Trendy:
Zostali vám zvyšky zemiakovej kaše? Vieme čo s nimi!

Redakcia Varecha.sk, 16. januára 2019     7 minút čítania

Rezne sa minuli a z obeda zostala nezjedená zemiaková kaša, ktorá zvyčajne putuje do koša? Dajte jej druhú šancu, máme pre vás 9 tipov ako chutne využiť jej zvyšky. Stopku plytvaniu dali aj Varecháči, pod článkom si môžete pozrieť, čo všetko z nich ešte dokážu vyčarovať.

Z hustejšej kaše vytvarujte v dlaniach hrubú placku a zabaľte do nej kúsok mozzarelly. Takto naplnené valčeky obaľte v klasickom trojobale - múka, rozšľahané vajcia a strúhanka - a vypražte zo všetkých strán v horúcom oleji. Nadbytočný tuk nechajte stiecť na papierovej kuchynskej utierke.




Správne ochutené zemiakové pusinky obstoja aj ako samostatné jedlo. Do kaše primiešajte žĺtok, či dva, osoľte, okoreňte, dolaďte štipkou strúhaného muškátového orieška, prípadne vmiešajte trochu nastrúhaného syra a jemne nasekanej petržlenovej vňate. Potom zmes naložte do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou a na plech vystlaný papierom na pečenie nastriekajte približne rovnako veľké pusinky. Upečte vo vyhriatej rúre dozlatista.




Ak je kaše pomenej, pripravte zemiakové pusinky len ako slané chuťovky k telke alebo k vínu. Vtedy znesú aj intenzívnejšie ochutenie a pred pečením ich posypte napríklad plátkami mandlí.




Zemiakové placky trocha inak. Ochuťte kašu ľubovoľným korením, posekanými bylinkami, podľa potreby zahustite múkou, vytvarujte okrúhle placky a upečte ich na panvici z oboch strán. Podávajte s obľúbeným dressingom. A večera je hotová.




Z kaše pomocou cukrárskeho vrecka vytvarujte na plech hniezda, ozdobte špenátom a do stredu vyklepnite vajce. Tieto chutné hniezda potom upečte v rúre, kým vajce nezíska želanú konzistenciu.




Pod zemiakovú kašu môžete schovať prakticky čokoľvek, napríklad zvyšok uduseného mletého mäsa alebo zeleniny. Navrch postrúhajte syr a dajte zapiecť. Hotovo.




Pokiaľ máte kaše viac, naplňte ňou formu spolu s podusenou zeleninou. Navrch syr alebo aj nie, ako sa vám páči...




Kašu zmiešajte so šunkou alebo zvyškami duseného či pečeného mäsa, pridajte nadrobno pokrájanú zeleninu, bylinky podľa chuti, postrúhaný syr, masu môžete spojiť vajíčkom. Upečte ako muffiny.




Buďte dôslední, aj malé množstvo kaše sa dá využiť na zahustenie polievky. V podstate sa hodí do akejkoľvek, stačí zamiešať a nechať prejsť varom.



Foto: Shutterstock

Pozrite sa, čo so zvyškov zemiakovej kaše ešte dokážu ukuchtiť Varecháči:





































Zaujal vás tento článok?

Všetky nové články a recepty môžete dostávať každé ráno do vašej e-mailovej schránky.








ANKETA: Nájdete vždy spôsob, ako zužitkovať zemiakovú kašu a nevyhadzovať ju?

76,9%



23,1%







Diskusia k článku

lizatko
Ja teda nemam nič proti receptom typu "co so zvyškami", aj ked niekedy su zložitejšie a pracnejšie ako proste prihriať ten zvyšok a zjesť aj samotný. Ale vety typu tej úplne prvej pod nadpisom ma nenormálne iritujú. Čo to je - "kaša z obeda ... putuje do koša..." - za blbosť? To akože v ten istý deň? To by urobil len vymaznaný hlupák. Načo potom máme tie chladničky??? Na ozdobu? Zemiakové pyré predsa 2-3 dni v nej vydrží a dá sa predsa na troške masla v pohode na nižšej teplote a na prikrytej nepriľnavej panvici prihriať znova (keď sa aj trošku prilepí, tak ten spodok je vynikajúci keď sa oškriabe drevenou rovnou vareškou), stačí k nemu opiecť párku alebo špekačku a večera je ako vyšitá. Alebo len posypané syrom.
radost
@Lizatko (16.1.2019 20:23)

ja som tiež ekologická..či lakomá..??
potraviny za život som vyhodila minimálne...
z kaše aj šúľance..lokše..
možností habadej
kata
no ja by som teda 3 dňovú ohrievanú zemiakovú kašu nejedla.. ani s párkom (lízatko - tá párka? to fakt? :) mne prišiel článok vhod, recepty pekne na jednom mieste. vďaka, redakcia.
chrobaktruhlik
@Kata (17.1.2019 19:53)

ÁNO, TO FAKT, PÁRKA JE DOBRÁ, LEN MUSÍ BYŤ ASPOŇ 10-DEKOVÁ. PÁRKY SÚ DOBRÉ S ČÍMKOĽVEK A VŽDY. :-)
lizatko
@Kata (17.1.2019 19:53)

Ano, pečená párka je fakt dobrá, asi si to ešte nejedla. Alebo nerobíš dobré pyré. Moje je výborné, že sa dá jesť aj samotné.






 



TOPlist