Veľká neznáma:
3 spôsoby, ako do jedla pridávať citrónovú trávu

Jarmila Horváthová, 18. marca 2024     3 minúty čítania

Táto exotická surovina dodá každému pokrmu špecifickú chuť, ktorá však môže niekomu prekážať. Preto treba vedieť, ako citrónovú trávu pri varení „domácej Ázie“ používať.



Foto: Shutterstock

Na Slovensku pribúdajú obchody s ázijskými potravinami a dostať v nich aj suroviny, ktoré boli doteraz pre nás veľkou neznámou. Stretnete sa v nich napríklad aj s čerstvou citrónovou trávou, ktorá neodmysliteľne patrí do mnohých ázijských jedál.

Na čo sa hodí?

Čerstvá citrónová tráva dodáva pokrmom nielen pikantnosť, ale predovšetkým veľmi zvláštnu chuť. Môžete ju pridať do karí, do polievok, ku kuraciemu alebo rybaciemu mäsu.

Vzhľadom síce trocha pripomína našu jarnú cibuľku, ale do jedál sa pridáva len spodná, biela časť. Na rozdiel od jarnej cibuľky sa zelená časť citrónovej trávy nepoužíva.

Takže ak chcete variť s citrónovou trávou, odrežte vrchnú časť stoniek citrónovej trávy, pričom v spodnej bielej časti nechajte asi 10-15 cm. Teraz odrežte koniec koreňa a odstráňte vonkajšie suché listy. Takto nachystanú citrónovú trávu očistite pod tečúcou studenou vodou a osušte.



Foto: Pravda - Robert Hüttner

Rôzne spôsoby použitia

Pripravenú bielu časť citrónovej trávy môžete do jedla pridať troma spôsobmi. Prvou možnosťou je rozrezať každú stonku na polovicu, potom trocha naklepať a tak ju (alebo ich) pridať k ostatným surovinám v hrnci či panvici. Pred dokončením jedla treba trávu z pokrmu vybrať. Jej aróma bude jemná, nebude taká výrazná, ako keby ste ju nakrájali na kúsky. Tento spôsob je vhodný najmä pre nováčikov v oblasti ochutnávania ázijských jedál.

Druhý spôsob, ako citrónovú trávu použiť, je nakrájať ju na malé kúsky a tak pridať do jedla počas varenia. V tomto prípade sa teda s ňou pokrm aj servíruje. Ak jedlo servírujete viacerým ľuďom, treba ich upozorniť, že v ňom citrónová tráva je, pretože jej stonky sú pevné a v jedle niekoho môžu prekvapiť.

Treťou možnosťou je nakrájať stonky na veľmi, veľmi najemno a posypať nimi už hotové jedlo. Dokonca aj obyčajnému jogurtu to dodá zvláštny šmrnc.

A ak vám zostane niekoľko stoniek rastliny, zabaľte ich do vrecka na mrazenie a potom ich vložte do mrazničky. Vydržia v nej niekoľko mesiacov.



ANKETA: Máte vo svojom meste, resp. v okolí predajňu s ázijskými či s exotickými potravinami?

57,1%



42,9%







Diskusia k článku







 



TOPlist