Známe osobnosti:
Tieto jedlá sme za socializmu milovali a nenávideli

Jana Klimanová, 17. novembra 2022     6 minút čítania

Opýtali sme sa známych osobností, čo jedli, pili a varili v časoch pred Nežnou revolúciou a čo z toho obdobia má v ich kuchyni miesto dodnes.

Oľga Belešová, herečka a moderátorka: Pľúcka na smotane mi veru nechýbajú



Foto: Nora Krchňáková, TV Varecha

Socializmus sa mi spája s mastným chlebom s cibuľou, s voňavými paradajkami a paprikami, s parenými buchtami, plnenou paprikou a so špecialitou v školskej jedálni - pľúckami na smotane, ktoré som skutočne nemala rada. Tiež sa mi hneď vybaví vôňa kysnutých koláčov s posýpkou, dusené bravčové a hovädzie mäso, ako sa hovorí na Záhorí: „krumple na cibulu, maso na zoft“. Doteraz mám rada paprikáš s haluškami, čo je obľúbené jedlo aj môjho manžela.

V našej domácnosti sme sa príliš neodklonili od niekdajšieho varenia, pribudli banány, pomaranče a mandarínky, ktoré boli v tom čase nedostatkovým tovarom a, samozrejme, nové jedlá inšpirované svetovou kuchyňou. V dnešnej dobe sa viac hovorí o zdravej strave, zaoberáme sa pitným režimom, to pred revolúciou nebolo.





Diskusia k článku







 



TOPlist