
Pali v šou zaujal aj Eiffelovkou z páleného cukru.
Foto: Archív STVR
Aj si ešte občas s Nataschou voláte?
Ešte ma u nej čaká stáž, no neviem, kedy ju uskutočníme, pretože už mám fakt veľmi plný kalendár. V septembri, keď štartovala súťaž v televízii, mi volala a hovorila mi, aby som rozmýšľal, kedy sa k nej dostanem, upozorňovala ma, že keď sa mi to vo výrobe rozbehne, tak už to bude časovo náročné. Veľmi sa k nej na stáž teším. Natascha ma sleduje na sociálnych sieťach a nedávno mi napísala, že už ma nebude mať ani čo naučiť, takú peknú prácu robím. Veľmi ma to potešilo.
A teraz, po štyroch mesiacoch fungovania, čo je pre vás vo vašej prevádzke najťažšie?
Teraz, štyri mesiace od otvorenia, je pre mňa náročné nájsť si režim. Mám potrebu vždy, každému a za každých okolností vyhovieť, no a potom mám toho toľko, že si búcham hlavu o stenu. Preto si potrebujem stanoviť hranice.
Počas šou ste sa toho veľmi veľa naučili. Čo z toho vám najviac pomáha aj dnes?
Naučil som sa pochváliť sa. Mal som veľký problém prijať pochvalu, aj po víťazstve. Keď mi napríklad gratulovala porotkyňa Petra Tóthová, tak mi hovorila: Pochváľ sa, že si dobrý, že si to dal. Nechcel som totiž pôsobiť, že som pyšný, mal som problém oceniť sa. V šou som sa naučil aj niektoré cukrárske techniky, nerobieval som torty, a dnes pre ľudí veľmi rád torty vytváram. Snažím sa v receptúrach využívať nové chute, pridávať chrumkavé zložky a teším sa z toho, že to zákazníci oceňujú.
Kde sa vidíte o rok?
O rok budem šťastný, keď budem minimálne tam, kde som teraz, budem zdravý a budem stále robiť to, čo ma baví. Chcel by som sa určite vzdelávať a chcel by som absolvovať aj kurzy. Vo voľnom čase by som chcel cestovať a ochutnávať nové špeciality.
Celé marcové vydanie Varechy je o jednoduchých koláčikoch. Aký je váš tip?
Jednoduché sú aj čučoriedkové rezy, ktoré sme fotili do tohto vydania Varechy. Dezert tvoria tri vrstvy. Tá ovocná je menej sladká, a tak som rozmýšľal nad tým, aký želírovací produkt mám použiť, aby bola pevnejšia. Druhá vrstva je krém, pri ňom som rozmýšľal, ako ho zasa osviežiť. Tretiu vrstvu tvorí piškótový korpus, pri ňom bola otázka, ako ho ozvláštniť. Sú to tri veľmi ľahké komponenty, len sa doma treba s tým trochu pohrať, upiecť to, poskladať a dobre zachladiť. Chce to čas. Aj ja vo výrobe, keď sa ponáhľam, lebo ma tlačí čas, lebo už je večer šesť hodín a ja som stále tam, tak sa mi stane, že v tej rýchlosti niečo pokazím. Vtedy si hovorím - práca chvatná, málo platná. A v cukrárčine to platí desaťnásobne.
Diskusia k článku