Chce to zmenu:
Stavte na taliansku klobásu, aromatická salsiccia dodá starým jedlám nové chute

Veronika Lucáková, dnes 06:00     5 minút čítania

Talianska kuchyňa je známa svojimi jednoduchými, no intenzívnymi chuťami a táto klobása je toho príkladom. Ak ju raz ochutnáte, zamilujete si ju!



Foto: Shutterstock

Čo je salsiccia

Salsiccia je talianska klobása, ktorá sa tradične vyrába z bravčového mäsa, je ochutená širokou škálou korenín a byliniek, čo jej dodáva nezameniteľný charakter.

Názov salsiccia pochádza z latinského slova „salsus“, čo znamená „slaný“ – to naznačuje, že soľ je kľúčovým prvkom pri jej príprave, spolu s inými koreninami, ako sú fenikel, cesnak, čierne korenie, paprika či červené víno.

Každý región v Taliansku má svoju vlastnú verziu tejto klobásy, takže chute a ingrediencie môžu byť rôzne. Napríklad na juhu sa často používa pikantná paprika alebo čili, zatiaľ čo na severe môžeme nájsť jemnejšie, menej korenené verzie.

Ako sa vyrába?

Základom tradičnej salsiccie je kvalitné bravčové mäso, ktoré sa melie nahrubo a mieša s rôznymi koreninami. Mäso sa potom plní do prírodného obalu (čriev). Mnohé rodiny v Taliansku si vyrábajú salsicciu doma, podľa vlastných rodinných receptov, ktoré sa často odovzdávajú z generácie na generáciu.

Salsiccia sa môže pripraviť rôznymi spôsobmi – môže byť čerstvá, sušená alebo dokonca údená, čo ovplyvňuje jej chuť a konzistenciu. Čerstvá salsiccia sa najčastejšie griluje, pečie alebo dusí, zatiaľ čo sušené a údené verzie sa využívajú ako prísada do rôznych jedál.



Foto: Shutterstock

Chute regiónov

Ako už bolo spomenuté, každá časť Talianska má svoju vlastnú verziu klobásy, ktorá odráža miestne ingrediencie a chute. V regióne Toskánsko sa často používa fenikel, ktorý klobáse dodáva výraznú, mierne sladkú chuť. Tento variant sa často používa na grilovanie alebo ako základ pre jedlá typu ragú.

Neapolská verzia je pikantná. Obsahuje veľké množstvo čili papričiek a je často súčasťou tradičných talianskych omáčok. V regióne Kalábria sa klobása vyrába s použitím červeného vína a pikantnej papriky. Tento druh salsiccie sa často sa používa do cestovín.



Foto: Shutterstock

Luganega je zas dlhá, tenká klobása obľúbená v Lombardii a Benátsku. Je jemnejšia a menej korenená ako iné verzie a často sa používa v rizote alebo dusených pokrmoch.

Tipy, ako salsicciu v kuchyni využiť

Na grile alebo panvici: Jedným z najjednoduchších spôsobov prípravy je salsicciu grilovať alebo opekať na panvici. Po ugrilovaní má klobása chrumkavú vonkajšiu vrstvu a šťavnaté vnútro, čo je perfektné na servírovanie s chlebom alebo ako súčasť jednoduchého jedla s grilovanou zeleninou.

Do cestovín: Salsiccia sa často používa v cestovinových jedlách. Napríklad v obľúbenom jedle pasta alla salsiccia sa kombinuje s paradajkovou omáčkou, cesnakom a červeným vínom.


Na pizzu: Kvalitná salsiccia je vynikajúcou ingredienciou na pizzu. Kombinácia pikantnej salsiccie s roztopeným syrom a čerstvými bylinkami vytvára neodolateľný chuťový zážitok.

Do polievok a dusených jedál: Mnohé talianske polievky, ako napríklad minestrone, ale aj dusené pokrmy sa obohacujú o kúsky salsiccie. Klobása dodáva bohatú a výdatnú chuť, ktorá sa dokonale spája so zeleninou a strukovinami.


So zemiakmi: Jednoduché jedlo, ktoré kombinuje pečenú salsicciu s bylinkami a pečenými zemiakmi. Táto kombinácia je obľúbená v mnohých domácnostiach ako sýte jednoduché jedlo na večeru.





ANKETA: Ochutnali ste už niekedy salsicciu?

55,6%



44,4%







Diskusia k článku







 



TOPlist