Veľký syrový manuál:
Odhaľte, v čom sa líšia rôzne druhy syrov a na čo sú vhodné

Jana Klimanová, 5. mája 2023     10 minút čítania

Aký je rozdiel medzi parmezánom a Grana Padano, prečo má ementál otvory a ktorý syr sa najlepšie hodí do hamburgerov? Oddnes to už budete vedieť.

7. Karamelový syr gouda



Foto: Shutterstock

Gouda sa vyrába z čerstvo podojeného mlieka a chladeného mlieka z predchádzajúceho dňa, ktoré sa pomocou syridla a baktérie mliečneho kvasenia nechá vyzrážať. Potom sa zahrieva a mieša, kým sa nedosiahne potrebná konzistencia.

Syr sa stláča do ploských bochníkov pomocou drevených foriem v tvare sudov. Nakoniec sa vloží do soľného roztoku a nechá vysušiť. Výsledkom sú bochníky s malými vzduchovými bublinkami a vyzrážanými kryštálmi proteínu, ktoré sa natierajú voskom.

Gouda sa vyrába v rôznych stupňoch zrelosti, od mladých a mäkkých až po tvrdé a zrelé, od troch týždňov až po tri roky. Je to mäkší syr s maslovou arómou. Čím je syr zrelší, tým sa jeho chuť a aróma stávajú výraznejšími a karamelovými.

Gouda sa hodí do mnohých jedál, vrátane sendvičov, nátierok, šalátov, syrových tanierov a pizze.





ANKETA: Máte doma vždy aspoň jeden zo spomínaných syrov?

89,3%



10,7%







Diskusia k článku







 



TOPlist