Veľký syrový manuál:
Odhaľte, v čom sa líšia rôzne druhy syrov a na čo sú vhodné

Jana Klimanová, 5. mája 2023     10 minút čítania

Aký je rozdiel medzi parmezánom a Grana Padano, prečo má ementál otvory a ktorý syr sa najlepšie hodí do hamburgerov? Oddnes to už budete vedieť.

8. Gruyère zo švajčiarskych Álp



Foto: Shutterstock

Tento polotvrdý syr sa vyrába v švajčiarskych Alpách už od roku 1115. Vyrába sa z nepasterizovaného kravského mlieka. Zreje minimálne 5 mesiacov, potom získava pikantnú chuť pripomínajúcu lieskové oriešky.

S výrobou gruyère začali mnísi v opátstve Rougemont v regióne Gruyères, a dodnes je to jeden z najpopulárnejších švajčiarských produktov a dôležitá ingrediencia francúzskej kuchyne. Švajčiari tvrdia, že fondue sa musí robiť z troch rôznych druhov syra a jeden z nich má byť práve gruyère. Používa sa v studenej kuchyni, na chlebíčky, pri gratinovaní, nájdete ho v cibuľovej polievke a v zapekaných pokrmoch.





ANKETA: Máte doma vždy aspoň jeden zo spomínaných syrov?

89,3%



10,7%







Diskusia k článku







 



TOPlist