Zemiakové posúchy

stacy77777 - fotkastacy77777, 11. marca 2013

Toto starodávne jedlo som nerobila veľmi dávno,trochu som zaspomínala na môjho svokra,ktorý bol vo varení starých receptov neprekonateľný a moje deti do dnes spomínajú Zobraziť celý popisToto starodávne jedlo som nerobila veľmi dávno,trochu som zaspomínala na môjho svokra,ktorý bol vo varení starých receptov neprekonateľný a moje deti do dnes spomínajú na jeho trhance, halušky,podlesníky, no a tieto posúchy....Zároveň je to výborné využitie zemiakovej kaše,ktorá zostala od obeda...

12
porcií
10 minút
príprava
25 minút
tepelná úprava

Suroviny

10 lyžíc
10 lyžíc
štipka
 na potretie
 prípadne




Postup

  1. 1

    Zemiakovú kašu vymiesime s hladkou múkou a štipkou soli. Zemiaková zmes musí byť mäkká,jemná, nie tuhá.Podľa potreby môžeme pridať ešte kašu.

  2. 2

    Rozkrájame,urobíme malé bochníčky,vyvaľkáme. U nás sa pečú starým spôsobom, priamo na elektrickej platni,asi minútku z každej strany, skrátka dáme pozor, aby neprihárali,pečieme na strednom stupni.

  3. 3

    Na horúce položíme tenký plátoček masla a necháme roztopiť. Moji chlapi ich majú najradšej takto, ale naši starkí mali najradšej s troškou masti a škvarkami... Tiež ste si zaspomínali?

Diskusia k receptu

kopretina
Ty pekla moje babička přímo na kamnech, mastila přehřátým máslem a někdy mazala švestkovými povidly. Dodnes vzpomínám jak je rovnala na talíři do štůsku na kraji kamen. Jen je dělala z vařených brambor, jinak úplně stejně.
rea1
ahaho, lokše. u nás sa mastia alebo husacou či kačacou masťou alebo sa natrú makovo-lekvárovou plnkou, zarolujú a v maslom vymastenej miske sa dajú zapiecť do chrumkava. tiež ich robíme z varených zemiakov ale už som spravila aj z kaše (nikomu som nepovedala, nikto nevedel, nikto nefrfľal). :-) mám veľmi rada takéto jednoduché a staré jedlá, rada ich robím aj šírim medzi svojimi známymi.
tatranka
Veru zaspomínala.Takéto pečené posúchy robievala moja babička na transportnom kachľovom sporáku.Keď som bola na návšteve ako dieťa,sadla som si čím bližšie ku piecke,ab si ma babka prvú všimla a mne sa placka ušla.
Ona to potieralala bravčovou masťou s oškvarkami a priložila na placku trochu vydusenej kyslej kapusty./Len takej osmahnutej/
Bola to dobrota!Takže ako vidíš,zaspomínala.
izabella929
robievam ich aj ja, len nie na klasickom sporáku ako babička, ale na teflonovej panvici a veru sú super....s bravčovou, alebo hucacou masťou...a budem mať tento týždeň aj slaninu na masť, takže budú škvarky...mňamkové jedlo..a krásne sa ti vydarili.-)))) šikulka.-)
mracik9
nedávno som ich robila z masielkom a cukrom,dobrotka
stacy77777
Vidíte dievčatá a predsa niečo nové v tomto starom recepte, na sladko s cukrom, alebo lekvárom zasa ja nepoznám, takže na budúce ochutnám takto, ďakujem...
rybarkuchar
Niekde sa piekli na kamnech, niekde na kachliach, inde na sporáku - u nás na šporhelte. Ale jedno je isté - tá chuť, pomiešaná so spomienkami na mladosť sa už nahradiť ani vrátiť nedá.Ale je pekné si ju pripomenúť.
babidka
Nezaspominala :-) Ja ich totiz pravidelne robievam - peciem ich na platni na sporaku na drevo ktoreho sa ani v mojej skutocne moderne vybavenej kuchyni nechcem vzdat :-) Robievam ich z varenych zemiakov v supke alebo aj z "pozostalej" zemiakovej kase :-)
sonulienka
Je to fajnové aj ja robievam ale na vrch dávam maslo rozmiešané s cesnakom to nemá chybu a hlavne keď mi ostane zemiakové piré tak na druhý deň na raňajky ich robievam a robím ich na grile úplná fajnotka.
boxik
Kto by si nespomenul na lokše , západné Slovensko by by bez makových lokšov bolo iba provinciou.Ja som ich aj tak mal najradšej holé teda iba potreté husacou masťou.S fazuľovou polievkou jedna báseň.Mojmu priateľovi čo bol na vojne v Čechách jeho mama každý mesiac posielala balík zo šesťdesiatkou makových lokšov.Nevadilo ani , že pár dní cestovali.
havino
@babidka , nerob chute, to sú tie pravé na akých som vyrastala
@stacy7777 , robievam aj ja pravidelne, vždy ked mi zostane zemiaková kaša, vždy, ked len tak pre chuť do ruky, alebo aj na večeru , dobrý čajík k tomu
abend
@stacy7777 poprosím, čo ide do zemiakovej kaše? Aké suroviny? Ďakujem za odpoveď.
stacy77777
@abend - viem,že zemiaková kaša sa asi v našich krajoch robí rôzne,s masťou, opraženou cibuľkou a inak, ale ja dávam len maslo a mlieko...
janger
Niektori spominate, ze su to lokse. Vidim, ako sa nazvy lisia asi podla oblasti. U nas su lokse take tenucke. Tieto posuchy nepoznam, ale pacia sa mi :-).




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia