Zelené zdravie:
Vyhadzujete cviklové listy? Nerobte túto chybu, sú vitamínovou bombou. A my vieme, ako ich v kuchyni použiť

Jana Klimanová, dnes 06:00     4 minúty čítania

Nielen cvikla samotná je bohatým zdrojom živín, podobne sú na tom aj jej listy. Poradíme vám, ako z nich vyťažiť maximum.



Foto: Shutterstock

Ak si kúpite na trhu cviklu aj s listami, alebo si túto hodnotnú zeleninu pestujete v záhradke, nerobte to, čo drvivá väčšina ľudí. Za žiadnu cenu listy nevyhadzujte! Majú totiž vysokú nutričnú hodnotu, sú bohatým zdrojom železa a vápnika, čo je dobré pre krvotvorbu a zdravé kosti, takisto sú zásobárňou vitamínu A a C.

Možno si poviete fajn, ale ako s nimi teda v kuchyni naložiť? Surové cviklové listy môžete využiť ako súčasť rôznych šalátov, ich červené stonky a žilky každý šalát okrem chuti perfektne spestria aj vizuálne. Listy sa hodia aj do smoothies namiesto špenátu a môžete ich tiež použiť ako základ na pesto namiesto tradičnej bazalky.


Cviklové listy sú veľmi podobné špenátu či mangoldu a rovnako sa môžu použiť aj v teplej kuchyni. Vyskúšajte z nich spraviť napríklad netradičnú teplú prílohu k mäsu. Stačí, ak ich niekoľko minút povaríte a teplé, pokvapkané trochou olivového oleja a ochutené soľou a korením, môžete hneď podávať.

Samozrejme, takáto jednoduchá príloha môže byť vylepšená rôznymi ďalšími ingredienciami. Vyskúšajte napríklad podusené cviklové listy so sušenými paradajkami ako prílohu k vyprážanému syru v cestíčku.


Cviklové listy sú vhodné do rôznych jedál. Tak, kde si viete prestaviť špenát či mangold jednoducho šupnite listy z cvikly. Pokojne aj do rizota.


Vynikajúco dokážu nahradiť napríklad mangold v obľúbenej chorvátskej prílohe ku grilovanej rybe či mäsu - blitve so zemiakmi.



Foto: Shutterstock

Cviklová blitva

Potrebujeme:
  • 250 g listov z cvikly
  • 2 zemiaky
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 cibuľu
  • olivový olej
  • soľ

  • 1. Zemiaky ošúpeme a nakrájame na menšie kocky. Cviklové listy umyjeme, stopky oddelíme od zelených listov.
    2. Listy aj stonky nakrájame na kúsky, stonky dáme spolu so zemiakmi variť do mierne osolenej vody. Povaríme ich asi 8-10 minút, potom pridáme na 1 minútu spariť aj listy. Scedíme a necháme odkvapkať.
    3. Medzitým cibuľu nasekáme nadrobno, cesnak nakrájame na tenké pláty. Na olivovom oleji opečieme cibuľu do sklovita, pridáme cesnak a spolu chvíľku opekáme.
    4. Pridáme scedené zemiaky s cviklovými listami a spolu ešte pár minút miešame na panvici.





    ANKETA: Vyhadzujete cviklové listy?

    74,1%



    25,9%







    Diskusia k článku







     



    TOPlist