7. Karamelový syr gouda
Foto: Shutterstock
Gouda sa vyrába z čerstvo podojeného mlieka a chladeného mlieka z predchádzajúceho dňa, ktoré sa pomocou syridla a baktérie mliečneho kvasenia nechá vyzrážať. Potom sa zahrieva a mieša, kým sa nedosiahne potrebná konzistencia.
Syr sa stláča do ploských bochníkov pomocou drevených foriem v tvare sudov. Nakoniec sa vloží do soľného roztoku a nechá vysušiť. Výsledkom sú bochníky s malými vzduchovými bublinkami a vyzrážanými kryštálmi proteínu, ktoré sa natierajú voskom.
Gouda sa vyrába v rôznych stupňoch zrelosti, od mladých a mäkkých až po tvrdé a zrelé, od troch týždňov až po tri roky. Je to mäkší syr s maslovou arómou. Čím je syr zrelší, tým sa jeho chuť a aróma stávajú výraznejšími a karamelovými.
Gouda sa hodí do mnohých jedál, vrátane sendvičov, nátierok, šalátov, syrových tanierov a pizze.
Diskusia k článku