
Foto: Shutterstock
1. Šupku neodstraňujte
Baklažány sa nešúpu, stačí ich umyť. Šupka je jedlá a dokonca zdravá, pretože obsahuje vitamíny skupiny B, vitamín C, vlákninu a mnoho dôležitých minerálov.2. Zbavte ich vody
Baklažány treba pred pečením zbaviť zbytočnej vody a tiež horkých látok, ktoré obsahujú. Plátky alebo kolieska nakrájaného baklažánu posoľte z obidvoch strán, položte na dosku s kuchynskou papierovou utierkou a nechajte stáť približne 15 až 20 minút, kým sa na plátkoch nevytvoria kvapky vody. Potom ich dôkladne osušte kuchynským papierom.
Foto: Shutterstock
3. Natrite ich marinádou
Baklažány samotné majú neutrálnu chuť, preto ich treba dochutiť. Najlepšie na to poslúži marináda z olivového oleja, soli, pretlačeného cesnaku, prípadne čili, ktorou ich bohato potriete a necháme trochu postáť. Do marinády môžete pridať aj citrónovú šťavu, zabráni to prílišnému hnednutiu pri pečení.Ak chcete pridať aj nejaké bylinky, sú tiež vhodné, ale nie do marinády, pretože by pri opekaní prihoreli. Je lepšie nimi baklažán posypať až keď je upečený, resp. tesne pred koncom pečenia.

Foto: Shutterstock
4. Nepreháňajte to s olejom
Pri opekaní baklažánov platí, že čo sa týka tuku na opekanie, menej je viac. Ak máte panvicu s nepriľnavým povrchom, nemusíte okrem marinády používať viac oleja. Na panvici bez povrchovej úpravy postačí malé množstvo oleja. Ak použijete príliš veľa tuku, plátky zeleniny ho veľmi rýchlo nasiaknu. Opekanie trvá od 10 minút v závislosti od hrúbky plátkov.
Foto: Shutterstock
Diskusia k článku