Foto: Shutterstock
Druhov tekvíc je naozaj veľa.
Ozdoby z vyrezávaných tekvíc patria k pekným spomienkam nášho detstva, len málokto ich však v našich končinách aj konzumoval. Aj keď pečené tekvicové jadierka posypané soľou u nás patrili a dodnes patria medzi obľúbené pochúťky.
Dnes už ich využívame určite sofistikovanejšie, nielen na chutné chrumkanie, ale aj na pečenie slaných dobrôt, chlebov, či posypanie hotového jedla. V posledných rokoch sa však samotné tekvice čoraz častejšie objavujú aj v našej kuchyni. Z množstva druhov, ktoré sa nám núkajú si môže vybrať každý svoju obľúbenú tekvicu.
V Amerike je doma
Domovinou tekvice je Amerika, kde je mimochodom dodnes mimoriadne obľúbená. Počas sviatku Halloween si pestovatelia obrovských guľatých tekvíc prídu na svoje. Každá americká domácnosť si ich zopár kúpi a vyzdobí na obľúbený strašidelný sviatok.
Populárnou pochúťkou sú rôzne tekvicové koláče, ktoré zdobia ich stoly nielen počas roka, ale hlavne na sviatok Vďakyvzdania nesmie v Amerike chýbať na žiadnom stole. Maškrtné európske jazýčky sa k tejto dobrote dostali až niekedy v 16. storočí, a pochvaľovali si ju aj preto, že z nej nepriberali, dužina tekvica totiž obsahuje až 90 % vody a minimum tukov.
Jedzme ju aj kvôli zdraviu
Bledú podlhovastú tekvicu Alba s bielou dužinou pozná u nás azda každý. Prívarkov z nej sme sa v detstve niečo najedli. A naši rodičia možno ani nevedeli, akou zdravou plodinou, občas aj nasilu, kŕmia svoje ratolesti.
Pravidelnou konzumáciou tekvíc si totiž môžeme zlepšiť naše problémy so srdcom, obličkami, močovým mechúrom, či prostatou. Pre srdce je vhodná najmä pre vysoký obsah draslíka. Zinok obsiahnutý v tekvici zas pôsobí protizápalovo, priaznivo vplýva na rast vlasoch, nechtov a prospieva tiež našej pokožke.
Pre naše zdravie je tiež významný tekvicový olej, ktorý pomáha znížiť cholesterol. Pre nízky obsah tukov a bielkovín v tekvici a vysoké množstvo vody je vhodná pri diétach a redukcii váhy.
Druhov ako maku
Tekvice dozrievajú v priebehu augusta a septembra, aj preto ich je najlepšie kupovať čerstvé práve v tomto období. Druhov tekvíc je naozaj ako maku. Ak niekomu chuťovo nevyhovuje jeden druh, môže si pokojne vybrať zo širokej palety iných druhov.
Foto: Shutterstock
Tekvica hokkaido patrí medzi najobľúbenejšie.
U nás na Vareche patrí medzi najobľúbenejšie japonská tekvica hokkaido. Má guľatý zvráskaný tvar oranžovej farby. Nie je príliš aromatická, chuť gaštanov si pochvaľujú najmä gurmáni. Pripraviť sa z nej dá takmer všetko, od polievky, cez prívarky, rizotá, vynikajúca je aj pečená. Nakrájaná na hranolčeky a upečená s cesnakom je vhodnou náhradou zemiakov.
Nie je tekvica ako tekvica
Zaujímavá je tiež tekvica špagetová, ktorá sa po krátkom varení rozpadne na jemné vlákna podobné špagetám. Tekvica veľkoplodá je zas vhodná do koláčov, ako zaváranina, ale aj na pečenie. Má sýtu oranžovú farbu, a dosahuje naozaj obrovských rozmerov, najväčšie môžu vážiť od 50 až do niekoľko stoviek kilogramov. Samozrejme, že ide už o vyššie spomínanú halloweenskú tekvicu.
Niekoho možno prekvapí, že medzi tekvice sa ráta napríklad aj obľúbená cukina. Nemá tvrdú šupku ako iné tekvice, keď je mladá a menšia, nie je potrebné ju ani lúpať, stačí ju len nakrájať a pripraviť podľa chuti. Sú z nich vynikajúce placky, niečo na spôsob zemiakových placiek, bez cukín sa neobíde talianska ani francúzska kuchyňa.
Takisto sa medzi tekvice radí aj patizón. Je diskovitého tvaru so zvlnenými okrajmi. Ten je najlepší, keď je mladý a čo najmenší. Taký sa hodí vynikajúco do šalátov, dá sa však aj naplniť a zapiecť, alebo sterilizovať ako chutná zaváranina.
Tiež vám chutí?
Ak ste práve dostali chuť na dobrotu z tekvice, neváhajte. Treba len prísť na to, ktorý druh vám najviac chutí a potom už len dať voľný priebeh vašej fantázii v kuchyni. A keďže je práve sezóna, zoženiete ju takmer v každom obchode.
Chystáte sa práve na nejaké kulinárske experimenty s tekvicou?
@2010- pekny recept.
varecha.pravda.sk/recepty/-pecene-plnene-tekvicky-/7876-r...