Slovenské rizoto

ryzasos - fotkaRyža SOS, 25. októbra 2024. Komerčný recept.
Slovenské rizoto
Foto: ryzasos

Tento recept pre Vás pripravila Monika, Lapetit. Toto je klasika, ktorá chutí najlepšie s kopou nastrúhaného syra a kyslou uhorkou :) Ako to Zobraziť celý popisTento recept pre Vás pripravila Monika, Lapetit. Toto je klasika, ktorá chutí najlepšie s kopou nastrúhaného syra a kyslou uhorkou :) Ako to máte vy? Ja mám tradičné slovenské rizoto spojené s bravčovým mäsom a SOS ryžou. A keď sa povie bravčové, na rozum mi príde krkovička. Je totiž rýchlo urobená, a má najlepšiu chuť. Je to minútkové mäso, ktoré je popretkávané tukom, vďaka ktorému má intenzívnejšiu chuť, nie je také suché ako karé a netreba ho dlho dusiť.
Zdroj: Lapetit

4
porcie
10 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

375 g
1 ks
2 strúčiky
2 PL
350 g mrazená




Postup

  1. 1

    Rozohrejte 1 PL oleja, pridajte ryžu, 1 ČL soli a jemne orestujte. Len tak aby sa ryža obalila v oleji a zalejte 750 ml vody. Hrniec prikryte pokrievkou a ryžu duste približne 15 minút na nízkom plameni. Po celý čas hrniec neotvárajte. Po uplynutí času varenia nechajte ryžu pod pokrievkou odpočívať ďalších 10-15 minút.

  2. 2

    Medzitým si nakrájajte mäso na kocky, pridajte soľ a čierne korenie. Na zvyšnom oleji mäso sprudka opečte. Podľa toho aké veľké kocky mäsa ste mali (závisí to, či sme mali mäso nakrájané na plátky alebo bola krkovička v celku), buď dajte opečené mäso bokom, ak už je hotové, alebo k mäsu pridajte cibuľu a orestujte, kým nebude cibuľa do sklovita.

  3. 3

    Potom pridajte aj cesnak, minútku zarestujte, pridajte aj mrazenú zeleninu a keď bude zelenina chrumkavá, pridajte aj mletú papriku. Dobre premiešajte a ochutnajte. Podľa potreby dochuťte soľou a korením.

  4. 4

    Do mäsovej zmesi dajte uvarenú ryžu, pridajte aj hrsť strúhaného syra a dobre premiešajte. Syr sa v teplom rizote parádne roztopí. Potom už len rizoto naservírujte a podávajte s nastrúhanými syrom.

Diskusia k receptu

chemik
Klasika je klasika, i když v dnešní době se pod názvem rizoto myslí jen italský blátivý typ. V Čechách se to sypké neobarvuje paprikou, ale více pepří a případně podává s vypečenou šťávou v extra misce.
1x haji
evanaaa
Úplne iný postup, ako robím rizoto ja.....ryžu používam tiež len SOS-ku guľatú, ale ja najprv dusím mäso, klasicky, na šťave, (cibuľa, paprika mletá a ochutenie), keď už je takmer mäkké, pridám mrazenú zeleninu a do tej šťavy dám prepláknutú ryžu, nech sa ňou nasaje (tá ryža), hneď bude rizoto lepšie ochutené a aj šťavnatejšie, ako keď sa len spojí hotová ryža s mäsom. A je to v jednom hrnci......
evanaaa
A ešte som zabudla, syr nedávam, neviem prečo, ale mám dojem, že teraz sa všade dáva syr, inak, nebránim sa vyskúšať to....




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia