Kokosový koláč
Kokosový koláč

Kokosovo-kakaový zalievaný koláč na lyžice

helena10 - bez fotkyhelena10, dnes 16:24
Kokosovo-kakaový zalievaný koláč na lyžice
Foto: helena10

Recept mi dala kamarátka. Na prípravu môžete použiť metličku alebo ručný mixér. Suché potraviny boli dávkované na lyžice s malým kopcom.

25 minút
na 175 °C

Suroviny

Kakaovo-kokosový korpus:
3 ks (veľkosť L)
12 PL
štipka
12 PL
12 PL
1 bal.
12 PL
1 bal.
2 PL (prášok)
3 PL odobraté zo 100 g
Kokosový preliv:
500 ml
6 PL
3 PL (prášok)
zostatok zo 100 g
70 g
70 g
Na vymastenie a vysypanie plechu:




Postup

  1. 1

    Najprv si odvážim 100 g jemne mletého kokosu a dám nabok. To je potrebné množstvo na celý koláč. Z neho budem dávkovať do cesta, aj do prelivu.

  2. 2

    Na cesto v miske metličkou rozšľahám celé vajcia a za stáleho šľahania pridávam postupne ostatné suroviny: kryštálový cukor -nedávajte menej, štipku soli, olej, mlieko, vanilkový cukor, múku s práškom do pečiva, kakao a nakoniec kokos. Poriadne vymiešam kakaovo-kokosové cesto.

  3. 3

    Hotové cesto nalejem do vymasteného a posypaného plechu (20x35 cm). Vrch cesta zarovnám a párkrát plechom buchnem o pracovnú dosku. Pečiem vo vyhriatej rúre na 175 stupňov okolo 25 minút. Kontrola dreveným špáradlom. Pečte podľa svojej rúry.

  4. 4

    Hneď ako dám koláč do rúry, si uvarím preliv na koláč. V kastróle vymiešam všetky suroviny, pridám aj tuk a na miernom ohni za stáleho miešania od zovretia varím túto zmes 2-3 minúty.

  5. 5

    Tento ešte horúci preliv (nevadí, ak chvíľu postojí, kým upečiete koláč) nalejem na povrch horúceho upečeného korpusu vybratého z rúry. Plech ponakláňam do strán, aby sa preliv zarovnal a následne celý povrch koláča popichám dreveným špáradlom - nie veľmi husto.

  6. 6

    Koláč nechávam vychladiť, aby preliv stuhol - nestuhne celkom na tvrdo ako poleva. Potom ho nakrájam. Koláč nie je presladený a má fajnovú intenzívnu kokosovo-kakaovú chuť. Kto chce, môže povrch koláča posypať ešte kokosom...

Diskusia k receptu

dvorka
Hmm, ani tento recept nie je na zahodenie. Nakoľko mám múky a cukor v dózach, musím vyberať suroviny lyžicou, takže mám pri hrnčekových receptoch napísané koľko je to lyžíc. A kde je kokos, to môžem. Vďaka za recept. Rada upečiem a pochválim sa, ak sa vydarí.