
Foto: Shutterstock
1. Bielky na ďalšie pečenie
O využití bielkov v dezertoch netreba veľa písať, ale pre istotu - pripomeňme si lahodné dobroty, pri pečení ktorých sa bez bielkov nezaobídete.
Foto: Shutterstock
Pusinky: Bielky môžete vyšľahať s cukrom na tuhý sneh, a pripraviť lahodné pusinky alebo s pridaním kokosu obľúbené kokosky. Aby vyšľahaný sneh udržal svoj tvar a pusinky ostali vo vnútri mäkké, môžete v malom množstve do snehu pridať škrob, ocot alebo citrónovú šťavu. Potom ich už len stačí dať na plech a piecť na nízkej teplote, kým nebudú suché a chrumkavé.
Pavlovovej torta: Dezert podobný pusinkám, podávaný so šľahačkou alebo krémom z mascarpone a s ovocím.
Makrónky: Francúzske makrónky sú elegantným spôsobom, ako využiť bielky, hoci ich príprava vyžaduje trochu trpezlivosti. Zmiešajte vyšľahané bielky s mandľovou múkou a cukrom, špičkou nastriekajte malé kolieska na plech a dajte ich upiecť. Upečené vychladnuté škrupinky môžete naplniť krémom podľa chuti.
Cukrová poleva: Vďaka bielkom zmiešaným s cukrom, prípadne aj so šťavou z citróna budú mať cukrovinky hladký a lesklý povrch.
Glazúra na pečivo: Bielky sa často používajú ako glazúra na pečivo. Pri pečení rožkov, chleba alebo koláčov z kysnutého či lístkového cesta potrite pred pečením ich povrch bielkom rozšľahaným so štipkou soli alebo cukru, aby získali krásnu, lesklú farbu. Bielková vrstva tiež pomôže, aby sa semienka či oriešky lepšie prichytili na povrch pečiva.
Stuženie šľahačky: Potrebujete skutočne tuhú šľahačku, ale zabudli ste kúpiť stužovač alebo ho jednoducho nepoužívate? Šľahačku spevníte tak, že do nej na záver zašľaháte tuhý sneh z jedného vaječného bielka. Tento spôsob však použite len ak ste si istí, že vajíčka sú čerstvé.
Ďalšie tipy na chutné koláčiky napečené z bielkov nájdete v tomto receptovom výbere:
2. Bielky na chutné raňajky
Pre vysoký obsah bielkovín sú nízkokalorické bielky na raňajky obľúbené najmä u športovcov a ľudí, ktorý si sledujú príjem tuku a cholesterolu.
Foto: Shutterstock
Bielková omeleta a praženica: Pripravuje sa rovnako ako bežná omeleta, ale namiesto celých vajec použijete len bielky. Pridajte do nej svoje obľúbené ingrediencie – špenát, syr, zeleninu, huby alebo bylinky – a máte zdravé a ľahké raňajky. Z bielkov môžete urobiť aj praženicu, prípadne k zvyčajnej praženici z celých vajíčok môžete pridať zvyšné bielky.
3. Bielky na varenie
Trojobal: Pri obaľovaní rezňov môžete miesto celého vajíčka použiť len bielok, ktorý zmiešate s trochou mlieka.Závarka do polievok: Rozhabarkujte bielok v horúcej polievke - napríklad rascovej, ktorá bude vďaka nemu hustejšia a aj výživnejšia. Bielky môžete použiť tiež na zahustenie omáčok.
Varený bielok: Aj bielok bez škrupiny sa dá uvariť. Najlepší spôsob je pripraviť ho ako stratené (pošírované) vajce. Takto uvarený bielok nasekajte nadrobno a pridajte do šalátu, do nátierok alebo ním ozdobte chlebíčky.
Majonéza: Vedeli ste, že majonéza sa dá pripraviť len z bielkov? Na jeden bielok potrebujete ½ ČL soli, 1 ČL cukru, ¼ ČL horčicových semienok a 2 ČL citrónovej šťavy. Všetky ingrediencie dajte do mixéra a postupne prilievajte rastlinný olej, kým dosiahnete požadovanú hustotu majonézy.
Smoothies: Bielky môžete pridať do smoothies alebo proteínových kokteilov, čím zvýšite ich výživovú hodnotu. Ak máte obavy z konzumácie surových bielkov, vopred ich tepelne spracujte - povarte vo vode.
4. Bielky do mrazničky
Nespotrebované bielky čakajúce v chladničke by ste mali spotrebovať do dvoch dní. Ak vám ich ostalo viac, môžete ich uschovať v mrazničke. Zamrazte ich po jednom v malých nádobách - napríklad v malých téglikoch z jogurtu, prikryté potravinárskou fóliou.Po zmrazení ich vyklepnite a dajte do väčších plastových nádob, prípadne vreciek so zipsom a vložte opäť do mrazničky. Takto budete môcť vybrať len toľko, koľko potrebujete. Nezabudnite ich však označiť dátumom mrazenia.
Bielky rozmrazujte pomaly v chladničke. Po rozmrazení si zachovávajú rovnaké vlastnosti ako čerstvé - sú vhodné na varenie, pečenie aj prípravu snehu.
Tip: Naša prispievateľka @alexdidi mrazí vaječné bielky už mnoho rokov: "Sneh z takýchto bielkov je ešte lepšie vyšľahaný ako z čerstvých. Zmrazujem ich v umelohmotných kelímkoch (výborné sú z mascarpone) alebo v malých igelitových sáčkoch so zipsom, ktoré sa dobre uskladňujú," píše v diskusii o mrazení bielkov na Varecha.sk.
5. Bielky na pleť
Bielky majú schopnosť sťahovať póry a napínať pokožku, preto sa výborne hodia ako súčasť pleťových masiek.
Foto: Shutterstock
Stačí naniesť tenkú vrstvu polovyšľahaného bielka na tvár, nechať pôsobiť 10–15 minút a potom opláchnuť vlažnou vodou. Masku môžete obohatiť aj o med či zopár kvapiek citrónovej šťavy na zosvetlenie pokožky.
Diskusia k článku