Vyberte si dobre:
Kuchynské oleje, maslo či masť. Na čom je najlepšie vyprážať?

Jana Klimanová, 12. apríla 2023     6 minút čítania

Podľa čoho si vyberať olej alebo tuk na vyprážanie? Smerodajný je bod zadymenia. Čo to je a prečo je taký dôležitý?

Extra panenský olivový olej

Bod zadymenia: 200 °C



Foto: Shutterstock

Hodí sa na studenú kuchyňu pri príprave šalátov, dipov a dresingov, zvládne aj tepelnú úpravu. Môžete na ňom rýchlo orestovať cibuľku a zeleninu na základ do polievky, ale vďaka vysokému bodu zadymenia aj vyprážať. Ak vám neprekáža jeho vysoká cena…

Dá sa kúpiť aj rafinovaný olivový olej s bodom zadymenia okolo 240 °C, ale pri procese spracovania stráca svoju arómu aj prospešné látky. Je takisto drahší ako iné oleje na vyprážanie. Nevhodný na vyprážanie je nefiltrovaný extra panenský olivový olej. Obsahuje mikroskopické čiastočky olív, ktoré by sa mohli pri vysokých teplotách pripáliť.





ANKETA: Vedeli ste, že pri výbere tuku na vyprážanie je dôležitý bod zadymenia?

44,8%



55,2%







Diskusia k článku







 



TOPlist