Mäso sa pojedlo a čo so zvyškom zemiakovej kaše? fotorecept

petravoska - fotkapetravoska, 2. apríla 2011

Moja mamka často túto pochúťku robieva, keď sa jej zvýši zemiaková kaša...

15 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

 alebo
5-6 ks uvarené v šupe
1 ks
 rozpustené




Postup

  1. 1

    Zo zemiakovej kaše, vajca a múky vypracujeme nelepivé cesto. podľa potreby ho osolíme.

    Mäso sa pojedlo a čo so zvyškom zemiakovej kaše? (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Z cesta vyformujeme valcek, z ktorého ukrajujeme kúsky, z ktorých na pomúčenej doske vaľkáme placky (lokše). Každú vidličkou popicháme a pečieme z obidvoch strán na rozpálenej kovovej platni alebo suchej panvici.

    Mäso sa pojedlo a čo so zvyškom zemiakovej kaše? (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Hotovú lokšu potirame rozpusteným osoleným maslom alebo husacím sadlom. My to máme veľmi radi s maslom. Môže sa podávať ako príloha ku pečenej husi, kačke s dusenou kapustou, ale aj potretá so slivkovým lekvárom. My ju ľúbime jesť nasucho s pohárom sladkého alebo kyslého mlieka. Je to jednoducho mňamka :)

    Mäso sa pojedlo a čo so zvyškom zemiakovej kaše? (fotorecept) - obrázok 3

Diskusia k receptu

arasidka
tak tak, ani zrnko nazmar! Mne keď zostanú aj zemiaky, vrené na slano len vo vode, pomágam ich, pridám múku a jedno vanjíčko, z cesta urobím jeden dlhý "šuľanec" a potom ho krájam a každý malý kúsok šuľnem a šuľance klasicky vyvarím vo vode, ak chcem z toho urobiť lokše, nepridávam vajíčko a postupujem tak, ako v tomto recepte.
jatanika
veru, mnohé tak robíme... ja tiež nedávam vajíčko...lokše mám veľmi rada... hneď by som si dala ....
ancicka
.Presne s takého cesta sa piekli na kuchynskej piecke,,na šparhete".Natierali sme to sladkým maslom ,pokrajané na štvorce.Kladli sa do vajnlika ,alebo do misky a udržiavali sa teplé v rúre.Volali sme ich cigániky.Ja som ich netrobila dobrých desať rokov.
drobcek19
My sme ich doma volali krupmlaniky, dlho som ich nejedka, jedli sne ich nasladko, to bola pochutka:-)
tothka
Zemiakové cesto tiež vždy zužitkujem či už s vajíčkom, alebo aj bez,
robievam z neho tzv. šmrgance, tak ich nazvali moje deti kedysi dávno a tak to dodnes zostalo. Zo zvyšného zemiakového cesta robím valčeky, ktoré vyprážam vo fritéze, niečo ako krokety a využitie majú všestranné, či ako príloha k mäsu, alebo len tak ako dobrá chuťovečka.
viedra
do lokšov tiež nedavam vajce ale niekedy trocha smotany
sovka62
Mne sa lokše nedaria, ale mala som jednu pani, ktorej stačilo zavolať koľko lokší a na kedy chcem. Potom ich prestala piecť zo zdravotných dôvodov, dusila ju tá rozprášená múka. Vyše dva roky sme jedli lokše kúpené v obchode (ak sa to teda dá nazvať lokšami). A čo sa nestalo?! V utorok dopoludnia sa mi v kancelárii zjavila pani Lokšová (samozrejme to len my sme si ju tak nazvali), že lokše opäť pečie a že ich niesla jednej panej do kostola, tá si po ne neprišla a že ich má v taške 50, či ich nechcem. No čo by som nechcela, hneď som po nich chmatla a potom u nás nastali lokšové orgie. Jedli sme ich omastené kačacou masťou (ďakujem, Jerica), s cesnakom a na druhý deň som namlela maku, zmiešala so slivkovým lekvárom a opäť sme mali hody. Zblajzli sme ich tridsať, dvadsať skončilo v mrazničke. Ale myslím, že tam veľmi dlho nevydržia.......
alzbetka2
aj ja robievam pre muža lokše zo zvyšnej zemiakovej kaše, ale bez vajca...
zzdravo
lokse strasne lubim, davno som ich nerobila, ale babka ich robieva, masti ich kacacou mastou, tie od nej su vzdy najlepsie. vzdy k nim nachysta slivkovy lekvar a mlete orechy, velmi mi to tak chuti, ale lubim ich aj osolene. pre mna je to genialna piatkova vecera a pre babku velka radost
hefa
i my lokše zbožňujeme, s maslom a práškovým cukrom, mňam...
korbacik
MILUJEM LOKŠE!!! Ale my ich robíme z uvarených zemiakov, to, že sa dajú robiť aj z kaše, poznám od kolegýň. Kým som bývala u rodičov, robievali sme si ich s maminkou, trvalo to dosť dlho a byt neskutočne smrdel:) ale nás to neodradilo. Teraz, keď žijem s dcérou, robievam to hocikedy, našťastie to má rada, lebo keby nie, samej by sa mi to nevyplatilo robiť. Pomastím masťou, posolím, uvarím citrónový čaj a.... som v siedmom nebi:)
1x zuzial




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia