Známe osobnosti:
Tieto jedlá sme za socializmu milovali a nenávideli

Jana Klimanová, 17. novembra 2022     6 minút čítania

Opýtali sme sa známych osobností, čo jedli, pili a varili v časoch pred Nežnou revolúciou a čo z toho obdobia má v ich kuchyni miesto dodnes.

Robo Opatovský, spevák: Kapustné fliačky s cukrom? To som nedal




Foto: Archív Roba Opatovského

Z čias socializmu mám jednu traumu. Moja babička bola veľmi starostlivá, ale keď mi dala na obed kapustové fliačky posypané kryštálovým cukrom, odmietal som: „Babka toto nie, to nezjem!“ Keď ma otec, ako študenta konzervatória, prišiel pozrieť do Bratislavy, namiesto toho, aby ma zobral do nejakej peknej reštaurácie, išli sme do Tempa alebo do Srdiečka - do samoobslužných jedální na „dobrý šalát “ alebo „ruské vajce “.

Keď sme boli študenti, stravovali sme sa všelijako - dostal som sto korún na týždeň a aby som sa zasýtil, do Prioru som si chodil kupovať vianočku s mliekom. Miloval som vyprážaný syr s tatárskou omáčkou a hranolkami, ale myslím, že to isté vám povie 90 % Slovákov. Keby som to zmienil v Anglicku alebo v Taliansku, určite by sa chytali za hlavu.

Priznám sa, že dnes si ho už nedám, vyhýbam sa vyprážaným jedlám a dávam si veľký pozor na to, čo zjem. Moja manželka varí veľmi dobre, z kvalitnej zeleniny od Maďarky na trhu a z mäska z neďalekej farmy. Ja sa starám o raňajky pre moje dievčatá - dcéru Hanku a manželku Katku. Dokážem urobiť len tri veci - palacinky, kaše a banánové lievance - ale v nich som fakt dobrý.





Diskusia k článku







 



TOPlist