať koriandra a petržlenu pokrájame na hrubo a napokon pretlačíme alebo prelisujeme strúčiky cesnaku podľa Vašej chute – ja som ich použil 6 ks; dochutíme vegetou, oMČKujeme opäť podľa Vašich predstáv a ľahko premiešame.
  4. na panvici rozohrejeme olivový olej (buďte pripravení na to, že baklažán rád „nasáva“); z pracovnej misy s kolieskami baklažánu zlejeme slanú horkú vodu a jednotlivé disky namočíme do rozšľahaných posolených vajíčok, potom – iba po jednej strane – položíme do podložky so strúhankou.
  5. Hneď uložíme, strúhankovou stranou dole, do horúceho oleja, na každý disk rozprestrieme 2÷3 PL „plnky“ a prikryjeme druhým diskom, strúhankou hore – pracujeme rýchlo.
  6. Po 3÷4´ otočíme pomocou kuchárskych klieští a vysmažíme aj na druhej strane.
  7. vysmažené disky ukladáme na pomocný tanier, vystlatý papierovým obrúskom.
  8. do zvyšku rozšľahaných vajíčok pridáme slamu z jedného zemiaka, zvyšok „plnky“, 4÷5 PL strúhanky, 1 PL múky, štipku jedlej sódy bicarbóny, MČK a 1 PL drveného tvrdého syra; premiešame a vysmažíme, každý z 2 PL zmesi, chutné pampúšiky.
  9. Podávame na plytkých tanieroch s tatárskou alebo teplou či studenou bechamellovou omáčkou so strúhaným chrenom; pre deti je možné so zemiakovou kašou (pyré); alebo aj so zeleninovým šalátom. Každá práca kuchára pri "šporhéte" začína poctivou prípravou jednotlivých surovín!