Pirohy (Perky) zo zemiakového cesta fotorecept

babina49 - fotkababina49, 8. marca 2012
Pirohy (Perky) zo zemiakového cesta (fotorecept)
Foto: babina49

A mám tu zasa rýchly,nenáročný,sladký obed.Toto mi poradila moja svokra,keď som sa ako mladá učila variť. Keď jej zostala zemiaková kaša od hlavného jedla,tak vždy z nej urobila na druhý deň pirohy.Buď tvarohové,makové,alebo s opraženou strúhankou - tie sme si obľúbili najviac. A samozrejme netreba tam pridať nič, iba múku a soľ.Ani vajce nedávam,potom by boli tvrdé.Takto sú aj na druhý deň makké.Skúste a budete spokojné.

Suroviny

 ,ktorá nám zostala
podľa potreby
 opražená

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    do zemiakovej kaše pridám trochu soli a polohrubú múku,(vajce netreba,ja nedávam nikdy) a zamiesim cesto ,nie tvrdé,vláčne,aby sa nelepilo.

    Pirohy (Perky) zo zemiakového cesta (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    pokrájam si ho na menšie bochníčky

    Pirohy (Perky) zo zemiakového cesta (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    rozvaľkám,tie cestíčka mám menšie,tak mi to vyhovuje

    Pirohy (Perky) zo zemiakového cesta (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    takto tenko rozvaľkám

    Pirohy (Perky) zo zemiakového cesta (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    pomocou lyžice polovicu cesta plním lekvárom a druhou polovicou to preložím

    Pirohy (Perky) zo zemiakového cesta (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    prstami si pretlačím línie,aby sa to dobre spojilo a potom to pokrájam radielkom.Ukladám si to na pomúčený tanier,aby sa mi to nepolepilo

    Pirohy (Perky) zo zemiakového cesta (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    z tohoto množstva som zaplnila štyri taniere

    Pirohy (Perky) zo zemiakového cesta (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    vyvárala som to v trochu osolenej vode. Keď prirohy vyplávali na povrch,vyberala som ich

    Pirohy (Perky) zo zemiakového cesta (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    prepláchla som ich v studenej vode

    Pirohy (Perky) zo zemiakového cesta (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    omastila ich olejom,lebo masť by stuhla a pri naberaní by sa pirohy potrhali

    Pirohy (Perky) zo zemiakového cesta (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    strúhanka sa opráža na úplne suchej panvici,ale ja dávam jednu ČL oleja a tak opražím

    Pirohy (Perky) zo zemiakového cesta (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    strúhanky asi toľko

    Pirohy (Perky) zo zemiakového cesta (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    vychladnutú opraženú strúhanku zmiešam s práškovým cukrom-podľa chuti

    Pirohy (Perky) zo zemiakového cesta (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    strúhankou neposypem všetky pirohy,lebo by zvlhla.Každá porcia sa po zohriatí v mikrovlnke posype na tanieri,strúhanka zostane chrumkavá. A možeme papať - dobrú chuť.

    Pirohy (Perky) zo zemiakového cesta (fotorecept) - obrázok 14

Diskusia k receptu

29 komentárov k receptu
mnaaam, takéto robila vždy moja starká ked som prišla na prázdniny....aj ja ich robievam a mojím babám tiež veľmi chutia...asi ich čoskoro zaradím do jedálnička....super spomienka na detstvo a hned takto z rána:)
Pirohy- to je ono - v našej rodine. Dobre to tie naše mamy vymysleli, použiť na druhý deň zemiakovú kašu! Ja pirohy neoplachujem v studenej vode, ale keď vypnem plyn, tak nalejem do hrnca, v ktorom varím pirohy, pohár studenej vody. Potom nemusím pirohy prihrievať, a do strúhanky pridám za kávovú lyžičku mletej škorice, tak to majú naši radi.
mňamkové pirohy a supeeeer postup :) Ja tiež neoplachujem pirohy, len jemne nakvapkám repkovým olejom, aby sa nezlepili, u nás viac idú bryndzové, špenátové, skúsim aj na sladko, posypané strúhankou,masielkom cukrom :)
Takto ich robila aj moja starká, aj moja mama. @babina a neostalo? Sadla by som do auta. Aj by som si pochutnala aj v Leviciach som už dávno nebola ....... (a kedysi každý deň, v škole).
Nádherné a dobré,dnes som mala z takého cesta šuľance a gombovce plnené lekvárom.Nabudúce urobím pirohy.Dávam z nich aj do mrazničky ,ale poliate maslom.Si šikovná a máš to super nafotene.
Chutnučké. Ja si opraženú strúhanku zalejem trochou vody v ktorej som vyvárala pirohy, nechám trošku spariť, je to chutné. Z ostatnej vody robím cesnakovú polievku, nevadí, že sa vode vyvárali lekvárové pirohy. Naučila ma to tak moja svokra.
podarili sa ti skvele, ja tiež doma robievam mojim 4rom deťom najradšej máme so strúhankou aj my, ale deti vždy pýtajú aj makové, a keďže robím fakt veľké množstvo perkov tak polovica maková a polovica strúhanková :)

Pridaj komentár k receptu: