Trendy:
Tekvicové krásky

redakcia, 22. septembra 2011     6 minút čítania

Jeseň sa blíži míľovými krokmi, čas tekvíc je za dverami.


Foto: Shutterstock

Druhov tekvíc je naozaj veľa.


Aj keď v dnešnej dobe už máme k dispozícii tekvice po celý rok, oranžový zvráskavený plod tejto zeleniny je akýmsi symbolom jesene.

Ozdoby z vyrezávaných tekvíc patria k pekným spomienkam nášho detstva, len málokto ich však v našich končinách aj konzumoval. Aj keď pečené tekvicové jadierka posypané soľou u nás patrili a dodnes patria medzi obľúbené pochúťky.

Dnes už ich využívame určite sofistikovanejšie, nielen na chutné chrumkanie, ale aj na pečenie slaných dobrôt, chlebov, či posypanie hotového jedla. V posledných rokoch sa však samotné tekvice čoraz častejšie objavujú aj v našej kuchyni. Z množstva druhov, ktoré sa nám núkajú si môže vybrať každý svoju obľúbenú tekvicu.

V Amerike je doma

Domovinou tekvice je Amerika, kde je mimochodom dodnes mimoriadne obľúbená. Počas sviatku Halloween si pestovatelia obrovských guľatých tekvíc prídu na svoje. Každá americká domácnosť si ich zopár kúpi a vyzdobí na obľúbený strašidelný sviatok.

Populárnou pochúťkou sú rôzne tekvicové koláče, ktoré zdobia ich stoly nielen počas roka, ale hlavne na sviatok Vďakyvzdania nesmie v Amerike chýbať na žiadnom stole. Maškrtné európske jazýčky sa k tejto dobrote dostali až niekedy v 16. storočí, a pochvaľovali si ju aj preto, že z nej nepriberali, dužina tekvica totiž obsahuje až 90 % vody a minimum tukov.

Jedzme ju aj kvôli zdraviu


Foto: Pravda - Ľuboš Pilc

Inšpirácia na tekvicovú lahôdku:
Mrkvové halušky s tekvicovým dipom.


Bledú podlhovastú tekvicu Alba s bielou dužinou pozná u nás azda každý. Prívarkov z nej sme sa v detstve niečo najedli. A naši rodičia možno ani nevedeli, akou zdravou plodinou, občas aj nasilu, kŕmia svoje ratolesti.

Pravidelnou konzumáciou tekvíc si totiž môžeme zlepšiť naše problémy so srdcom, obličkami, močovým mechúrom, či prostatou. Pre srdce je vhodná najmä pre vysoký obsah draslíka. Zinok obsiahnutý v tekvici zas pôsobí protizápalovo, priaznivo vplýva na rast vlasoch, nechtov a prospieva tiež našej pokožke.

Pre naše zdravie je tiež významný tekvicový olej, ktorý pomáha znížiť cholesterol. Pre nízky obsah tukov a bielkovín v tekvici a vysoké množstvo vody je vhodná pri diétach a redukcii váhy.

Druhov ako maku

Tekvice dozrievajú v priebehu augusta a septembra, aj preto ich je najlepšie kupovať čerstvé práve v tomto období. Druhov tekvíc je naozaj ako maku. Ak niekomu chuťovo nevyhovuje jeden druh, môže si pokojne vybrať zo širokej palety iných druhov.


Foto: Shutterstock

Tekvica hokkaido patrí medzi najobľúbenejšie.


Medzi najznámejšie u nás patria tzv. Butternut tekvice. Ich dužina je krémová ako maslo, podobná avokádu, s jemnou príchuťou orieškov. Sú podlhovastého tvaru, ktorý pripomína hrušku. Dá sa z nej pripraviť chutná polievka, alebo ju môžeme naplniť a upiecť.

U nás na Vareche patrí medzi najobľúbenejšie japonská tekvica hokkaido. Má guľatý zvráskaný tvar oranžovej farby. Nie je príliš aromatická, chuť gaštanov si pochvaľujú najmä gurmáni. Pripraviť sa z nej dá takmer všetko, od polievky, cez prívarky, rizotá, vynikajúca je aj pečená. Nakrájaná na hranolčeky a upečená s cesnakom je vhodnou náhradou zemiakov.

Nie je tekvica ako tekvica

Zaujímavá je tiež tekvica špagetová, ktorá sa po krátkom varení rozpadne na jemné vlákna podobné špagetám. Tekvica veľkoplodá je zas vhodná do koláčov, ako zaváranina, ale aj na pečenie. Má sýtu oranžovú farbu, a dosahuje naozaj obrovských rozmerov, najväčšie môžu vážiť od 50 až do niekoľko stoviek kilogramov. Samozrejme, že ide už o vyššie spomínanú halloweenskú tekvicu.

Niekoho možno prekvapí, že medzi tekvice sa ráta napríklad aj obľúbená cukina. Nemá tvrdú šupku ako iné tekvice, keď je mladá a menšia, nie je potrebné ju ani lúpať, stačí ju len nakrájať a pripraviť podľa chuti. Sú z nich vynikajúce placky, niečo na spôsob zemiakových placiek, bez cukín sa neobíde talianska ani francúzska kuchyňa.

Takisto sa medzi tekvice radí aj patizón. Je diskovitého tvaru so zvlnenými okrajmi. Ten je najlepší, keď je mladý a čo najmenší. Taký sa hodí vynikajúco do šalátov, dá sa však aj naplniť a zapiecť, alebo sterilizovať ako chutná zaváranina.

Tiež vám chutí?

Ak ste práve dostali chuť na dobrotu z tekvice, neváhajte. Treba len prísť na to, ktorý druh vám najviac chutí a potom už len dať voľný priebeh vašej fantázii v kuchyni. A keďže je práve sezóna, zoženiete ju takmer v každom obchode.

Chystáte sa práve na nejaké kulinárske experimenty s tekvicou?







Diskusia k článku

sjuz
tekvice milujem - najradšej sa na ne pozerám:)) - ale fakt, lahodí to oku, tá teplá farba na jeseň...
larisamihalik
tekvica- to je spomienka na moju babičku na dedine, čiže na moju mladosť, tekvicu pečenú, či ako omáčku so smotanou, opražené jadierka, ktorých šupky boli po celom dvore a zametali sme ich husacím krídlom a samozrejme svetlonosy po celej dedine - krásna spomienka!






tinca
veľmi zaujímavý článok, dostali ma tie hranolky opečené na cesnaku, to niekedy vyskúšam. Je tu veľa inšpirácií najmä pre tých čo si ich dopestujete.
matata1
Ja som ako dieťa milovala tekvicu tzv. "pečiarku". Neviem o aký druh tekvice išlo, mala takú sivastú šupku, aspoň pokiaľ si dobre pamätám. Starká ju nechala poštípať prvým mrazom a potom ju pokrájala na plátky a upiekla len tak nasucho v rúre. Mala takú zvláštnu sladkastú chuť. Mňam. Odvtedy som ju už nejedla. Skúšali sme ju pestovať aj potom, ale nejako sa nám nedarila.
kuchticka
Milujem tekvice a robim na rozny sposob. Manzel o nu nestoji, ale ked idem do obchodu - najma v tomto cese sklizne - nikdy neodolam a nejaku kupim, Niekedy opeciem v rure iba pre seba, inokedy oklamem manzela a zamiesam do inej zeleniny, napr. styr-fry a tam to ani nepozna.
kuchticka
Vyborny clanok , najma pre tych co o tekviciach vela nevedeli ake su zdraviu prospesne.
dorisa
Ja budem samozrejme spracovávať urodené tekvice Hokaido, jesť to budem sama, tak mám vystarané na celú zimu. Už sa teším.
lola6
Dajú sa jesť aj ozdobné tekvičky?
dorisa
@lola6 , ja myslím,že nie. Rada by som sa aj ja dozvedela, aj keď ozdobné tekvičky nemám.....ale tak všeobecne.
2010
Neviem ci sa daju.... ale u nas sa robia pecene ako predjedlo.



kuchticka
Tie tekvicky sa daju jest VSETKY. Prave vcera som zasa obdivovala nesmierne krasne roznych farieb a velkosti. Chcela som kupit od kazdeho druhu jednu, ale to bych musela mat dodavkove auto na odvoz domov.
@2010- pekny recept.
nika60
Výborný článok dozvedám sa aj to čo som o tekviciach nevedela . A hranolčeky s cesnakom asi vyskúšam.
haston
aj keď o tekviciach viem toho dosť, tie hranolčeky s cesnakom ma dostali. dobre mi padlo pripomenutie tekvicového obdobia. milujem tekvice, aj si ich pestujem v lodžii - jeden rok cukiny či ozdobné (tie sú vynikajúce mladé s mäkkou šupou), druhý rok zase ťahavé oranžové a či patizóny. tento rok to boli práve ťahavé. obrástli celú lodžiu. sú dekoratívne aj veľkými listami či kvetmi. kvety sa dajú aj plniť a zapekať - skrátka tekvice sú moja láska... :-)
hubata
Ja milujem tiež tekvice, ale aj menej zdravý vyprážaný patizón a cukinu. Omáčka s kôprom tiež nemá chybu. Moja babka ju robila najlepšiu na svete, neviem čo do nej dávala, prečo bola taká dobručká, ale viem že sme si ju naberali aj studenú keď nás prepadol hlad a babke sa nechcelo v lete zakurovať do pece.






 



TOPlist