Naučte sa:
Užitočné rady, ako opiecť baklažány. Už nikdy nebudú mľandravé a napité tukom

Jarmila Horváthová, včera 06:00     4 minúty čítania

Aj obyčajné opekané alebo grilované kolieska či plátky baklažánu môžu byť ozajstnou pochúťkou. Ale len ak sa správne pripravia. Ako ich urobiť ľahké a šťavnaté?



Foto: Shutterstock

1. Šupku neodstraňujte

Baklažány sa nešúpu, stačí ich umyť. Šupka je jedlá a dokonca zdravá, pretože obsahuje vitamíny skupiny B, vitamín C, vlákninu a mnoho dôležitých minerálov.

2. Zbavte ich vody

Baklažány treba pred pečením zbaviť zbytočnej vody a tiež horkých látok, ktoré obsahujú. Plátky alebo kolieska nakrájaného baklažánu posoľte z obidvoch strán, položte na dosku s kuchynskou papierovou utierkou a nechajte stáť približne 15 až 20 minút, kým sa na plátkoch nevytvoria kvapky vody. Potom ich dôkladne osušte kuchynským papierom.



Foto: Shutterstock

3. Natrite ich marinádou

Baklažány samotné majú neutrálnu chuť, preto ich treba dochutiť. Najlepšie na to poslúži marináda z olivového oleja, soli, pretlačeného cesnaku, prípadne čili, ktorou ich bohato potriete a necháme trochu postáť. Do marinády môžete pridať aj citrónovú šťavu, zabráni to prílišnému hnednutiu pri pečení.

Ak chcete pridať aj nejaké bylinky, sú tiež vhodné, ale nie do marinády, pretože by pri opekaní prihoreli. Je lepšie nimi baklažán posypať až keď je upečený, resp. tesne pred koncom pečenia.



Foto: Shutterstock

4. Nepreháňajte to s olejom

Pri opekaní baklažánov platí, že čo sa týka tuku na opekanie, menej je viac. Ak máte panvicu s nepriľnavým povrchom, nemusíte okrem marinády používať viac oleja. Na panvici bez povrchovej úpravy postačí malé množstvo oleja. Ak použijete príliš veľa tuku, plátky zeleniny ho veľmi rýchlo nasiaknu. Opekanie trvá od 10 minút v závislosti od hrúbky plátkov.



Foto: Shutterstock

5. Prebytočný tuk odsajte

Aj keď sa pri pečení používa málo tuku, je po usmažení potrebné plátky baklažánu osušiť na kuchynskom papieri.

6. Podávajte s dresingom

K opečeným baklažánom môžete podávať aj dresing, ten dokáže vylepšiť chuťový zážitok. Potrebujete naň 200 g bieleho jogurtu, 1 limetku, 1/2 ČL soli, 2 ČL javorového sirupu alebo 1 ČL medu a 4 ČL sezamovej pasty tahini (ak nemáte, nič sa nestane) a mleté čierne korenie. Stačí všetko zmiešať a podávať.

Bonusový tip – baklažány z rúry

Ak sa vám nechce stáť pri sporáku alebo chcete upiecť veľké množstvo baklažánov, môžete jednoducho použiť rúru. Položte naolejované plátky baklažánov na plech, ktorý ste predtým vystlali papierom na pečenie tak, aby sa nedotýkali. Vložte ich do predhriatej rúry na 200 stupňov na približne 15 minút. Potom ich osušte kuchynským papierom a servírujte.





ANKETA: Máte radšej opečený či grilovaný baklažán ako cuketu?

70,4%



29,6%







Diskusia k článku










TOPlist