Vyberte si dobre:
Kuchynské oleje, maslo či masť. Na čom je najlepšie vyprážať?

Jana Klimanová, 12. apríla 2023     6 minút čítania

Podľa čoho si vyberať olej alebo tuk na vyprážanie? Smerodajný je bod zadymenia. Čo to je a prečo je taký dôležitý?

Slnečnicový olej

Bod zadymenia: 180 °C



Foto: Shutterstock

Hoci sa v slovenských kuchyniach pre svoju nízku cenu často používa, slnečnicový olej sa hodí len pre studenú kuchyňu a na krátkodobejšie tepelné spracovanie. Nie je vhodný na prípravu jedál pri vyšších teplotách, napríklad fritovanie, či dlhšie vyprážanie na panvici.

Na vyprážanie je vhodný olej vyrobený len zo špeciálneho druhu slnečnice s vysokým obsahom omega 9 mastných kyselín. Predáva sa s označením slnečnicový olej vhodný na vyprážanie a pečenie.





ANKETA: Vedeli ste, že pri výbere tuku na vyprážanie je dôležitý bod zadymenia?

44,8%



55,2%







Diskusia k článku







 



TOPlist