Pirohy (Perky) zo zemiakového cesta fotorecept

babina49 - fotkababina49, 8. marca 2012
Pirohy (Perky) zo zemiakového cesta (fotorecept)
Foto: babina49

A mám tu zasa rýchly,nenáročný,sladký obed.Toto mi poradila moja svokra,keď som sa ako mladá učila variť. Keď jej zostala zemiaková kaša od hlavného jedla,tak vždy z nej urobila na druhý deň pirohy.Buď tvarohové,makové,alebo s opraženou strúhankou - tie sme si obľúbili najviac. A samozrejme netreba tam pridať nič, iba múku a soľ.Ani vajce nedávam,potom by boli tvrdé.Takto sú aj na druhý deň makké.Skúste a budete spokojné.

Suroviny

 ,ktorá nám zostala
podľa potreby
 opražená

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    do zemiakovej kaše pridám trochu soli a polohrubú múku,(vajce netreba,ja nedávam nikdy) a zamiesim cesto ,nie tvrdé,vláčne,aby sa nelepilo.

    Pirohy (Perky) zo zemiakového cesta (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    pokrájam si ho na menšie bochníčky

    Pirohy (Perky) zo zemiakového cesta (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    rozvaľkám,tie cestíčka mám menšie,tak mi to vyhovuje

    Pirohy (Perky) zo zemiakového cesta (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    takto tenko rozvaľkám

    Pirohy (Perky) zo zemiakového cesta (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    pomocou lyžice polovicu cesta plním lekvárom a druhou polovicou to preložím

    Pirohy (Perky) zo zemiakového cesta (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    prstami si pretlačím línie,aby sa to dobre spojilo a potom to pokrájam radielkom.Ukladám si to na pomúčený tanier,aby sa mi to nepolepilo

    Pirohy (Perky) zo zemiakového cesta (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    z tohoto množstva som zaplnila štyri taniere

    Pirohy (Perky) zo zemiakového cesta (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    vyvárala som to v trochu osolenej vode. Keď prirohy vyplávali na povrch,vyberala som ich

    Pirohy (Perky) zo zemiakového cesta (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    prepláchla som ich v studenej vode

    Pirohy (Perky) zo zemiakového cesta (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    omastila ich olejom,lebo masť by stuhla a pri naberaní by sa pirohy potrhali

    Pirohy (Perky) zo zemiakového cesta (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    strúhanka sa opráža na úplne suchej panvici,ale ja dávam jednu ČL oleja a tak opražím

    Pirohy (Perky) zo zemiakového cesta (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    strúhanky asi toľko

    Pirohy (Perky) zo zemiakového cesta (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    vychladnutú opraženú strúhanku zmiešam s práškovým cukrom-podľa chuti

    Pirohy (Perky) zo zemiakového cesta (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    strúhankou neposypem všetky pirohy,lebo by zvlhla.Každá porcia sa po zohriatí v mikrovlnke posype na tanieri,strúhanka zostane chrumkavá. A možeme papať - dobrú chuť.

    Pirohy (Perky) zo zemiakového cesta (fotorecept) - obrázok 14
Recept je zaradený do kategórií:
Cestoviny, Lacné jedlá, Na sladko, Hlavné jedlá na sladko, Varené, Cestoviny

Diskusia k receptu

evanaaa
Pirôžky, alebo podľa nášho perky mám rada s hocijakou posýpkou, dala by som si. A čo sa nezje, dá sa zmraziť.
margaretka28
Aj ja ich robievam a aj na slano,plním ich údeným a ako prílohu dusenú kyslú kapustu.Ale aj na sladko máme radi.
bahadur
Dobrý za nápad s těmi prsty Dnes určitě budou.Pirohy můžu na jakykoli způsob.Dík za nápad.
stanojezik
Fantastický výmysel s prstami. Doteraz to manželka plnila až po nakrájaní. .... "Širák dolu" :):)
eria255
mnaaam, takéto robila vždy moja starká ked som prišla na prázdniny....aj ja ich robievam a mojím babám tiež veľmi chutia...asi ich čoskoro zaradím do jedálnička....super spomienka na detstvo a hned takto z rána:)
garanco
Pirohy- to je ono - v našej rodine. Dobre to tie naše mamy vymysleli, použiť na druhý deň zemiakovú kašu! Ja pirohy neoplachujem v studenej vode, ale keď vypnem plyn, tak nalejem do hrnca, v ktorom varím pirohy, pohár studenej vody. Potom nemusím pirohy prihrievať, a do strúhanky pridám za kávovú lyžičku mletej škorice, tak to majú naši radi.
bejgi
mňamkové pirohy a supeeeer postup :) Ja tiež neoplachujem pirohy, len jemne nakvapkám repkovým olejom, aby sa nezlepili, u nás viac idú bryndzové, špenátové, skúsim aj na sladko, posypané strúhankou,masielkom cukrom :)
marcy
neodolateľné so super nápadom lepenia :),mňam....
bubuayogi
presne takto ma to naucila stara mama, mnamkove, fajnove. Ja ich mam najradsej na druhy den potajme vyjedat studene z misy :))
sovka62
Takto ich robila aj moja starká, aj moja mama. @babina a neostalo? Sadla by som do auta. Aj by som si pochutnala aj v Leviciach som už dávno nebola ....... (a kedysi každý deň, v škole).
valeri
Klasické perky, aj ja ich robievam a strašne ich ľúbim, najlepšie sú plnené slivkovým lekvárom a so strúhankou
babkamt
Je to dobrota. Veru som ich dávno nerobila. Mám inšpiráciu. Zajtra budú k obedu.Ďakujem za pripomenutie.
isabel1
Nádherné a dobré,dnes som mala z takého cesta šuľance a gombovce plnené lekvárom.Nabudúce urobím pirohy.Dávam z nich aj do mrazničky ,ale poliate maslom.Si šikovná a máš to super nafotene.
medovnicek
jedlo môjho deststva, mamka zvyčajne robila fazuľovú polievku s ováranými slížami a vždy urobila aj perky
stanojezik
Vyskúšaný postup. Potvrdzujem sú úúúúúžasné. Ďakujeme za krásny receptík.
babka1952
Chutnučké. Ja si opraženú strúhanku zalejem trochou vody v ktorej som vyvárala pirohy, nechám trošku spariť, je to chutné. Z ostatnej vody robím cesnakovú polievku, nevadí, že sa vode vyvárali lekvárové pirohy. Naučila ma to tak moja svokra.
radost
jednoduché..sladké.."babkovské" jedlo..máme radi..chválim za nepoužitie vajíčka-ani ja nedávam-zbytočné..
janus19
su uplne genialne.. len ja niektore naplnim lekvarom alebo nutelou... a namiesto struhanky davam tvaroh :)
superfanta
podarili sa ti skvele, ja tiež doma robievam mojim 4rom deťom najradšej máme so strúhankou aj my, ale deti vždy pýtajú aj makové, a keďže robím fakt veľké množstvo perkov tak polovica maková a polovica strúhanková :)
majka31
Krásne pirôžky ( perky),presne takto ich robievala moja mamička,milujem ich.

Zaujímavé video z archívu TV Varecha