Vianočná klasika:
10 receptov na najlepšie vanilkové rožky. A viete, prečo do nich nedávať vanilínový cukor?

Redakcia Varecha.sk, 16. decembra 2023     5 minút čítania

Vianoce bez vanilkových rožkov si ani len nedokážeme a vlastne ani nechceme predstaviť. Ako upiecť tie najchutnejšie? Základom sú dobré recepty a kvalitné suroviny.



Foto: Shutterstock

Na sviatky si chceme dopriať to najlepšie a týka sa to aj vianočných koláčikov. No a dobrý koláčik robia dobré suroviny. Jednou z nich, bez ktorej sa takmer žiadne pečenie nezaobíde, je cukor ochutený vanilkou... alebo syntetickým vanilínom. A presne v tom je pes zakopaný, teda ak chcete upiecť kvalitné, voňavé a chutné dobroty.

Na prvý pohľad obal vanilkového a vanilínového cukru vyzerá veľmi podobne, takže v obchode často akosi bez rozmyslu siahneme po tom, ktorý je najbližšie. Ale v tomto prípade sa oplatí prizrieť sa mu bližšie a prečítať si aj zloženie toho, čo sa v ňom skrýva, aby ste si napokon domov nepriniesli mačku vo vreci, teda presnejšie vo vrecúšku :)

Vanilkový verzus vanilínový cukor

Rozdiel v kvalite medzi vanilkovým a vanilínovým cukrom je priepastný. Cukor predávaný pod názvom vanilkový obsahuje zrnká pravej vanilky. Vanilkové struky sú plodmi orchidey, ktorej pestovanie je veľmi náročné, musia sa napríklad opeľovať ručne.

Aby sa cukor mohol volať vanilkový, musí obsahovať mleté vanilkové zrná, prírodný vanilkový extrakt alebo prírodnú vanilkovú arómu. Kvalita vanilkového cukru potom závisí od toho, koľko pravej vanilky obsahuje.

Ušľachtilú vanilkovú arómu dodáva vanilke prírodný vanilín. Okrem neho vanilka obsahuje takmer 200 ďalších vonných látok, takže chuť a aróma vanilkového cukru sú oveľa silnejšie než pri vanilínovom cukre, ktorý obsahuje len synteticky pripravený vanilín a vyrába sa napríklad z odpadu vznikajúceho pri výrobe celulózy v papierenskom priemysle...

Nuž, čo k tomu dodať? Snáď len, že čítať si na obale aj tie najmenšie písmenká, aj za cenu toho, že si na to budete musieť nasadiť okuliare, sa oplatí. A nielen na Vianoce.



Foto: Jana Stárková

Čo si všímať na obale cukru

1. Len pár písmeniek (vanilkový - vanilínový) vás delí od tej správnej voľby. Preto si ako prvé dobre prečítajte samotný nápis na výrobku.

2. Zobrazenie vanilkového kvetu či struku na obale nie je zárukou, že cukor pravú vanilku aj naozaj obsahuje. Pozrite sa pozorne aj na zloženie výrobku. Kým vo vanilínovom cukre nájdete cukor a arómy, pri vanilkovom je to cukor a mleté vanilkové zrná, prírodná vanilková aróma, vanilkový extrakt alebo bourbonská vanilka - tie hovoria o tom, že bola použitá pravá vanilka.

3. Veľa vám napovie aj cena. Vanilkový cukor je niekoľkonásobne drahší ako vanilínový, pretože pravá vanilka je jednou z najviac žiadaných a aj najdrahších korenín na svete.


10 receptov na tie najlepšie vanilkové rožky

Teraz už viete, s akým cukrom budú vaše vanilkové rožky najchutnejšie a najvoňavejšie a tak sa môžete pustiť do ich pečenia.





ANKETA: Budú u vás na vianočnom stole aj vanilkové rožky?

90,7%



9,3%







Diskusia k článku

evanaaa
Ja si toto zvlášť všímam, ak vanilkový cukor, tak vanilkový a nie syntetický vanilín, ten by som ani do pečenia nedala, ale vidím priamo tu recepty, kde sa používa. Aj som to raz spomenula, ale nechcem byť zádrapčivá, nech si každý pečie ako chce, veď ja to jesť nebudem, ale priznám sa, že aj v tých kupovaných sladkostiach asi vanilkový cukor nebude. Lenže nepečiem a chuť na sladké občas mám (aj keby som nemala mať).






 



TOPlist