Tajomstvo krehkosti:
Nedojedené čipsy? Toto je najlepší spôsob, ako ich skladovať, aby ostali chrumkavé

Jana Klimanová, 21. januára 2024     4 minúty čítania

Zemiakové lupienky v otvorenom vrecúšku toho veľa nevydržia, zakrátko zvlhnú a nechutia práve najlepšie. Máte však doma jedno miesto, kde prežijú bez úhony do ďalšej návštevy. Teda ak ich skôr nezjete vy...



Foto: Shutterstock

Otvorili ste vrecko zemiakových lupienkov pre návštevu a keďže vy sami tejto pochúťke neholdujete alebo ste práve v rysovačke, čipsy putujú do špajze, kde po čase zvlhnú alebo zatuchnú a o chrumkavosti, ktorú na nich tak máme radi, už môžeme len snívať.

Nemusí to tak byť, v domácnosti existuje jedno miesto, kde si čerstvosť a pôvodnú chuť lepšie zachovajú.

Zachráni ich chladnička

Možno budete prekvapení, ale tým najlepším miestom pre skladovanie otvoreného balíčka čipsov je chladnička. Predtým, než ich do nej vložíte, z vrecka s lupienkami vytlačte vzduch, zopnite ich svorkou a vložte do uzatvárateľného plastového vrecka alebo nádoby.

Potom ich už len stačí v správnu chvíľu vytiahnuť z chladničky, avšak nezabudnite to urobiť skôr než prídu hostia, aby sa čipsy stihli zohriať na izbovú teplotu.

Ako im prinavrátiť krehkosť

Ak ste o tomto triku nevedeli a nezjedené zemiakové lupienky v otvorenom vrecúšku ste len tak ledabolo odložili do špajze alebo skrinky, ešte im môžete prinavrátiť chrumkavosť. A to pomocou ďalšieho kuchynského elektrospotrebiča - mikrovlnky.

Čipsy rozložte na kuchynský papierový obrúsok a na niekoľko sekúnd ich v nej zohrejte. Obrúsok absorbuje vlhkosť a lupienky budú opäť také chrumkavé a krehké, ako by boli z čerstvo otvoreného balíčka.



Foto: Shutterstock

Prečo sú vrecúška poloprázdne?

Hoci je vrecko s čipsami krásne nafúknuté, po jeho otvorení sa vám môže zdať, že z neho už niekto odjedol. Nie je to žiadna habaďúra výrobcov na zákazníkov. V balení čipsov sa nachádza dusík, vďaka ktorému sú lupienky po otvorení čerstvé a chrumkavé. Stlačený plyn zároveň chráni čipsy pred mechanickým poškodením počas prepravy.

Vyhnúť sa skladovaniu čipsov môžete aj tak, že vždy pripravíte čerstvé. Vyskúšajte niektorý z týchto receptov na domáce zemiakové lupienky:






ANKETA: Keď otvoríte balíček čipsov, vždy ich všetky zjete?

55,6%



44,4%







Diskusia k článku







 



TOPlist