Zdravý koreň:
Kedy do jedla pridať chren, aby nestratil svoju výnimočnú chuť?

Jarmila Horváthová, 20. februára 2023     4 minúty čítania

Ak uprednostňujete sezónne a regionálne potraviny, vo februári už toho v ponuke veľa nie je. Výnimkou je chutný a zdravý chren. Poradíme vám, ako ho najlepšie použiť pri príprave jedál.



Foto: Shutterstock

Chren sa zbiera od októbra do februára, keďže však pri správnom skladovaní dlho vydrží, dostať ho v obchodoch čerstvý aj v apríli. Kto má chren v záhrade vie, že výborne znáša mrazy. Preto sa necháva v zemi až do nasledujúcej jari a zbiera sa len postupne. Ide o praktickú metódu, ktorá udržiava korene čerstvé a zabraňuje ich vysušeniu, alebo strate chuti a užitočných látok v ňom.

Kedy ho pridať do jedla

Chuťovú silu chrenu môžeme zničiť nielen nevhodným skladovaním, ale aj nesprávnym použitím pri príprave jedla. Platí pravidlo, že čerstvo nastrúhaný chren by sa mal do pokrmu pridávať až na samom konci varenia. Pri dlhšej tepelnej úprave chuť aj arómu rýchlo stráca.

Dlhšie varenie chrenu naopak funguje, ak ste ho do jedla pridali príliš veľa a zdá sa vám nadmieru štipľavé – stačí ho jednoducho trochu dlhšie povariť. Ak je vaša chrenová omáčka príliš pikantná, treba do nej pridať trochu krémového syra alebo smotany.

Kde všade ho môžete použiť

Smotanová chrenová omáčka je stredoeurópskou klasikou a aj samotný strúhaný chren je u nás obľúbeným ochucovadlom. Jeho použitie je široké, výborný je strúhaný nakladaný, ale aj ako základ dipov, ktoré sú vhodné najmä k čerstvým a údeným rybám, či k hovädziemu mäsu. Môže sa použiť aj na ochutenie šalátových dresingov.

V princípe sa dá chren pridať do akéhokoľvek jedla alebo šalátu, ktorému chceme dodať pikantnosť. Ak máte radi chuť chrenu, ale zdá sa vám príliš silný, môžete ho zmiešať so šľahačkou, čerstvým smotanovým syrom, crème fraîche alebo kyslou smotanou.



Foto: Shutterstock

Čerstvý chren môžete zmraziť – pred zmrazením ho nastrúhajte a pokvapkajte citrónovou šťavou. Takto vydrží niekoľko mesiacov.

Jednoduchá nátierka

Z chrenu a červenej repy si môžete pripraviť aj jednoduchú a zdravú nátierku. Potrebujete na ňu 250 g uvarenej červenej repy, 75 g slnečnicových semienok, 2 PL jemného oleja, 2 ČL octu, 2 PL citrónovej šťavy, 2 ČL nastrúhaného chrenu a soľ. Červenú repu nastrúhajte alebo rozmixujte, slnečnicové semienka tiež rozmixujte najemno a všetko zmiešajte s ostatnými surovinami.



Foto: Shutterstock

Proti prechladnutiu aj infekcii močových ciest

Chren rozhodne patrí medzi potraviny, ktoré sa označujú pojmom zdravé. Éterické oleje v chrene stimulujú prekrvenie slizníc, preto je tento koreň právom osvedčeným domácim liekom proti prechladnutiu, ktorý dokáže zmierniť nádchu a kašeľ.

Vďaka vysokému obsahu vitamínu C (114 miligramov/100 gramov) podporuje imunitný systém a vďaka látkam s vysokým obsahom síry, má aj antibakteriálny účinok.

Pomáha aj pri infekciách močových ciest a to dvoma spôsobmi - likviduje baktérie, ktoré sú zodpovedné za zápal a okrem toho má diuretický, teda močopudný účinok.





ANKETA: Patríte k tým, ktorí majú radi chuť chrenu?

98,9%



1,1%







Diskusia k článku







 



TOPlist