Foto: Shutterstock
Čo je na nich zdravé
Malé strapčeky plné bobuliek, ktoré práve na záhradách dozrievajú, môžu byť červenej, bielej alebo čiernej farby. Sú bohaté na vitamíny, minerály a antioxidanty. Obsahujú veľké množstvo vitamínu C, ktorý podporuje imunitný systém a pomáha v boji proti infekciám. Sú tiež bohaté na vitamín K, dôležitý pre zdravie kostí, a bohatým zdrojom vlákniny pre zdravé trávenie.Čierne ríbezle obsahujú antokyány, silné antioxidanty, ktoré môžu znižovať zápal a chránia pred chorobami srdca a onkologickými ochoreniami. Obsahujú tiež omega-6 mastné kyseliny, ktoré prospievajú pokožke a vlasom.
Ani poškodené nevyhadzujte
Čerstvé ríbezle skladujte v chladničke a spotrebujte do niekoľkých dní. Ak chcete predĺžiť ich čerstvosť, neumývajte ich skôr, ako ich budete konzumovať - vlhkosť môže urýchliť ich kazenie. Ak máte veľké množstvo ríbezlí, zvážte ich konzerváciu alebo zmrazenie.Foto: Shutterstock
Na mrazenie môžete použiť všetky druhy ríbezlí. Najskôr bobule opláchnite, odstopkujte a osušte, potom ich rozložte na plech alebo tácku tak, aby sa bobuľky navzájom nedotýkali a dajte zmraziť. Po zmrazení ich presypte do vzduchotesných vreciek alebo nádob a opäť vložte do mrazničky.
Pomačkané, ale inak zdravé bobule nevyhadzujte. Zmrazte ich spolu s cukrovým nálevom - rozpustite pol kila cukru v pol litri vody. Ríbezle nasypte do tohto roztoku a zamrazte. Ovocie vydrží v mrazničke 2 - 4 mesiace pri teplote -12°C, 10 - 12 mesiacov pri -18°C a 15 - 18 mesiacov pri teplote -24°C.
Ríbezle tradične aj netradične
Ríbezle môžete konzumovať čerstvé - pridať ich do šalátov, jogurtov alebo smoothie. Sú vynikajúce aj ako prísada do dezertov - koláčov, muffinov, zmrzlín či sorbetov. Pre tých, ktorí majú radi domáce produkty, sú ríbezle ideálne na prípravu džemov, želé, sirupov či vína.Okrem tradičných metód, existuje mnoho kreatívnych a menej známych spôsobov, ako ríbezle spracovať. Ak ste mali bohatú úrodu, pripravte si ríbezľový ocot, čatní, pre deti zmrzlinu alebo cukríky a pre dospelákov likér.
Foto: Shutterstock
Ríbezľový ocot
Potrebujeme:1. Ríbezle a cukor vložíme do veľkej nádoby a zalejeme octom. Nádobu uzavrieme a necháme na tmavom a chladnom mieste po dobu 2-3 týždňov, občas premiešame.
2. Po dvoch až troch týždňoch zmes precedíme cez jemné sitko alebo plátno do čistej fľaše. Ocot môžeme použiť ako zálievku do šalátov alebo ako marinádu na mäso.
Foto: Shutterstock
Ríbezľové čatní
Potrebujeme:1. Cibuľu a jablko nakrájame na malé kocky. V hrnci ich spolu s ríbezľami, cukrom, octom a koreninami varíme na miernom ohni, kým zmes nezhustne (približne 30 - 40 minút).
2. Horúce čatní nalejeme do sterilizovaných pohárov, uzavrieme a necháme vychladnúť.
Foto: Shutterstock
Ríbezľová zmrzlina
Potrebujeme:1. Ríbezle, kyslú smotanu, práškový cukor, vanilkový cukor a med zmiešame v mixéri dohladka.
2. K zmesi primiešame vyšľahanú smotanu, nalejeme do uzatvárateľnej nádoby a dáme do mrazničky.
Foto: Shutterstock
Ríbezľové želatínové cukríky
Potrebujeme:1. Ríbezle a cukor varíme v hrnci, kým sa cukor nerozpustí a ríbezle nezačnú púšťať šťavu. Zmes prepasírujeme cez sitko.
2. Želatínu rozpustíme podľa návodu a pridáme do ríbezľovej zmesi - nevaríme! Nalejeme do formičiek alebo na menší plech vyložený potravinovou fóliou, necháme stuhnúť v chladničke a po stuhnutí pokrájame. Na záver obalíme v cukre.
Foto: Shutterstock
Ríbezľový likér
Potrebujeme:1. Ríbezle, cukor a vanilkový struk vložíme do veľkej sklenenej nádoby a zalejeme vodkou. Nádobu uzavrieme a necháme lúhovať na tmavom a chladnom mieste po dobu 4 - 6 týždňov, občas premiešame.
2. Po uplynutí doby likér precedíme cez jemné sitko alebo plátno do čistých fliaš. Likér je ideálny ako aperitív alebo na prípravu koktailov.
Diskusia k článku